"Ajándék van, csak látnám, hogy ide szavaztok"

Turiné Orosz Margit ajándék "holmikkal" járna a cigányok kedvében "csak látná már", hogy a Fideszre szavaznak. Zajlik az élet Ózdon. Exkluzív hangfelvétel.

Felpörgött a választási kampány Ózdon, miután a helyi Fidesz képtelen volt beletörődni a választási vereségbe: a kormánypárt volt polgármestere, Fürjes Pál minden követ megmozgatott ahhoz, hogy megsemmisítsék az október 12-i választás eredményét. A vesztes kormánypárt helyi képviselői pedig felszántják a város cigányok által lakott utcáit az újabb megvehető szavazatok reményében.

Mint ismert, most vasárnap hat polgármesterjelölt közül választhat Ózd több mint 28 ezer szavazója. Láthatóan ezúttal már nem bíz semmit a véletlenre a kormánypárt, így - ahogyan országszerte már tapasztalhattuk - a cigányok utaztatásával, ebédeltetésével, itatásával, vagy csak egész egyszerűen pénzosztogatással igyekeznek megnyerni maguknak az egyes körzeteket és a települések polgármesteri székeit.

A módszerek változatosak, de szinte mindenütt próbálják felheccelni a cigányokat: ha a jobbikosok nyernek, akkor elüldözik őket a településről.

Nincs ez másként Ózdon sem. Janiczak Dávid, a Jobbik polgármester-jelöltje azt mondta: fellázították a peremkerületekben élőket, akiknek egy multiplex mozin kívül nem ígértek mást; az intézmények dolgozóit és a közmunkásokat megfélemlítették, hogy nem lesz munkájuk, ha nem a Fideszre szavaznak.

Egy birtokunkba került hangfelvétel épp ezt a jelenséget erősíti meg. A felvétel tanúsága szerint Turiné Orosz Margit, a kormánypárt volt városi képviselője cigányokat győzköd és párhuzamosan von kérdőre azért, mert szóba álltak a jobbikos képviselőjelölttel.

A volt képviselő a hangfelvétel tanúsága szerint a Jobbikot vádolja azzal, hogy pénzt osztott a cigányokat között azért, hogy a pártra szavazzanak, ám ezt még a cigányok is hitetlenkedve fogadják.

Turiné Orosz Margit a felvételen azzal fenyegeti a cigányokat, hogy ne higgyék azt, ha jóban vannak egy jobbikossal, akkor nem fogják bántani. Sőt, azzal fogják kezdeni.

A beszélgetés során a cigányok váltig állítják, a Fidesz pénzt osztogatott a cigányok között. Hallom te is osztogatol a pénzt - mondta az egyik cigány nő. Milyen pénzt osztogatok én - kérdez vissza Turiné. Hát arra mondják ott a cigányok - mondják már többen is.

A beszélgetés ebben a mederben folyik tovább, amikor a végén aztán kiderül, mi is az igazi célja a volt képviselőnek. Az egyik cigányasszony megkérdezi a volt képviselőt:
 - Figyelj már picikét, nem érsz már te rá, ugye?
- Hát ma egyáltalán nem, mert kampány van.
- Nem máma, utána.
- Mert?
- Mert akartam volna veled beszélni.
- Hát beszélhetünk, bármikor beszélhetünk, itt vagyok, csak most kampányolok.
- Ilyen holmikat, miatt szóltam volna, nincsenek-e ilyen olcsón eladó holmik.
- Eladó holmi nincsen, de ajándékba is tudok adni, csak látnám, hogy ide szavaztok...

"Látnám, hogy ide szavaztok" - tehát akkor ki vásárol meg kit?

alfahir.hu