2012. 06. 19. 10:43

Amerikai-izraeli szakértők a kormány zsoldjában

illusztrációA barikad.hu már korábban beszámolt róla, hogy az Orbán-kormány a Századvéd Alapítványon keresztül milliárdos kormányzati megrendeléshez juttat amerikai-izraeli kampányszakértőket. A kényes témát a parlamentben Pörzse Sándor jobbikos képviselő vetette fel a miniszterelnöknek, aki kibújt a válaszadás elől. A Bar!kád hetilap külön összeállításban foglalkozott az üggyel, feltárva, milyen összefonódások vannak a Fidesz-KDNP-kormány és az Egyesült Államokból, illetve Izraelből importált agytrösztök között.

Wermertől Habonyon át a Likudig

Legyen szó bal- vagy jobboldali politikáról, rendre Amerikából és Izraelből importált tanácsadókat vetnek be pártjuk népszerűségi indexének csúcsra járatása érdekében. Persze naivak se legyünk, a politikai marketing ma már elválaszthatatlan része a politika intézményrendszerének, ahol a piac fogalmát ügyesen kiterjesztették a szavazópolgárokra. Ennek gyökerei az első világháború idején megválasztott Woodrow Wilson nézeteiben fedezhetők fel elsőként, majd Nixon és Reagen elnök politikai kampányának alapját adta a marketingesek és reklámszakemberek bevetése. Mára pedig globális méretűvé vált a politikacsináló agytrösztintézmények alkalmazása. Sőt, gyakorlatilag nincs választási győzelem háttér ötletgyár nélkül.

A Fidesz 1994-ben használt először PR-céget kampányában a Wermer András vezette Happy End Kft. révén – amelyet adótartozás és fizetésképtelenség miatt 2010-ben végrehajtási eljárás alá vontak –, majd az 1998-as Fidesz-kampány marketingjét, illetve Orbán Viktor személyes imidzsének kialakítását is Wermer cége irányította hívó- és gyűjtőszóvá téve többek között a „polgári” kormány, a „polgári” Magyarország kifejezéseket. Wermer 2002-ig volt Orbán stratégája, aki hatalmas eredménynek tekintette, hogy megérttette a Fidesz politikusaival: a pártnak ugyanúgy el kell tudnia adni magát, mint a mosóporgyártóknak saját termékeiket. Aztán a királycsináló leváltásra került, és Habony Árpád lett a máig tartó mindenes. A Magyar Narancs információi szerint az akkor 33 éves, felsőfokú végzettséggel nem rendelkező Habonyt Deutsch Tamás hozta össze Orbánnal, és 2004 óta gyakorlatilag szabad bejárással rendelkezik a Fidesz elnökségi üléseire. Ma már feledésbe merült, de 2003-ban A Fideszt balról képzik tovább címmel a Magyar Nemzet erős kritikát intézett a párthoz, miután Habony Árpád újdonsült PR-stratéga azzal indította szereplését, hogy a baloldalhoz kötődő újságírókkal – Heltai Péter, Simon András, Kálmán Olga – tréningeztette az ellenzék sajtócsapatát Várhegyi Attila pártigazgató közreműködésével.

