2014. 04. 06. 12:19

Vona: 2018-ban megnyerjük a választásokat

Befejeződött a rendszerváltás utáni hetedik országgyűlési választás. Egész nap friss hírekkel, beszámolókkal, riportokkal készültünk, percről percre.

A több mint 3176 településen kialakított 10 386 szavazókör reggel 6 órakor nyitott, és este 7 óráig várták a mintegy 8 millió választásra jogosultat. A nem hivatalos eredményeket várhatóan este 11 óra után ismertetik a Nemzeti Választási Központban. Az Alfahir.hu egész nap friss hírekkel, beszámolókkal, riportokkal készül, kövessenek minket figyelemmel.

0:39 Síri hangulat az MSZP székházban

Mesterházy Attila elmondta: köszönik a szavazóiknak, jelöltjeiknek és aktivistáinak a munkát, melyet a kampány során folytattak. Az a legfontosabb, hogy kiálltak az elveik mellett – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján. Tudomásul veszi a választási eredményt, de nem tud hozzá gratulálni, mert a Fidesz úgy alakította a szabályokat és gy betonozta be a médiahatalmát, amelyre nem volt példa az elmúlt 24 évben. A kormány folyamatosan visszaélt a hatalmával. Ezt a küzdelmet most elvesztették, de kiállnak amellett amiben hisznek. 

Bajnai Gordon szerint fontos, hogy nevén nevezzék a helyzetet, ez egy súlyos kudarc a Kormányváltóknak és csalódás azoknak, akik rájuk szavaztak. A választók támogatottsága azt mutatja, hogy nem tudtak eleget tenni az igényeknek. Ez az eredmény olyan, amelyet természetesen tudomásul kell venni, de gratulálni nincs okuk. Holnaptól két komoly feladat áll előttük: végig kell gondolniuk az okokat – jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc úgy gondolja az a legfontosabb kérdés az, hogy mi lesz az országgal. A választók jelentős többsége jó szándékkal olyan utat választott, ami tévedés. Gyurcsány elmondta: nem látott olyan demokratikus kormányt, amely örökké hatalmon maradt volna. Azt gondolja, hogy ez a kormány jó eséllyel nem fogja jelentős fordulat nélkül kitölteni ezt a ciklust. Nem kívánja Magyarországnak, hogy a következő választás 2018-ban legyen. Megköszönte Mesterházy Attilának, hogy vállalta a szövetség vezetését, melyet tisztességgel végzett. Nem fog részt venni abban, hogy egymást hibáztassák. Ez egy erkölcsi – emberi - politikusi próba. Lesz még egyszer szabad Magyarország. „Őrült jó volt Önökkel kampányolni, imádok mindenkit aki velünk tartott” – mondta.

Fodor Gábor közölte: azzal, hogy a Fidesz megint kétharmadot szerzett, nem jár jól Magyarország. Szerinte nem volt fair a verseny. A politikus szerint meg kell vizsgálniuk, hogy mit csináltak rosszul. Arra buzdított mindenkit, hogy ne csüggedjen. Azért kell dolgozniuk, hogy még egyszer ne szerezhessen kétharmadot a Fidesz. Továbbra is szükséges a demokratikus erők együttműködése – hangsúlyozta.

Szabó Tímea elmondta: nem tudtak egy vonzó alternatívát kínálni. A mai csatát elvesztették, a cél nemes, az igazi munka csak most kezdődik számukra- tette hozzá. Megjegyezte: az igazi ellenzéki politizálás a parlamenten kívül fog folytatódni, vissza kell nyúlni gyökereikhez és mozgalmi jelleggel alulról kell építkezniük. Biztos benne, hogy 2018-ban sikerül megteremteniük egy szabad demokratikus Magyarországot. 


23:33 Így értékelte a választást Vona

Vona Gábor köszönetet mondott a Jobbik szavazóinak, aktivistáinak és szeretteinek is, akik erőt adtak a munkához. Elmondta: a Jobbik sokkal jobb eredményt ért el, mint amit a kutatók jósoltak, számtalan választókerületben legyőzték a baloldalt, azt azonban el kell ismerni, hogy céljukat nem tudták elérni. Az elmúlt 24 évet nem sikerült lezárni, és már néhány egyéni mandátumért még harcban állnak, de ezen a fronton nem sikerült áttörést elérni. Sikerült azonban 20% fölötti eredményt elérni, sikerült növelni a támogatottságot, a párt népszerűsége pedig fokozatosan nő. Mindez mutatja, hogy a tisztességes politizálásra van igény. A Jobbik támogatottsága is kiegyenlítődött, a párt már a Dunántúlon is egyre erősebb. Az EP-választás előtt különösen fontos az is, hogy az EU-ban a Jobbik a legerősebb nemzeti radikális párt. Vona elmondta: ismeri a Jobbik szimpatizánsait, tudja, hogy ahogy benne, úgy bennük is csalódottság van. A tanulságokat le kell vonni. A jobbikosok lelkiismerete tiszta, programot tettek le az asztalra, és pozitív kampányt folytattak. Tiszta azért is, mert rengeteget dolgoztak. Vona Gábor hangsúlyozta: nem adják fel, nem hagyják cserben azokat, akik bíztak bennük. „Holnap leporoljuk magunkról a port, átbeszéljük a jövő teendőit, és 2018-ban megnyerjük a választásokat” - zárta beszédét Vona Gábor.

A Jobbik elnöke újságírói kérdésre elmondta: a közelgő EP-választáson több mandátumot szeretnének elérni, mint 2009-ben, az önkormányzati választásokon pedig biztos benne, hogy polgármesteri helyeket fognak szerezni.

23:16 Orbán: nagyszerű korszak kezdődik

A Bálnában egész nap el voltak szeparálva a fideszes képviselők és vendégeik a sajtó elől. Mindenki arra várt, mikor tudja meg, lesz-e sajtótájékoztató, és ha igen, hol. Este tíz óra után nem sokkal mintegy harminc kamera állt fel ott, ahol korábban sajtótájékoztatókat tartottak, de nem jött senki. A remek szervezést tovább bizonyította, hogy három perccel később megjelent Kocsis Máté kommunikációs igazgató a Bálna mögötti színpadon, és rövid beszédet tartott. A sajtó így nem is nagyon érhetett át, de legalább azt megtudhattuk, hogy hamarosan Orbán Viktor lép a színpadra.

Ezt fél óra lenémított Hír TV közvetítés követte, majd megjelent a miniszterelnök. „Viktor! Viktor!” - zengte az örömittas fideszes tömeg a megszokott módon, de a győztes jelölt beszédét alig lehetett hallani, mert nem hangosították ki normálisan. Orbán Viktor elmondta a kötelező, és már jól ismert sorokat: a magyar a legegységesebb nemzete Európának, és nemet mondott mind a gyűlölködésre, mind az EU-ból való kilépésre. A Fidesz-kormányt egy „erős nemzeti kormánynak” nevezte, majd közölte: egy nagyszerű korszak kezdődik.

Ezt követően a Himnusszal és a Kossuth Lajos azt üzentével véget ért a rendezvény, majd a tömeg nagy része haza indult, a többiek pedig tovább követték a híradásokat a kivetítőn keresztül.

23:12 Fodor csalódott

Megjött a szocikhoz Fodor Gábor, aki meglehetősen csalódottnak tűnt, elmondta: át kell gondolniuk, hogy négy év múlva mit kell majd másképp csinálniuk. Szerinte nagyon rossz döntés volt a szavazók részéről, hogy ilyen nagy arányban támogatták a Fideszt, akinek ismét meglehet a kétharmada.

