Állítsák le a miskolci egészségügy tönkretételét!

Miközben az észak-koreai propagandagépezetet is megszégyenítő fideszes sikerkampány csúcssebességre kapcsolva dübörög, Miskolc és a megye egészségügyi ellátása már a működőképesség határán vergődik, állítja a Jobbik önkormányzati képviselője.

Badány Lajos szerint a szakmaiságot teljesen nélkülöző, átszervezésnek nevezett intézkedéssorozat hátterében egyes döntéshozói csoportok érdekei és egyéni ambíciók vélelmezhetők, mely személyek - politikai kapcsolataik révén - érinthetetlennek bizonyulnak. Immár tízmilliárdokat költenek el a városban és a megyében, miközben az ellátás egyre rosszabb lesz, a körülmények pedig a sajtóban jól mutató épületfelújítások ellenére mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók szempontjából romlanak. A szisztematikus leépítések és profil kiszervezések már évekkel ezelőtt felvetették a tudatos tönkretétel és hűtlen kezelés gyanúját, hangzott el a Jobbik hétfői tájékoztatóján.

Badány elmondta: a baleseti sebészet egy centrumba zsúfolásával elembertelenedett az ellátás, amely szakmailag sem javult. A sérültek gyógyítása sokszor szenved késedelmet, és minőség szempontjából is hagy kívánnivalót maga után. Az orvosok sem érzik jól magukat, nem tudnak megfelelni mindig a szakma szabályainak.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály Megyei Kórházba való átköltöztetése óta a betegek órákig várakoznak, és a végleges ellátásuk esetenként fél napot, vagy akár egy napot is csúszik. Ráadásul még az a meghirdetett szólam sem lett igaz, hogy így olcsóbb lesz az ellátás – véli a Jobbik képviselje.

Hozzátette: a Semmelweis Kórház aktív és rehabilitációs osztályai - közel 1500 ágy - aktív sebészeti háttér nélkül maradtak, amely életveszélyes helyzetet fog teremteni. A fél megyét ellátó két belgyógyászati osztály, az aktív szülészet-nőgyógyászati osztály, a regionális haematológia, a megyei infectológia mellől költöztetik el a sebészeti osztályt. Elvileg a régió legnagyobb tüdőgyógyászati centrumát hoznák itt létre, ezzel párhuzamosan viszont a Megyei Kórházba telepítik át a mellkassebészetet a fejlesztendő tüdőgyógyászat mellől. A politikus szerint mindez érthetetlen, hiszen a mellkassebészeti beavatkozások 80-90 százaléka tüdőgyógyászati ellátáshoz kapcsolódik. A Megyei és a Semmelweis Kórház között a hatékony konzílium lehetősége sem biztosított.

A Jobbik választ vár dr. Tiba Sándor főigazgatótól: kinek áll érdekében a Semmelweis Kórház leépítése, és a szakmailag elhibázott átszervezések, döntések által az ellátás veszélyeztetése?