Tavaly szeptemberi cikkében a Magyar Narancs arra hívta fel a figyelmet, hogy Habony főtanácsadó a 2006-os újabb választási vereség után egy olyan politikai műhely létrehozását sürgette, amely a parlamenten kívül is hatékonyan tudja közvetíteni a fideszes érveket. Erre a szerepkörre szánták a Nézőpont Intézetet, ugyanakkor a lap belső forrásokra hivatkozva úgy tudja, Habony a sokkal jelentősebb infrastrukturális és anyagi kapacitásokkal rendelkező Századvéget szemelte ki az ideális politikai hardvernek. A gépezet pedig tökéletesen működik. Emlékezetes, hogy 2011 szeptemberében a Századvég Politikai Iskola Alapítvány (a Századvéget 1985-ben alapította Stumpf István egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi alkotmánybíró), a Strategopolis Stratégiai Elemző és Kommunikációs Tanácsadó Kft. (e két intézményben a kormányszóvivői kinevezéséig a Habonnyal baráti kapcsolatot ápoló Giró-Szász András is érdekelt volt) és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nyerte el közösen az 1,3 milliárd forintos összkormányzati szakpolitikai tanácsadásra kiírt közbeszerzési pályázatot. A szerződést idén februárban egészítette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, melynek értelmében 2014 végéig összesen 3,1 milliárd forintot fizet ki az állam további Századvéges tanulmányokra, közvélemény-kutatásokra és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos javaslatokra. A Századvégen kívül a Nézőpont Intézet cégét, a Médianéző Kft-t szintén kistafírozta az állam, amely 360 millió forintért végez egységes kormányzati médiafigyelést és -elemzést, illetve médiahatás-vizsgálatokat. A Századvég jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos hatásköre a hvg.hu-nak nyilatkozó kormányzati forrás szerint valójában „az államigazgatási feladatok kiszervezését jelenti egy magánvállalkozáshoz”, és a jövőben a cégcsoport hozza majd mozgásba a kormányt.

Orbánt is hatalomba segítették

Mindezek ismeretében egy rutinos hírfogyasztónak már nem okozhatnak meglepetést az index.hu által megszellőztetett legújabb információk, miszerint a Századvégen keresztül amerikai profi tanácsadók segítik a Fidesz és a kormányzat politikáját George E. Birnbaum és társa, Arthur Finkelstein személyében. Az Index úgy tudja, hogy az amerikai Republikánus Párt két tanácsadója nem a Fidesszel közvetlenül, hanem a Századvég-csoporttal és Habony Árpáddal áll kapcsolatban. A Birnbaum-cég, azaz a GEB International weboldalának tájékoztatása szerint a fideszes kapcsolat még 2008-ban, az ellenzéki időkben alakult ki, és a GEB segítségével szerezte meg Orbán a miniszterelnöki posztot, illetve pártja a kétharmados parlamenti többséget.

George E. Birnbaum interneten elérhető életrajzából kiderült – Habony Árpád életrajzát szintén kerestük, de nem találtuk –, a tanácsadó nemcsak az amerikai kongresszusi választásokban vállalt szerepet, hanem a Közel-Keleten is befolyásos személy. Birnbaum 1998-ban költözött Izraelbe, ahol a Likud-vezér Benjamin Netanjahu tanácsadója, majd miniszterelnöki kabinetfőnöke lett. Az amerikai tanácsadó sikeres kampányai között említi többek között Ariel Sharon izraeli miniszterelnöknek, Nir Barkat jeruzsálemi polgármesternek, illetve a jelenleg pénzmosással, csalással és hamis tanúzással vádolt Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszternek, az izraeli ultranacionalista párt vezetőjének végzett munkáját. De a GEB honlapján olyan cikket is találtunk, mely szerint Birnbaum a legnagyobb izraeli ellenzéki párt, a Kadima vezetőjének, Saul Mofaznak adott tanácsokat 2009-ben.

Társa, Arthur Finkelstein sem kevésbé feltűnő személyiség, a konzervatív tanácsadó ugyanis 2005-ben polgári házassággal legalizálta a több évtizedes homoszexuális kapcsolatát. A New York-i Republikánus Párt tanácsadójának életrajzi adatai alapján az elmúlt négy évtizedben Finkelstein konzervatív jelölteknek dolgozott az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben és Kelet-Európában. Többek között Călin Popescu-Tăriceanu román liberális miniszterelnököt segítette tanácsaival. Akit a pártján belül azzal vádoltak, hogy Finkelstein hatására túlságosan agresszív politikát folytat Băsescu államfővel szemben, és figyelmen kívül hagyja politikustársai véleményét. Az amerikai stratéga jelenős szerepet játszott George Pataki magyar származású amerikai politikus, New York állam egykori kormányzója, a Republikánus Párt tagja sikeres karrierjében is, aki nem mellesleg január óta a Századvég tanácsadó-testületének elnöki tisztét tölti be.