22:50 Több mint 60 százalékos feldolgozottságnál 9 fővárosi és két vidéki választókerületben vezet a baloldal

Az országosan leadott szavazatok több mint 60 százalékos feldolgozottsága alapján 9 fővárosi, egy Csongrád és egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületben vezet a baloldal, az ország 95 választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltjei állnak az első helyen.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az országosan leadott szavazatok 60,15 százalékának összesítése után a 18 fővárosi választókerület közül kilencben az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös jelöltje vezet. Első helyen áll jelenleg a III. kerületben Kiss László, a IV. kerületben Kiss Péter, a VII. kerületben Oláh Lajos, a X. kerületben Burány Sándor, a XIII. kerületben Hiszékeny Dezső, a XIV. kerületben Tóth Csaba János és a XV. kerületben Móricz Eszter, a XX. kerületben Hiller István és a XXI. kerületben Szabó Szabolcs.
   
Ezek mellett ugyancsak a baloldali összefogás közös jelöltje, Szabó Sándor vezet egy Csongrád megyei választókerületben, Szegeden. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókerületében, Miskolcon Varga László áll az első helyen.
   
Az országos listákra leadott szavazatok 60,15 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok alapján a Fidesz-KDNP 45,52 százalékon áll. Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP 24,35 a Jobbik 21,32 százalékon áll.
   
Az LMP az eddigi adatok szerint 4,79 százalékot szerzett. Továbbra is a Munkáspárt áll az ötödik helyen 0,6 százalékkal.
   
A leadott szavazatok 62,85 százalékának összesítése után a Fidesz-KDNP 134 parlamenti mandátumot szerezhet, ami 67,34 százalék. Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP összesen 40, a Jobbik 25 mandátumot szerezhet a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

22:31 Magyar Alkony

37,12%-os feldolgozottság mellett Kisgergely András (a Magyar Hajnal bizniszpárt elnöke) 0,64%-ot ért el, a cigánypárt pedig 0,99%-ot.

22:21 Szoros verseny a harmadik helyért

55.57 feldolgozottsági adatok szerint a listás szavazatok arányok megoszlása: Fidesz 45,22, MSZP-EGYÜTT-DK-PM-LMP 24,44, Jobbik 21,53, LMP 4,76 százalékon áll.

22:10 Már egymást tépik a balosok?

A hvg értesülései szerint (bár "csak" egy háttérembertől tudják) az Együtt-PM-nél az a vélemény, hogy kár volt a Kormányváltók közé állni. Az EP választásra a szocialistáktól külön készülnek.

A portál úgy tudja a háttérembertől: az Együtt-PM központjában azt már biztosnak látják, hogy a Kormányváltók egy kudarcos történet. A siker gátja elmondása szerint a Magyar Szocialista Párt volt, illetve azon belül Mesterházy Attila, aki másodszor is súlyos vereséget szenvedett Orbán Viktortól.

21:44 35,92%-os feldolgozásnál

47,06%-on áll a Fidesz, 23,24%-on a baloldal, 21,62%-on a Jobbik, 4,48%-on az LMP.

21:34 Ilan Mor izraeli nagykövet most távozott

az MSZP székházából - jelenti helyszíni tudósítónk.

21:29 Listás összesítés 22,72 százalékos feldolgozottságnál

Az országos listákra leadott szavazatok 22,72 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

    1. FIDESZ-KDNP (48,19 százalék, 253.404 szavazat)
    2. MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP (22,06 százalék, 115.977 szavazat)
    3. JOBBIK (21,64 százalék, 113.773 szavazat)
    4. LMP (4,22 százalék, 22.196 szavazat)
    5. MUNKÁSPÁRT (0,60 százalék, 3.159 szavazat)
    6. A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT (0,45 százalék, 2.366 szavazat)
    7. SERES MÁRIA SZÖVETSÉGESEI (0,38 százalék, 2.004 szavazat)
    8. ZÖLDEK PÁRTJA (0,35 százalék, 1.843 szavazat)
    9. SZOCIÁLDEMOKRATÁK (0,28 százalék, 1.451 szavazat)
    10. EGYÜTT 2014 (0,26 százalék, 1.380 szavazat)
    11. SEM (0,22 százalék, 1.134 szavazat)
    12. KTI (0,20 százalék, 1.034 szavazat)
    13. JESZ (0,19 százalék, 1.012 szavazat)
    14. FÜGGETLEN KISGAZDAPÁRT (0,18 százalék, 961 szavazat)
    15. MCP (0,16 százalék, 839 szavazat)
    16. ÖSSZEFOGÁS (0,12 százalék, 625 szavazat)
    17. ÚDP (0,06 százalék, 308 szavazat)
    18. ÚMP (0,04 százalék, 197 szavazat)
    
    Az országos pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat: 525.800

21:27 Nagyon szoros eredmény Szolnokon

A Jász-Nagykun-Szolnok 1. választókerületben Baráth Zsolt szoros eredménnyel egyelőre a harmadik helyen áll.

21:26 Diadalittas várakozás a Fidesznél

Este fél kilencre nagyjából ezer ember gyűlt össze a Bálna déli oldalán kialakított nézőtéren. A színpad már áll, ahol később felszólalók is várhatók, egyelőre azonban csak a választási műsorok között váltogatnak, ezt kivetítőn követik a szimpatizánsok. Természetesen nem hiányoznak az Orbán Viktort éltető transzparensek sem, de ezek inkább minőségükben, mint számukban kiemelkedőek. „Köszönjük Viktor, Isten óvjon!” - áll egy idősebb hölgy tábláján a felirat, a miniszterelnök arcképe mellett. A majálist idéző büfésor mellett padokon ülnek a fideszesek, előttük egyre többen állnak, ahogy gyűlnek az emberek. Hőzöngést inkább csak a szocialisták kaptak, amikor Veres Gábor szóvivő arról beszélt a tévében, hogy az MSZP egy „elegáns párt”, így a választási vereség után sem fognak utcára vonulni.

A „tolvaj kormány” kifejezést már végképp nem díjazták a narancsosok, igaz, ez Veres Gábor szájából tényleg röhejesen hatott, lássuk be. Helyszíni tudósítónk szerint az emberek átlagosak, inkább a középkorosztály képviselteti magát. Míg a Fidesz vendégei és politikusai a sajtótól elzárt második emeleten trécselnek -ez az üvegfalak miatt látható-, addig a kinti kivetítő előtt egy fülhallgatóval a fülében ordibáló orbánista úriember fárasztja a szimpatizánsok józanabbik részét. Sajtótájékoztató Kocsis Máté kommunikációs igazgató megszólalása óta nem volt.

21:25 A Jobbik vezet Miskolcon

3,22 százalékos feldolgozottság mellett 38,11 százalékkal vezet Pakusza Zoltán a Jobbik jelöltje Borsod-Abaúj-Zemplén megye második választókerület, Sebestyén László, a Fidesz-KDNP-jelöltje a második, 33,56 százalékkal. 

21:15 Kuncze nem lesz képviselő

A szigetszentmiklósi körzetből származó információ szerint a választókörzetben listán 20 %-kal vezet a Fidesz a kormányváltók előtt. Ennél valamivel szorosabb az egyéni küzdelem, Kuncze Gábor körülbelül 10%-os lemaradásban van a kormánypártok jelöltje Bóna Zoltán előtt.

20:55 Valamennyi szavazókört bezárták

Bezárták vasárnap este az ország mind a 10 386 szavazókörét - jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján néhány perccel este 9 előtt.

Utoljára azt a főváros XIII. kerületében található szavazókört zárták be, amelyet az átjelentkezéssel szavazók számára jelöltek ki.

20:18 Századvég: befoghatja a Jobbik a baloldalt

A Századvég Alapítvány vasárnapi elemzése szerint a Fidesz-KDNP 47-51 százalékos, a baloldali közös lista 19-23 százalékos, a Jobbik 18-22 százalékos, az LMP 3-7 százalékos eredményre számíthat a szavazatok összeszámlálása után.

Az intézet az MTI-hez kora este eljuttatott tájékoztatásában közölte, kutatásukat ezer, a voksoláson részt vett, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével végezték napközben 8 és 18 óra között.

