Amerikából hívják haza az új indiai minisztert

Az indiai kormányfő indoklás nélkül menesztette eddigi külügyminiszterét és helyére azonnali hatállyal az ország washingtoni nagykövetét nevezte ki.

A szerdán leváltott Szudzsata Szingh mindössze fél évet töltött hivatalában. Utódja, Szubrahmaniam Dzsaisankar csütörtöktől már munkába is állt. Washingtoni megbízatása előtt India pekingi nagykövete volt.
 
Indiában 1987 óta nem történt ilyen váratlan és hirtelen külügyminiszter-csere. Akkor Radzsiv Gandhi kormányfő hasonlóan menesztette A. P. Venkatesvarant, amiért a jóváhagyása nélkül jelentett be egy pakisztáni látogatást. Hogy Szingh mit vétett – ha vétett egyáltalán – egyelőre nem tudni.
 
Utóda, Dzsaisankar – az Indian Express című angol nyelvű indiai napilap tudomása szerint – az indiai-amerikai kapcsolatok jelentős javításának köszönheti előléptetését. 2013-ban a viszony hűvös lett miután India New York-i helyettes főkonzulját vízumcsalás vádjával őrizetbe vették. 
 
A két ország kapcsolata azóta sokat javult, a napokban Barack Obama amerikai elnök háromnapos látogatást tett Indiában, amelynek előkészítésében minden bizonnyal oroszlánrésze volt az új külügyminiszternek. 
Forrás
MTI