Ugyanakkor az sem egy elhanyagolandó tényező, hogy a Likud hivatalosan a Fidesz testvérpártja, melynek jelenlegi első emberét, Netanjahut a Fidesz már 2007-ben díszvendégként hívta meg tisztújító kongresszusára. „Netanjahut és Orbán Viktort egyaránt sokat rágalmazzák. Ettől még mindkettő demokrata és nemzeti elkötelezettségű, és tisztelik egymást. A Fidesz a kongresszusra számos partnerét meginvitálta, köztük az izraeli jobboldali pártot, mellyel rendszeres párbeszédet tartunk fenn” – mondta el 2007-ben Németh Zsolt, a párt külügyi kabinetjének akkori vezetője. Úgy tűnik, a rendszeres párbeszédek azóta még több gyümölcsöző kapcsolatot eredményeztek, ezúttal az Izraelben már többszörösen bevált tanácsadók Magyarországra importálásával. Állításainkat pedig maga Lázár János támasztotta alá a múlt heti hódmezővásárhelyi beszédével. Izrael magyarországi nagykövetének kifejtette, hogy a Fidesz és a magyar kormány „baráti figyelemmel” tekint Izrael Államra, továbbá „gazdasági és politikai szövetségesnek” tartja. Lázár kifejtette: az elmúlt 25 évben kifejezetten jó kapcsolatok épültek ki a két ország között. Magyarország támogatja Izraelnek azokat a törekvéseit, hogy modernizálja gazdaságát és társadalmát.

Ellenzékből még ellenezték

Lázár János 2012-es nyilatkozata után ugorjunk vissza pár évet a politika történelmében! Egészen a 2004-es évekig, amikor Szijjártó Péter írásbeli kérdésben tudakolta Burány Sándor munkaügyi minisztertől, hogy „mikor és melyik munkaügyi hatóság engedélyezte Ron Werbernek, az MSZP izraeli kampánytanácsadójának a munkavégzést Magyarországon, illetve milyen típusú vízumkérelemhez igényelt munkavégzési engedélyt”. Ron Werber távozása után amerikai tanácsadók érkeztek Medgyessy Péter stábjához. Szijjártó Péter ekkor azt a kérdést intézte a miniszterelnökhöz, hogy mi indokolja a drasztikus költségvetési megszorítások idején az újabb több tízmillió forint kifizetését külföldi kampánystratégák számára? Hasonló érdekességeket tartalmaz a Fidesz 2004-es közleménye. Nyilatkozatában a párt erélyes hangon kifogásolta, hogy Ehud Barak izraeli miniszterelnök ötletadói ugyanabból az amerikai kommunikációs céghálózatból kerültek ki, amely Medgyessyéknek is a zsoldjába szegődött. „Az Izraelben alkalmazott recept a nálunk kísértő werberizmust idézi meg: lejárató akciók, a rivális párt szélsőségesként való feltüntetése, az ellenfél pártvezér démonizálása egy hideg belső háború alapjául szolgált” – olvasható a fidesz.hu-n.