A Századvég felmérése alapján a végleges részvételi arány 60-62 százalék közé várható.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője a fél hatkor mért részvételi adatok alapján szintén arra számít, hogy körülbelül a választásra jogosultak 62 százaléka járulhatott az urnák elé. Ez az utóbbi három országgyűlési választáson tapasztaltnál is alacsonyabb érték. Az MTI-nek nyilatkozó elemző szerint ebből az adatból önmagában nem lehet következtetni a végeredményre, korábbi feltételezések alapján azonban a baloldalnak inkább a magasabb részvétel kedvezett volna, a voksolás előtt ugyanakkor a Jobbik és kisebb mértékben a Fidesz erősödését mérték a kutatások.

A Political Capital munkatársa szólt arról is, hogy nem lett komolyabb bonyodalom az életszerűtlenné vált kampánycsend megszüntetéséből. Kiderült továbbá, hogy bár a politikusok az utolsó percig megpróbálták mozgósítani a szavazókat, mégsem sikerült voksolásra bírniuk látványosan nagyobb tömegeket, mint korábban.

Hidvégi Áron, a Századvég közvélemény- és piackutatási igazgatója szerint általánosságban az alacsonyabb részvételi arány azoknak a pártoknak kedvez, amelyeknek jó a mozgósító ereje, és aktív, elkötelezett szavazóbázissal rendelkeznek, a tapasztalatok alapján pedig a 65 százalék alatti részvételi arány a jobboldalnak, míg az ennél magasabb szavazási hajlandóság a baloldalnak kedvez.

A Századvég munkatársa a kampánycsend eltörlését pozitívumként értékelte a demokratikus közélet szempontjából, hiszen szerinte a választópolgároknak így lehetősége adódik, hogy az utolsó pillanatig tájékozódhassanak döntésük előtt. Az első tapasztalatok szerint a baloldal az utcai jelenlétet fokozására használta a meghosszabbított kampányt, míg a Fidesz inkább a passzívabb jobboldali szavazókat aktivizálta - fűzte hozzá Hidvégi Áron.

A Nézőpont Intézet vasárnapi felmérése szerint az országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a kormányváltó összefogásra 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék. A vasárnap készített felmérés szerint más párt nem kerülhet be a parlamentbe.

20:11 Lendvai Ildikó a Jobbikra irigykedik

Megérkezett Lendvai Ildikó is, aki újságírói kérdésre elmondta: ma reggel elment szavazni, majd unokázott, aztán az ATV-ben értékelte a helyzetet, a késő estét pedig egy baráti társaságnál tölti, nem volt sem fodrásznál, sem kozmetikusnál. Bízik a győzelemben, baromira dühös lenne, ha a Fidesz ismét kétharmadot szerezne, szerinte ugyanis a kétharmad senkinek sem tesz jót. Hozzátette: ők távol állnak a kétharmadtól. Majd azt is megtudtuk, hogy új politikai struktúrára lenne szükség, illetve meg kellene találniuk az utat a fiatalokhoz, hiszen most az ifjúság nagy része a Jobbik szimpatizánsai között található.

19:55 Vissza ötven évet

A Fidesz a Bálnában tartja eredményváróját, kollégánk pedig annak ellenére, hogy korábban -a sajtó számos más képviselőjével egyetemben- nem kaphatott sajtóakkreditációt, végül bejutott az épületbe, és még másznia sem kellett. Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója tartott sajtótájékoztatót, melyben mindössze annyit közölt, hogy hivatalosan vége a választásoknak -bár még vannak olyan körzetek, ahol hosszú sorok állnak-, majd köszönetet mondott a szavazóknak és az aktivistáknak. Kocsis szerint nagyságrendekkel kevesebb jogsértés történt a mai választáson, mint azt a korábbi példák mutatták, igaz, most is mind a Fidesz, mind az MSZP trükkökhöz folyamodott.

A részvételi arányt átlagosnak ítélte meg, az eddig látott adatok szerint azonban az némileg elmarad az elmúlt választások számaitól. A Bálna biztosítottsága egyébként elsőrangú, még az újságíróknak is fémdetektoros kapunk kell átlépniük, az épületben pedig húsz méterenként egy marcona biztonsági őr áll, arra várva, hogy erélyesen megkérdezze nézelődőket, mégis, mit csinálnak. Helyszínen tartózkodó kollégánk ezt az érzést leginkább ahhoz tudta hasonlítani, mintha valaki a hetvenes években tévedt volna be kokárdában az MSZMP angyalföldi pártszékházába.

19:50 A Fidesznek semmi sem volt drága, semmi sem volt szégyentelen

A Jobbik nevében nagyon szépen köszönjük minden állampolgárnak, aki élt az állampolgári jogával, részt vett a szavazáson, hogy ezáltal is beleszóljon a közéletbe, politikába, ami a következő négy évet nagy mértékben meghatározza - mondta Mirkóczki Ádám az urnazárást követő sajtótájékoztatóján.

A Jobbik szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti párt hetek, hónapok óta pozitív kampányt folytat, s folyamatosan mindenkit a szavazásra buzdított. Ezzel szemben más pártok sárdobálással, negatív kampánnyal voltak elfoglalva, amely ezúttal is meghozta azt az eredményt, nagyon sokan távol maradtak a választástól.

Ez mindenképpen a magyar közélet egyfajta apátiába süllyedését mutatja - tette hozzá. Nagyon sajnáljuk, hogy a többi politikai erő nem abban volt érdekelt, hogy minél magasabb részvételi arány legyen, hanem a saját önös érdekeiket tartották szem előtt, s mások mocskolását. A negatív kampánynak sajnos van ilyen hatása, hogy nagyon sokan távol maradnak a voksolástól.

Mirkóczki Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy sajnálatos módon a négy évvel ezelőtti problémákat nem sikerült megoldani - utalt az átjelentkező szavazók megpróbáltatásaira. A párt felháborítónak tartja, hogy míg a Nemzeti Választási Iroda jó előre tudhatta, hogy hová mennyi választópolgár várható, aki nem saját lakóhelyén szavaz, erre nem tudtak érdemben felkészülni.

Emlékeztetett: 2010-ben ugyanezen probléma miatt épp a Fidesz tartotta alkalmatlannak, botrányosnak a választás lebonyolítását, miközben eltelt négy év, kétharmados kormánytöbbség, és ezt az apró, kezelhető problémát máig sem sikerült megoldani.

tr
Mirkóczki Ádám emlékeztetett: a Fidesz legitimizált választási csalásokat, mint például a szavazók buszoztatását. Internetes források több helyről számoltak be ilyen esetről, ezekről az Alfahir.hu is beszámolt. A buszoztatás mellett azonban például Gyöngyöspatán a Fidesz 300 tyúkot osztott ki a helyi cigányságnak. Mirkóczki szerint nem véletlen, hogy a Fidesz most azzal él, amivel korábban az SZDSZ és az MSZP tündökölt. Jól mutatja a kiélezett küzdelmet, s ezért semmi sem volt drága, semmi sem volt szégyentelen a Fidesznek. Ez az ő szégyenük.

A Jobbik reménykedve várja az eredményeket, a mi lelkiismeretünk 100 százalékig tiszta, ami a kampányt és a választást illeti - tette hozzá.  Sajnáljuk, hogy a Jobbik példáját egyetlenegy más párt sem követte, ugyanakkor nagyon kíváncsiak várjuk a részeredményeket, és az eredményt.

A Nézőpont Intézet vasárnapi felmérése szerint az országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a "kormányváltó összefogásra" 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék.

Mirkóczki Ádám  erre reagálva arról beszélt, hogy a kutatóintézet jelentését nem szeretné elemezni, egyrészt azért, mert a Nézőpont adatai voltak azok, amelyek a legmeredekebben elrugaszkodtak a valóságtól, másrészt pedig tudomása szerint az exit poll azt jelenti, hogy a szavazófülkéből kijövő embereket kérdezik meg, míg a mostani felmérés telefonos adatfelvételen alapult. Kiemelte: a részeredményt és a tényleges eredményt kell majd kommentálni.

