2012. 06. 11. 13:28

Ahol a menekülteket „betolakodóknak” nevezik

NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

2012-06-11

THURGAUER ZEITUNG

thurgauerzeitung.ch

A svájci regionális lap Románia: a kormány dühös Magyarországra címmel megjelent hosszú, prágai keltezésű cikkében természetesen a románok pártját fogja a Nyirő-vitában.

 

DER TAGESSPIEGEL

tagesspiegel.de

Ahol a menekülteket „betolakodóknak” nevezik címmel a baloldali német lap arról ír, hogy Izraelben a rasszizmus igen erős mértékben nő az afrikaiak ellen. Eil Jisai, „Izrael vitatott belügyminisztere csodálatos órát élt meg: egy jeruzsálemi körzeti bíróság zöld fényt adott a fiatal, Izraellel baráti Dél-Szudánból érkezett menekültek kitoloncolására”, kezdődik a cikk. Mintegy 1500 dél-szudáni menekültről van szó, akik fele gyermek, az ő gyors kitoloncolásukat ígérte meg a miniszter, hozzátéve, hogy az Eritreából és Szudánból „betolakodott” menekülteket is hamarosan kitoloncolják. Elmondta, „nem a betolakodók elleni háborúról van szó, hanem Izrael földjén a cionista-zsidó álomnak a fenntartásáért vívott harcról”.

 

HAARETZ

haaretz.com

A baloldali izraeli lap arról tudósít, hogy az afrikaiak deportálása már megkezdődött Izraelből. Letartóztattak egy elefántcsontparti anyát és gyermekét, hogy deportálják.

 

                                               *          *          *

Két friss felmérésből kiderül, hogy az izraeliek jobban félnek attól, hogy az amerikaiak Irán elleni küzdelmükben csökkentik támogatásuk mértékét, mint az (állítólagos) iráni atomfegyverektől.

                                              *          *          *

 

Közel-Kelet szakértők arra figyelmeztették az izraeli miniszterelnököt, hogy országa telepépítési politikája vagy egy  nagyobb mecset felgyújtása a harmadik intifádát (felkelést) eredményezheti Ciszjordániában.

 

BIGBROWSER.BLOG.LEMONDE.FR

bigrowser.blog.lemond.fr

A vezető francia lap egyik internetes blogja arról értekezik hosszabban, vajon egy új kábítószer valóban felelőssé tehető-e a kannibalizmusért. Mint világszerte ismertté vált, a floridai Miami-ban egy fekete megette egy hajléktalan fehérnek az arcát. A fekete barátnője úgy nyilatkozott, hogy társa mindig is nagyon rendesen viselkedett vele. A blog azonban arra a következtetésre jut, hogy nehéz az emberevési ösztönök jelentkezését a kábítószerre (az LSD egy új válfaja) fogni. A kábítószert „hetedik mennyországnak” nevezik a köznyelvben.

 

PRESSTV

presstv.ir (vagy presstv.com)

Washington csalódottságának adott hangot a berni amerikai nagykövet, amiért Svájc nem hajlandó elfogadni az Irán elleni uniós szankciókat és embargót, amit az Egyesült Államok erőltetett rá az EU-ra, jelenti az angol nyelvű iráni hírtévé. (Teheránban  a svájci nagykövetség képviselete látja el az amerikai érdekeket, amióta 33 évvel ezelőtt Irán megszüntette a diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal.)

 

RIA NOVOSTI

de.rian.ru

Az orosz hírügynökség német nyelvű portálja arról számol be, hogy Vlagyimír Medinszki orosz kulturális ügyekért felelős miniszter azt a nézetét hangoztatta, hogy a Vörös téren lévő Lenin-mauzóleumot át kell alakítani egy tömegeket vonzó múzeummá, mihelyst meghozzák a rendeletet, hogy Lenin holttestét máshol földelik el. (Épp ideje.)

 

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

barikad.hu