Az időutazást Font Sándor, az MDF akkori frakcióvezető-helyettesének, ma a Fidesz országgyűlési képviselőjének napirend előtti felszólásával zárjuk. Ha a képviselő 2004-es beszéde 2012-ben hangozna el a parlamentben, akkor Font Sándor vélhetően teljesen kiírná magát a politikailag korrekt képviselők közül, Kövér László megvonná a szót és talán még a házőrséget is bevetné a szélsőséges és antiszemita megnyilvánulás hallatán. „Adva van tehát egy, pontosabban két amerikai cég, amelyek egyaránt bejáratosak a magas rangú politikusokhoz, valamint a nagyvállalatokhoz és azoknak a bankjaihoz, az igazgatókhoz. Kérdés, hogy ezek után milyen modernizációs stratégiát képzel el nekünk a miniszterelnök úr. Olyat, amelyik a magyar nemzetnek jó, vagy olyat, amely egy idegen nagyhatalom és annak nagyhatalmú vállalatainak áll érdekében? Egy stratégia kialakítása ugyanis meghatározhatja az ország egész életét. Sokkal nyugodtabbak lennénk, ha hazánk modernizációs stratégiáját például a Magyar Tudományos Akadémia dolgozná ki és nem a külföldi tanácsadók. Amikor a Miniszterelnöki Hivatal több százmillió forintot költ kutatásokra, miért kell az adófizetők pénzéből Tal Silbersteint, Jehud Barak volt izraeli miniszterelnök kampányfőnökét finanszírozni? Szeretném felhívni a Tisztelt Ház figyelmét arra, hogy a külföldi tanácsadók alkalmazása már többször csődbe vitte az országot. Önöknek, miniszterelnök úr és tisztelt baloldali képviselőtársaim, ezt tudniuk kellene koruknál és volt beosztásuknál fogva, amikor is moszkvai tanácsadók segítették az önök munkáját még 1990 előtt, annak ugyanis meglett az eredménye: Magyarország gazdaságát és életszínvonalát mintegy nyolcvan évvel vetette vissza például Ausztriához viszonyítva. A magyar érdekek védelme érdekében a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény előírja, hogy a fontos és bizalmas munkakört betöltő magyar személyek különleges nemzetbiztonsági ellenőrzésen essenek át. Vajon milyen ellenőrzésen estek át az amerikai tanácsadók? Tényleg megfeleltek azoknak a szigorú nemzetbiztonsági követelményeknek, amelyek elengedhetetlenek az ország szuverenitása szempontjából? Van-e egyáltalán joga a miniszterelnöknek megbízást adni külföldi tanácsadóknak arra, hogy az ország bármilyen stratégiáját kidolgozzák? (…) Jó lenne tudni azt is, hogy vajon vannak-e még más külföldi tanácsadók a Miniszterelnöki Hivatalban, a minisztériumokban vagy más államigazgatási szerveknél. Ezek milyen forrásból és mennyi jövedelmet kapnak, milyen tanácsokkal látják el hazánkat, és ezek a tanácsok megfelelnek-e a magyar érdekeknek?”  Valóban jó lenne tudni.

Mit tanácsolhatnak a háborúra uszítók?

Jó lenne tudni, hogy mit tudnak Izraelben, amit Magyarországon nem. Vajon milyen tanácsokat ad a háborúra készülő Benjamin Netanjahu kabinetfőnöke a Fidesznek? Főleg most, két évvel a hivatalos kampányidőszak megkezdése előtt? Ilyen nagy lenne a baj? Vagy már megkezdődött volna a kampányidőszak? Vajon hazánkban miért tartják hat lakat alatt az ötletgyárosok nevét, munkásságát és javadalmazását? Szemben mondjuk az amerikai példával, ahol kvázi ünnepelt sztárként tekintenek az elnök szövegírójára és az egyéb stratégákra. A témában lapunk igyekezett úgynevezett független szakértőket megkeresni, de kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy bár lenne vélemény, de senki nem vágja szívesen maga alatt a fát.

Szakvéleményt tehát nem kaptunk, viszont a Font Sándor által 2004-ben felvetett kérdésekre továbbra is keressük a válaszokat. Főként Benjamin Netanjahu kijelentéseinek ismeretében. Aki például a holokausztból tanulva a világ összefogását sürgette az új fenyegetések (értsd: Irán) ellen. De arra is figyelmeztetett már az izraeli miniszterelnök, hogy Izraelnek elhúzódó küzdelemre kell készülnie a 2008-as téli gázai offenzívát elítélő ENSZ-jelentés ellen, miután a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa elfogadta a zsidó államot bíráló dokumentumot, az úgynevezett Goldstone-jelentést. (Természetesen az USA mellett Magyarország szintén a jelentés elfogadása ellen szavazott 2009-ben.) Küzdelem Irán és a palesztinok ellen – Netanjahu kommunikációja tömören. Vajon milyen tanácsokkal látta el Birnbaum az izraeli miniszterelnököt és mit tanácsol majd Orbán Viktornak? Magyarországon ki lesz az ellenség, ki ellen akarnak majd háborút indítani? Mekkora szerepet kap majd az agresszív hadviselés? 2014-ig egész biztosan kiderül.

Takács Veronika

Bar!kád hetilap