19:41 Sorra zárnak be a szavazókörök

Este 7 óra után folyamatosan rögzítik a szavazókörök a bezárásról szóló adatot a választási informatikai rendszerben, közel 8200 szavazókör bezárását már rögzítette a rendszerben, de ez a szám percről percre nő - mondta el az MTI érdeklődésére Danku Csaba, a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese.

Mint mondta, a negyed 8-as adatokból egyelőre nem látszik, melyik szavazókörben van még hosszú sorbanállás, és melyik szavazókör zárt már be ténylegesen, csak nem rögzítette még ezt az adatot.
Megjegyezte: a fővárosban a XIII. és XIV. kerületben van arról információja az NVI-nek, hogy hosszú sorban állnak még a szavazni kívánók.

Az országgyűlési választáson 10 386 szavazókör működött.

19:38 Mesterházy nem túl lelkes

Mesterházy Attila benézett a sajtószobába, megköszönte a sajtó közreműködését, azt azonban elmondta, hogy nem szeretne interjút adni, majd később. Nem tűnt túl lelkesnek, azt mondta várjuk meg az eredményeket - jelenti helyszíni tudósítónk.

19:33 Megkezdték a levélszavazatok felbontását is

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett közel 110 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését, a munkát az iroda mintegy 80 munkatársa végzi.

Szkennelésre - a kézi számolást megelőzően -  azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos listára.

Az NVI hétfőtől a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét, de a szavazatot tartalmazó lezárt borítékok felbontásával megvárták a vasárnap este 7 órát.

Pálffy Ilona, az NVI vezetője a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap délutáni ülésén azt közölte, vasárnap reggelig összesen 146 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak. Összesen 195 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI.

Pálffy Ilona az NVB előtt azt mondta, várhatóan 25 három fős csoport bontja majd fel a levélszavazatokat. Megjegyezte: a "szűk kapacitás" az emberi erőforrás lesz, de reményei szerint éjjel 1 órára végeznek a szavazólapot tartalmazó borítékok bontásával és szkennelésével. Négy szkennelőgép fogja beolvasni a szavazatokat.

19:22 Befejeződött a választás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3176 településén kialakított 10 386 szavazókörben a vasárnap tartott országgyűlési választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

A nap folyamán több szavazókörben hosszú sorok álltak, mindenekelőtt az átjelentkezők nagy száma miatt.

Amíg valamennyi szavazókör be nem zár, addig nem indulhat el az előzetes eredmény közlése a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán sem.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát.

Csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy - az eset körülményeit is figyelembe véve - az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

Először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják az egyéni, pártlistás és nemzetiségi szavazólapokat.

A bizottság jelöltenként és listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.

A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát, de ezt a szavazóköri jegyzőkönyvben nem kell feltüntetni.
    Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve több körben van x vagy + jel, kiesett jelölt neve mellett szerepel a szavazat, vagy a választópolgár ceruzát használt). Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel.
    A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, amelyet telefonon, telefaxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely haladéktalanul rögzíti azokat az informatikai rendszerben.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.

Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat - az urnával együtt - haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.

Lesz azonban 106 szavazókör, ahol nem bontják fel vasárnap este az urnákat: ezek "megvárják" a külképviseleteken, illetve a más magyarországi településeken leadott (átjelentkezők által leadott) szavazatokat. Az "utazó" voksokat a választás utáni szombaton keverik bele ennek a 106 szavazókörnek az urnáiba.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság a jegyzőkönyvek alapján összesíti a szavazatokat, és állapítja meg a választás eredményét.

19:11 Fidesz-szimpatizáns Gyurcsány-rajongó az MSZP székházánál

Este 7 órakor megjelent az első szimpatizáns az MSZP székházánál, aki szerint Gyurcsány Ferenc nagyon jó miniszterelnök volt és a szocialisták ott rontották el, hogy 2006-ban „feldobták”. Azt azért bevallotta, hogy a baloldal is követett el hibákat. Szerinte egyébként akár a Fidesz is nyerhet, mert az sem áll távol tőle - mondta el portálunknak.

Az MSZP székházban egyelőre csak néhányan lézengenek, a bejáratnál pedig Horn Gyula könyvéhez lehet hozzájutni.

19:10 Nézőpont exit poll: Fidesz-KDNP 48, kormányváltók 27, Jobbik 18, LMP 6

A Nézőpont Intézet exit poll felmérése szerint a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a kormányváltó összefogásra 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék. A vasárnap készített felmérés szerint más párt nem kerülhet be a parlamentbe.

18:55 8 órára minden szavazókör be fog tudni zárni

Legkésőbb 8 órára valamennyi szavazókörben be tud fejeződni a szavazás - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap.

Az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság tagjait tájékoztatva elmondta: este 7 órakor - ahol még sorban állás lesz - beáll a sor végére egy szavazatszámláló bizottsági tag, valamint egy közterület-felügyelő. Akik a sorban állnak, még leszavazhatnak, de a 7 óra után érkezők már nem voksolhatnak.
   
Mint mondta, a XI. kerületben például 30 szavazatszámláló bizottsági tag hat asztalnál fogadja a szavazni szándékozókat, akik 15-20 perces várakozás után voksolhatnak.

18:53 Az MSZP-nek beakadt a sorbanállás

A demokrácia ünnepére készültek és sorbanállást tapasztalnak – közölte sajtótájékoztatóján Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Hozzátette: az elmúlt négy évben a Fidesz azzal indokolta az új választási törvény létrehozását, hogy meg akarja szüntetni a sorbanállást. Tóbiás elmondás szerint rengeteg telefonhívást kaptak azzal kapcsolatban, hogy sokan várakoznak és nem bírják a sorban állást. A szocialista politikus szerint ez a választójog korlátozása. Az MSZP a választási bizottságtól magyarázatot kér erre a helyzetre.  „Fél óra van hátra, ma nem az a kérdés, hogy ki megy el szavazni, hanem az, hogy a sorbanállókat tájékoztatják arról, hogy addig nyitva van a szavazókör, amíg sorbanállás van” – közölte Tóbiás. Azt persze gyorsan elfelejtette, hogy négy évvel ezelőtt az ő szervezésük alatt ugyanez a helyzet alakult ki.

18:50 Részegen, papírok nélkül akart szavazni, és még azt asztalt is csapkodta. Önök szerint tudott szavazni?

A válasz elég egyértelmű.

Egy ittas embert vittek ki rendőrök az egyik füzesabonyi szavazókörből vasárnap délután - tájékoztatta az egri jegyző az MTI-t.

Kovács Luca elmondta: az egri választókerülethez tartozó Füzesabony egyik szavazókörében megjelent ittas ember személyi okmányok nélkül akart szavazni. Mikor a szavazatszámláló bizottság ezt megtagadta, verni kezdte az asztalt.
   
A bizottság elnöke értesítette a rendőröket, akik elvitték a részeget. Ellene szabálysértési eljárás indult - közölte a jegyző.

18:35 Több sajtóorgánum is bojkottálja a Fideszt és a DK-t

Az Index, a hvg.hu, a nol.hu és az Origo is úgy döntött, hogy bojkottálják a Fidesz és a DK rendezvényét, amiért a két párt nem engedte be egyes médiumok újságíróit. A Fidesz többek közt portálunkat sem engedte be eredményvárójára, mondván, túl sok külföldi médium képviselői regisztráltak náluk, akik elsőbbséget élveznek. A Jobbik egyetlen belföldi médiumot sem tiltott ki rendezvényéről.

18:30 Haláleset Szentendre 5-ös szavazókörében

Meghalt egy idős férfi az egyik szentendrei óvodában kialakított szavazókörben vasárnap délután, a haláleset miatt másfél óráig nem lehetett voksolni - közölte a Szentendre központú választókerület választási irodájának vezetője az MTI-vel.

Molnár Ildikó tájékoztatása szerint a 80 év körüli férfi családtagjaival - feleségével és fiával - érkezett a szavazókörbe. Miután kitöltötte a szavazólapot, a fülkében rosszul lett, elájult. A perceken belül kiérkező mentősök körülbelül fél órán át küzdöttek az életéért, sikertelenül - mondta az irodavezető.
   
Az ilyenkor kötelező adminisztráció elvégzéséig, illetve a holttest elszállításáig - mintegy másfél órán át - nem lehetett szavazni - tette hozzá Molnár Ildikó.

18:15 - 56,77%-os részvétel 17:30-kor (kb. 2,5%-kal kevesebb, mint négy éve)

17:45 Oláh Lajos az utcákon hever

Budapest 5. OEVK Választási Bizottságának mai határozata szerint törvénysértés gyanúja miatt az illetékes hatóságokhoz fordult, ugyanis tegnap éjjelről ma reggelre több szavazókör elé fölfújták a helyi baloldali jelöltnek, Oláh Lajosnak a nevét. Ez a Vlasztási Bizottság szerint kimeríti a rongálás büntetőjogi tényállását. Valószínűleg ez azt jelenti, hogy imeretlen tettes ellen feljelentés is született. Az alfahir.hu olvasói egyébként több hasonló esetről számoltak be. Úgy tűnik, program híján a baloldaliak így próbálnak meg szavazókat szerezni...

17:40 Gyöngyösi Márton: Félelmetes a kettősmérce

Félelmetes kettőmérce uralkodik a világban, hiszen Molnár Zsolt kijelentése semmilyen visszhangot nem keltett a világban (a képviselők kettős állampolgárságáról, szemben Gyöngyösi korábbi ugyanerről szóló felszólalásával - a szerk.) - mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az N1TV élő választási műsorában. Az online adás itt nézhető.

17:30 Dopeman ezt is elbénázta

Mint ismeretes, a Dopeman néven reppelgető szerencsétlenség eladta magát a baloldali reménytelenségnek. Ezúttal pedig a Választási Bizottság ajánlásával is szembement, azzal, hogy lefotózta a szavazólapját. Részlet az ajánlásból: "A szavazólapnak a szavazóhelyiségből való elvitele, illetve arról – fénykép, videó stb. – felvétel készítése alkalmat adhat akár választási csalás elkövetésére is, ennek megakadályozása a választások tisztaságához fűződő közérdek."

17:21 150 méteren belül kampányolnak a balosok Ajkán

Mondjuk nem túl nagy esztétikai érzékkel: krétával firkáltak a járdára, ahogy az óvodások az ugróiskolát szokták felrajzolni.

17:20 Szabó Gábor: Köszönöm az áldozatos munkát!

"Ha valaki megnézni a Jobbik választási programját, akkor azt láthatja, hogy tartalmilag nemhogy puhult volna, hanem radikálisabb üzeneteket fogalmaz meg. Példaként lehet gondolni arra, hogy a gyilkosokat az itthoni luxusbörtönök helyett külföldre küldenénk bérrabtartásba" - mondta Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója az N1TV élő választási műsorában. Rámutatott arra is, hogy holnaptól indul az Európai Parlamenti választás, így bár miden képviselőjelöltnek, kampányfőnöknek és aktivistának köszöni az áldozatos munkát, az eredménytől függetlenül mindenkinek minél előbb ismét csatasorba kell állnia. Az online adás itt nézhető.

17:10 Már kevesebb, mint két óra!

17:04 Kétségbeesetten győzködi a választókat az MSZP

Még a sajtótájékoztatóra is kint kellett várni az MSZP székház előtt a Jókai utcában, ugyanis a sajtó képviselőit még negyed órával az esemény előtt sem akarták beengedni az épületbe. Ami nem meglepő annak fényében, hogy az eredményváróval kapcsolatos tudnivalókat is csak szombaton délután küldték ki a szakmának. Egyik sajtósuk azt is kifejtette egy telefonbeszélgetés során, hogy este 6 előtt semmi keresnivalója náluk az újságíróknak. Arra persze nagyon figyeltek, hogy a külsőségekre adjanak, amint egy picit feltekeredett az MSZP-s zászló kint a székházon, rögtön rohant valaki egy bottal, hogy megigazítsa. Miután nagy nehezen beengedték a sajtó munkatársait Tóbiás Józseftől, az MSZP frakcióvezető-helyettesétől megtudtuk, hogy a magas részvételi arány azt mutatja, hogy az emberek felelősen szeretnének dönteni sorsukról.  Minden kormányváltást szorgalmazót arra kért, hogy legyen türelme kivárni a szavazókörökben cikázó sorokat. Majd azt is elmondta: rengeteg aktivistájuk van kint a közterületeken és győzködik az embereket. Már-már kétségbeesetten kért mindenkit, hogy menjen el szavazni. A politikus úgy gondolja az utolsó órákban dől el minden, szerinte van esélyük a győzelemre.  

Szigetvári Viktor, az Együtt – PM társelnöke pedig a választási csalásokra hívta fel a figyelmet. Közölte: rengeteg telefonhívást kaptak, melyben arról panaszkodtak a választók, hogy a szavazókörökben nem használhatják saját tollukat, nincs függöny a fülkén, illetve nem kapnak borítékot a szavazólapokhoz. Kár, hogy magával nem volt ilyen kritikus amikor az orrát túrta.

17:00 Súlyos választási visszaélések országszerte

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője újabb választási visszaélésekről számolt be vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján.

A legdurvább eset Ózdon történt, ahol Obbágy Csaba, fideszes alpolgármester autójából csomagokat és pénzt osztogattak cigány szavazóknak. A rendőrségen a Jobbik feljelentést tett, igazoltatták az alpolgármestert és eljárás alá fogják vonni a rendőrség tájékoztatása szerint - mondta a párt szóvivője.

A helyi választási bizottság elmarasztalta a Fideszt, és eltiltotta a további jogsértéstől, mert a szavazókörhöz képest túlságosan közel, meg nem engedett tevékenységet folytattak. A helyi bizottság mellett az országos egyéni választókerület választási bizottság is megállapította a jogsértés tényét.

Dúró Dóra emlékeztetett: míg kora délután Gyöngyösről tudtak beszámolni jogsértésekről, most már Szolnokról, Baktalórántházáról, Ózdról és Szarvasról is kaptak bejelentéseket.

A Jobbik központi jogi osztálya a mai napon kizárólag azzal foglalkozik, hogy a választási visszaéléseket kiszűrje, és ezzel kapcsolatban kifogásokat nyújtson be a választási bizottságokhoz. Dúró Dóra kiemelte: közel 200 bejelentés érkezett eddig a jobbikos szavazatszámlálóktól, delegáltaktól és aktivistáktól a jogi osztályhoz, és közel félszáz esetben kifogást is tettek. A többi esetben még vizsgálják, hogy van-e lehetőség ezeket a visszaéléseket valamilyen módon orvosolni, illetve, hogy valóban megalapozottak-e - tette hozzá.

16:00 Részvételi arányok, megyénként

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 15 óráig a szavazásra jogosultak 45,02 százaléka adta le szavazatát.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:
    
Baranya megye                    42,87 százalék    135.130 szavazó
Bács-Kiskun megye                41,23 százalék    176.158 szavazó
Békés megye                      44,09 százalék    130.980 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       42,85 százalék    234.615 szavazó
Csongrád megye                   43,11 százalék    145.839 szavazó
Fejér megye                      44,73 százalék    154.893 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          43,75 százalék    157.646 szavazó
Hajdú-Bihar megye                42,18 százalék    183.127 szavazó
Heves megye                      47,39 százalék    117.856 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       42,89 százalék    135.151 szavazó
Komárom-Esztergom megye          44,27 százalék    110.898 szavazó
Nógrád megye                     45,4 százalék     74.482 szavazó
Pest megye                       46,84 százalék    458.139 szavazó
Somogy megye                     42,91 százalék    111.226 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     42,7 százalék     190.899 szavazó
Tolna megye                      42,07 százalék    80.043 szavazó
Vas megye                        44,69 százalék    93.721 szavazó
Veszprém megye                   44,72 százalék    130.557 szavazó
Zala megye                       44,26 százalék    102.752 szavazó
Budapest                         50,22 százalék    686.325 szavazó

15:50 A szavazók több mint fele elment szavazni a fővárosban

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 15 óráig a szavazásra jogosultak 50,22 százaléka adta le szavazatát a fővárosban.

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 366 ezer választópolgárból 1,43 százalék, 19.565 választó adta le szavazatát. Reggel 9 órára már a jogosultak 8,37 százaléka (114.435 választó), délelőtt 11 órára a jogosultak 23,61 százaléka (322.712 választó), 13 órára a jogosultak 39,01 százaléka (533.163 választó), 15 órára a jogosultak 50,22 százaléka (686.325 választó) járult az urnákhoz.
    
Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 17.30 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

15:47 Fideszes busszal szállítják a szavazókat Debrecenben

Ezzel a busszal szállítja szervezetten a szavazókat a Fidesz Debrecenben – tájékoztatta egy olvasója a kuruc.info hírportált. A busz vezetője meg is fenyegette a fénykép készítőjét.

15:37 A választók 45,02%-a adta le voksát

15 óráig a választók 45,02%-a szavazott - közölte a Nemzeti Választási Iroda. 2010-ben ez az arány 46,78% volt, a különbség tehát egyre nagyobb. Az alacsony részvétel a Fidesznek kedvezhet.

15:35 Hazavitte a szavazólapokat egy kölesdi férfi. De mit akart vele kezdeni?

Rendőrök vettek vissza két, le nem adott szavazólapot egy férfitól a Tolna megyei Kölesden vasárnap - közölte a helyi választási iroda vezetője. Baranyai Eszter tájékoztatása szerint a férfi délelőtt a szavazatszámláló bizottság egyértelmű felszólítása ellenére sem adta le a lebélyegzett szavazólapokat, hanem elhagyta a szavazóhelyiséget.
    
A helyi választási iroda vezetője elmondta: értesítette az esetről a területi választási iroda vezetőjét és a rendőrséget. A rendőrök azonnal kimentek a férfi lakhelyére, és visszavették a szavazólapokat. A lapok visszakerültek a szavazatszámláló bizottsághoz, amely érvénytelenítette azokat - tette hozzá.
    
A rendőrség hatásköre, hogy a választás rendjének megsértése miatt eljárást indít-e a férfi ellen - jegyezte meg Baranyai Eszter.

15:30 Tömegesen viszik szavazni a cigányokat Szarvason is

A Lungo Drom egyik vezetője saját autójával szállítja a cigányokat szavazni Szarvason. A cigányok az egyik szavazókörben fennhangon hirdették, hogy Orbán Viktorra és a Fideszre szavaznak - mondta el portálunknak egy olvasónk.

15:22 Vona Gábor: Adjon egy esélyt a Jobbiknak!

Vona Gábor is megérkezett a Jobbik eredményváró rendezvényére, ahol sajtótájékoztatóján elmondta, köszöni mindenkinek, aki eddig elment szavazni, és abban bízik, hogy ugyan a részvételi adatok egyelőre nem ezt mutatják, minél többen mennek majd még el. Külön megköszönte azoknak, akik a Jobbikra adták le a voksukat, azoknak, akik már holnaptól szebb jövőt szeretnének.

kl

Hozzátette, az egész kampány során pozitív, programközpontú, sárdobálástól mentes kampányt folytattak, és ez így van és így marad a mai napon is. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje hozzátette, bízik benne, hogy meglepetést fognak okozni, és lesz okuk az örömre. Kiemelte, ők nem csak egyszerűen kormányváltást szeretnének, hanem az elmúlt 24 évet szeretnék leváltani.

Kérte azokat, akik már szavaztak, hogy törekedjenek arra, hogy minél több ismerősüket meggyőzzék ugyanerről, értesítsenek mindenkit, akit csak tudnak. Zárásul azt kérte a szavazóktól, hogy adjanak egy esélyt a Jobbiknak, adjanak egy esélyt önmaguknak. Mint fogalmazott, kormányra kerülésük esetén megkezdik az elszámoltatást, rendet tesznek, és tisztességes megélhetést biztosítanak mindenkinek.

15:20 Választási csalások Szabolcsban?

Az Alfahír.hu információi szerint Csenger öt szavazóköréből háromban autókra figyeltek fel, melyben Fidesz-tagok és aktivisták ülnek papírral és tollal. Vélhetően ellenőrzik, hogy az általuk nyilván tartott Fidesz-szavazók elmentek-e voksolni. Ugyanitt mintegy 200 cigányt szállítottak három autóval szavazni. A szintén szabolcsi Jármiban egy választókerületben is hasonló eset történt. Más módszerhez folyamodtak Baktalórántházán: itt több szavazó kérte, hogy segítsenek nekik, mert a Fideszre szeretnének szavazni, de nem tudják, hogy kell – vélhetően ezzel a módszerrel ellenőrzik őket, hogy valóban a kormánypártra adják a szavazatukat. Apáti István, a Jobbik politikusa feljelentést tett az ügyben. A képviselő úgy tudja, Mátészalkán is a cigányok szervezett szállításra készülnek, s mivel ilyenkor egy autóban sok esetben többen is ülnek a megengedettnél, előre felhívta erre a rendőrök figyelmét.

15:10 150 méteren belük kampányoltak Szentendrén

A három szavazókörnek is helyet adó egyik pomázi iskolától kevesebb mint 150 méterre folytatott kampány miatt marasztalta el az ötpárti ellenzéki összefogást a 3-as számú, szentendrei központú választókerület országos egyéni választási bizottsága - számol be az Index. Egy állampolgári bejelentés érkezett arról, hogy standot állítottak fel 150 méteren belül, és ott kampányoltak, a bizottság pedig helyt adott a kifogásnak.

15:05 Ne megvásárolt emberek döntsék el a szavazást!

Több internetes hírportálon is megjelent, hogy tömegesen szállítják a cigány embereket szavazni Gyöngyösön, de ehhez hasonló híreket kaptunk Szolnokról is - mondta Dúró Dóra vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Nyilvánvaló, hogy ez az akció - bárki is álljon mögötte - Vona Gábor ellen irányul, hiszen a gyöngyösi választókerületben, hogyha tisztességes választás zajlik le, akkor egyértelmű, hogy a Jobbik miniszterelnök-jelöltje egyéni jelöltként is a legesélyesebb arra, hogy a választókerület képviselője legyen.

A Jobbik felszólít minden pártot, hogy ne tegyék ezt, ne vegyék el a gyöngyösiek becsületét, és ne az emberek megtévesztése legyen az, ami eldönti a választást.

A párt szóvivője hozzátette: a Jobbik egy programközpontú kampányt folytatott, éppen ezért szeretnénk, ha a választás napja is egy programközpontú nap lenne, éppen ezért arra kérjük az embereket, hogy adják tovább ezt az információt - tette hozzá.

A párt arra kéri a jobbikosokat és a bizonytalanokat, hogy menjenek el szavazni, ne az döntse el a gyöngyösi választókerület sorsát, hogy ki tudja a rossz körülmények között élő cigány emberek szavazatát megvásárolni. Azok is vegyenek részt a választáson, akik nyomon követték a kampányt, és felelős döntést tudnak hozni - zárta sajtótájékoztatóját Dúró Dóra.

14:40 Egy injekciós saját magát akarta megkoronáztatni

Mindezt pedig a szavazókörben. Egy siófoki férfi úgy érezte, a szavazás a megfelelő alkalom az államforma megváltoztatására: a férfi köztársaság helyett királyságot szeretne, és igen, ki fogják találni: saját magát választatná meg királynak.

A köztársaság párti választási bizottság - "érdekes" módon nem foglalkozott a panaszos királypárti panaszával.

Persze az úriember jól tudhatná, a királyokat jobb helyeken nem szavazzák meg, hanem annak születnek...

14:28 Szolnokon is szállítják a cigányok

Szolnok többi telepéhez hasonlóan a Meggyesi-telepen se bízta a véletlenre a választást a Lungo Drom. A Tücsök és a Hangya utcákban már kora délelőtt megvolt a mozgósítás – számol be az Index.

A Fidesz esélyeit növeli, hogy a telepen hatalmas uniós program zajlik 440 millió forintból. A program keretében épülő közösségi ház mellett beszélgetett az RSK munkatársa Mozsár Béla Lungo Drom-aktivistával, aki szerint minden egyes, a Fideszre leadott szavazat a Jobbikot gyengíti. (Index)

14:18 Százával szállítják a cigányokat Vona választókerületében

A „Harmadosztály” nevű kelet-gyöngyösi telepről 300, másik gyöngyösi telepről, Durandáról pedig 270 szavazót szállítottak szavazni az RSK helyszínen tartózkodó munkatársa szerint – számol be az Index.

A portál úgy tudja, a „Harmadosztály” nevű telepen élők jelentős része a Fideszt támogatja várhatóan a többek között Vona Gábort jelöltjei között tudó választókerületben.

14:10 Így állnak sorba Szegeden...

bj

14:00 Budapesten magasabb a részvételi arány

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a szavazásra jogosultak 39,01 százaléka adta le szavazatát a fővárosban (az országos eredmény ennél alacsonyabb).

13:50 Fideszes propaganda az asztalon

(forrás)

13:40 34,33 a választás részvételi arány egy órakor

Összehasonlításképpen: négy évvel ezelőtt egy órakor 35,88, 2006-ban pedig 38,22 százalékos volt a részvétel.


ertz

13:30 Ha azt hinné, 2010-et írunk...

nem téved nagyot. Az átjelentkezések problémáján úgy tűnik négy év alatt sem sikerült úrrá lenni, legalábbis a magyar államigazgatásnak ez komoly gondot okoz. Úgy tudjuk, Zuglóban is hatalmas sor várja a szavazókat. Ügyes...

kjl

Fotó: Vastagbőr

A botrányos lebonyolítás amúgy lassanként még a Nemzeti Választási Iroda ingerküszöbét is átlépte, akik az alábbi javaslatokat adták ki...

"a Nemzeti Választási Iroda azt javasolja azoknak a választási irodáknak, ahol átjelentkezők szavaznak, hogy az átjelentkezéssel szavazók adatait tartalmazó névjegyzéket bontsák több részre, vezessenek külön jegyzőkönyveket, a szavazóhelyiségen belül külön asztaloknál fogadják a választópolgárokat, és biztosítsanak több szavazófülkét a többi szavazókörnél. Az NVI azt kéri, aki hasonló eseteket tapasztal, írjon a visz@nvi.hu-ra, vagy telefonáljon (7953310), hogy minél hamarabb tudjanak intézkedni."

13:00 Kigyózó sorok a Bakáts téren is

hj

12:50 Mirkóczki Ádám: Senki ne maradjon otthon!

A Jobbik szóvivője a párt eredményváró rendezvényén fél egykor tartott sajtótájékoztatóján elsőként megköszönte mindenkinek, aki eddig már élt az állampolgári kötelességével. Hozzátette, egyelőre még a részvételi adatok mintegy másfél százalékkal elmaradnak a 4 és 8 évvel ezelőtti adatoktól, ezért arra buzdít, hogy senki ne az időjárásra vagy egyéb körülményekre legyen tekintettel, hanem alkosson véleményét az elmúlt 24 évről. Kiemelte, aki tisztességes, érdemi változást szeretne, az ne a baloldali bűnszervezetre adja le a szavazatát. Mirkóczki a kampányról elmondta, hogy nagyon pozitív tapasztalataik vannak, láthatóan szimpatikus volt az emberek számára az, hogy csak a Jobbik folytatott tisztességes, programalapú, sárdobálástól mentes kampányt, amelyben csak a legsúlyosabb problémák kerültek terítékre. A szóvivő a sajtótájékoztatója végén arra kért mindenkit, hogy ne maradjon otthon, menjen el szavazni, és erre buzdítsa családtagjait, barátait, szomszédait is.

12:30 Óriási sor a XIII. kerületben

Olvasónk fotója alapján több százan várnak a sorukra a XIII. kerületi 65-ös szavazókör előtt. Ebben a szavazókörben szavazhatnak az átjelentkezők. Információnk szerint a XI. kerületi Bocskai úton lévő szavazókör előtt is több mint 100 méteres sor áll. Mint ismert, ez a szavazókör volt az, ahol 2010-ben jóval az urnazárást követően is szavaztak még az állampolgárok, akkor volt az érdeklődés.

rthj

12:20 Templomban kampányolnak a Fidesznek

Információink szerint a Fasori Református templomban a családi Istentiszteleten megjelent Rónaszékiné Keresztes Mónika. Úgy tudjuk, a lelkészasszony több alkalommal is elmondta, hogy az elmúlt négy év milyen áldásos volt...

Rónaszékiné Keresztes Mónika amúgy katolikus.

12:15 Ketten is epilepsziás rohamot kaptak

Epilepsziás rohamot kapott és a földre esett egy szavazó vasárnap délelőtt a Fejér megyei Rácalmás 1-es számú szavazókörében - közölte a helyi választási iroda vezetője vasárnap. Györe Andrea elmondta, hogy a szavazást negyedórára függesztették fel, utána rendben folytatódott a voksolás. A szavazóhoz mentőt hívtak.

Rosszul lett egy szavazatszámláló bizottsági tag Pécs egyik szavazókörében - közölte a helyi választási iroda vezetője.

Lovász István elmondta: a Rét utcai szavazókörben dolgozó férfi feltehetően epilepsziás rohamot kapott. A bizottsági tagnak egy éppen ott szavazó orvos sietett a segítségére, a néhány percen belül a helyszínre érkező mentők pedig kórházba vitték. Az irodavezető hozzátette: a választást tíz percre kellett felfüggeszteni a szavazókörben.

Szintén rosszul lett a szavazatszámláló bizottság egyik tagja a somogyi 2-es választókerülethez tartozó Tótújfalu 001-es szavazókörben vasárnap reggel - közölte a rendkívüli eseményekről tájékoztató oldalán a Nemzeti Választási Iroda.

A bizottsági tag nem sokkal hét óra után lett rosszul, a mentők kórházba vitték. Helyét átvette a póttag, így a szavazatszámláló bizottság ismét teljes létszámmal, öt fővel folytatta a munkáját.

12:05 Törvénytelenül akasztották meg Szilágyi Györgyöt, a Jobbik jelöltjét

Zugló 2. számú szavazókörében nem voltak a helyzet magaslatán a szavazatszámláló bizottság tagjai. Szilágyi György, a Jobbik képvielőjelöltje nem sokkal ezelőtt szerette volna leadni a szavazatát, de a névjegyzékbe való felvételkor megakasztották, mondván, csak az általuk adott tollal írhat alá, ez a törvény. Szilágyi ezt nehezményezte, hiszen ilyen törvényi szabályozás nincs, bárki használhatja a saját tollát akkor és a szavazófülkében is. Miután tovább erősködtek, hogy nem lehet, kérte, hogy vegyenek fel erről jegyzőkönyvet. Ezt követően lázas telefonálásba kezdtek, és diadalmasan mutatták az előrás egy részletét: "a szavazóhelyiségben csak a hivatalosan elhelyezett tollat használhatják", mire a jobbikos jelölt rámutatott, a teljes mondat első fele így hangzik: "A szavazatszámláló bizottság tagjai...". A felismerés után rendben leadhatta a szavazatát, elmondása szerint a szebb jövőre, a saját tollával.

11:57 Óriási igény van az elszámoltatásra

A Jobbik elnökségi tagjai és képviselői a kampány során az országot járták, Balczó Zoltán személy szerint 45 településre látogatott el – mondta el az N1 TV-nek a párt politikusa. Véleménye szerint hasznos volt az országjárás, a lakossággal való kapcsolattartást a Jobbik legfontosabb lehetőségének tartja, hiszen csak ezzel lehet kompenzálni a párt alulreprezentáltságát a médiában. Balczó Zoltán - ahogy a Jobbik többi politikusa is - a fórumok során figyelembe vette a lakosság véleményét, prioritásait. Elmondása szerint az még őt is meglepte, hogy mennyire sokan igénylik továbbra is az elszámoltatást, az emberek ugyanis nem felejtették el, hogy mit is művelt a politikai elit az elmúlt 24 évben. Az N1 TV élő választási műsorát itt követhetik.

11:40 Továbbra is alacsonyabb a részvételi arány

A választásra jogosultak 23,23 százaléka, 1.862.870 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 11 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi arány 11 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 25,04 százalék, ami 62.277 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 19,52 százalék, abban a megyében 87.269-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 23,61 százaléka, 322.712 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.
    
Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 23,66 százalék, a 2002-es választáson 26,37 százalék szavazott 11 óráig. A nyolc évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 27,23 százaléka, négy évvel ezelőtt pedig 24,78 százalék voksolt 11 óráig. Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

11:30 Dúró Dóra és Novák Előd is szavazott

klgh

Novák Előd, a Jobbik alelnöke és felesége, Dúró Dóra, a párt szóvivője, országgyűlési képviselők gyermekükkel a Bocskai István Általános Iskolában kialakított szavazókörben szavaztak

11:10 Már az MTI sem fotózhatja Orbánt?

Hiába jelent meg az MTI fotósa abban a XII. kerületi szavazókörben, ahol reggel 8-kor Orbán Viktor adta le a szavazatát, az utolsó pillanatban a főszerkesztő telefonon felhívta, hogy mégsem kell kép a miniszterelnökről. Az ügyről a helyszínen tartózkodó fotósoktól értesült az Index, és a történetet alátámasztani látszik, hogy az MTI 11-ig nem adott ki fotót Orbánról. Ez az MTI történetében példátlan.

10:50 Szavaznak a börtönökben is

kl

Egy fogvatartott szavaz a Kozma utcai Budapesti Fegyház és Börtönben, az országgyűlési képviselő-választáson


10:40 Több magyar nem tudott szavazni Londonban

Az Alfahír információi szerint több Egyesült Királyságban élő magyar állampolgár nem tudott élni szavazati jogával, mivel nem szerepeltek a választói névjegyzékben. Többen voltak, akik a helyszínen bemutatták a sikeres átjelentkezésükről szóló NVI-s választatási értesítőt, ennek ellenére nem engedték őket voksolni.
A londoni külképviseleten egyébként egyelőre nincs sor, folyamatosan érkeznek a szavazók, de egyelőre rendben zajlik a szavazás - tudta meg portálunk.

10:30 Magyarország jobban teljesít!

Vagy Fidesz. Önnek mi jut eszébe erről a képről?

df

10:20 Rossz szavazókörbe ment egy szavazó: csúszott a választás

Félórás késéssel kezdődött meg a szavazás a hatvani 13-as szavazókörben - tájékoztatta a város jegyzője, a választókerületi választási iroda vezetője vasárnap az MTI-t. Szikszai Márta elmondta: 6 óra után az első szavazó rossz szavazókörbe ment, ami csak az urnák ellenőrzése és a jegyzőkönyv aláírása után derült ki. Az ilyenkor szokásos procedúrát így meg kellett ismételni, ezért a szavazás csak 6 óra 31 perckor kezdődhetett meg a szavazókörben.

10:10 Alacsonyabb a részvételi arány

A négy évvel ezelőttihez képest némileg alacsonyabb a részvételi arány reggel kilenckor. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a választásra jogosultak 9,5 százaléka, 762 141 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Négy évvel ezelőtt reggel kilenckor 10,23, 2006-ban pedig 11,39 százalék volt az arány.

10:00 Így szavaznak Szabadkán

ghgf

9:40 9,5 százalékos a részvételi arány kilenc órakor

A választásra jogosultak 9,5 százaléka, 762.141 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi arány 9 órakor Veszprém megyében volt a legmagasabb, 10,94 százalék, ami 31.933 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 7,73 százalék, abban a megyében 42.343-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 8,37 százaléka, 114.435 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.
   
Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 9,80 százalék, a 2002-es választáson 8,81 százalék szavazott 9 óráig. A nyolc évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 11,39 százaléka, négy évvel ezelőtt pedig 10,23 százalék voksolt 9 óráig.
   
Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

9:30 A fővárosban 8,37 százalékos a részvételi arány

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 366 ezer választópolgárból 1,43 százalék, 19.565 választó adta le szavazatát. Reggel 9 órára már a jogosultak 8,37 százaléka (114.435 választó) járult az urnákhoz.

9:20 Reggel hét óráig 131 ezren szavaztak

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,64 százaléka, 131.567 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.

Részletes  adatokat itt olvashat.

9:00 Kövesse az eseményeket az N1 TV-n!

Élő választási műsort sugároz az online nemzeti televízió.

Az N1 TV 10 órától élő adással jelentkezik a választás eseményeiről. A főbb hírek mellett stúdióbeszélgetéseket, interjúkat is láthatnak majd egész nap.

A részletes programot hamarosan az online televízió Facebook-oldalán olvashatják.

8:40 Egész nap szabad kampányolni a 150 méteres határokon kívül

Vasárnap a szavazás ideje alatt is szabad kampányolni a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeken kívül. Általános kampánycsend a mostani választáson már nincs, az új választási törvény azonban azt előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. Részleteket itt olvashat.

8:30 Vona Gábor szavazott

cfg

lé

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje kisfiával szavaz Gyöngyösön, a Pátzay János Zeneiskolában kialakított 6-os szavazókörben az országgyűlési képviselő-választáson (MTI fotó)

További képek itt

8:10 Ezeket vidd magaddal a szavazáshoz!

Ahhoz, hogy szavazni tudj, igazolnod kell a személyazonosságodat, amihez érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél vagy vezetői engedély szükséges (valamelyik a háromból). Valamint igazolnod kell a lakcímedet is, amit lakcímkártyával tudsz megtenni. A választás előtt ezért ellenőrizd, hogy minden szükséges iratod megvan-e és azok érvényesek-e! Találkozzunk április 6-án 6-tól 19 óráig a szavazófülkében.

8:00 Amit tudni kell

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, de a választópolgároknak két szavazatuk van: voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják. Azok a jelöltek indulhatnak az egyéni választókerületben, akik összegyűjtöttek 500 érvényes ajánlást.

A 106 egyéni választókerületben 1531 egyéni jelölt indul, közülük 39 független. Az egyéni választókerületekben átlagosan 14 jelölt indul. Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta (relatív többség), függetlenül attól, hányan mentek el voksolni. Az országos listáról 93 mandátumot osztanak szét, a kapott szavaztok arányában. Listaállításra az a párt volt jogosult, amelyik az ország 27 egyéni választókerületében, a fővárosban és legalább kilenc megyében egyéni jelöltet tudott állítani. Az országos pártlistás szavazólapon 18 pártlista szerepel.  További részleteket itt olvashat a választás menetéről.

alfahir.hu