Mit gondol a Fidesz az emberekről? Kancák, panelprolik, nyuggerek

A nyírbátori fideszes önkormányzati képviselő kancának nevezte a település polgármesterét. A barikad.hu összegyűjtött még néhány fideszes aranyköpést.

Tóth Imre, a Fidesz nyírbátori elnöke, önkormányzati képviselő, illetve a város pénzügyi, ellenőrzési és gazdasági bizottságának elnöke Kanca kavar című júliusi blogbejegyzésében kancának nevezte Balla Jánosnét, Nyírbátor polgármesterét, aki 2010-ben MSZP-támogatással került a város élére.

A politikus azt írja bejegyzésében (szó szerint idézzük): „A kardinális kérdésekben, ha a FIDESZ-KDNP nem szavazza meg az előterjesztést -az esetek döntő többségében a polgári oldal akarata érvényesül- beindul azonnal a polgármesteri kanca kavar és mint tudjuk azt a történelemből a bugyi háborúknak jó vége nincsen.”

az

A fideszes Tóth Imre később sem fogja vissza magát és következetesen kancának nevezi a Balla Jánosnét: "A testületi ülésre berendelt pribékek élükön az iskola jelenlegi gazdasági vezetőjével –előidézve ismételten a kanca kavart- hangosan szidta az édesanyjukat a képviselőknek és többször bemutatott nekik. Mindenki tudja jelenleg az iskolában a fej az igazgató és a gazdasági vezető a nyak. A nyak nagyon beizgult annak tudatában, hogy esetleg a pénzügyi bizottság is beleláthat a pénzes kártyáiba".

Nem Tóth Imre az egyetlen a Fideszben, aki szabadszájú, degradáló megfogalmazásával a közvélemény megbotránkozást váltja ki. Az elmúlt években bőven akadtak fideszes politikusok, akik ékesszólásukkal tettek hozzá a politikai kultúra magyarországi mélyrepüléséhez.

Aranyköpések Kövér Lászlótól

Ma már homályba vész, hogy valójában melyik politikai oldalon is született meg a panelproli kifejezés. Az MSZP szerint Kövér László szájából hangzott el először valamikor a 2002-es választási kampány alatt. A Fidesz azonban visszautasította a vádat, mivel szerintük a panelproli kifejezés a Népszabadság című napilap 2001. szeptember 27-i számában jelent meg, egy F. Hegyi István által jegyzett publicisztikában. Egy biztos, Kövér és a panelprolik kifejezés összemosása nem használt a Fidesz 2002-es választási kampányának. A parlament egyik legkarakteresebb bajszú fideszes véleményformálójának azonban egy másik elszólásával is sikerült felhívnia magára a figyelmet még 2002-ben. A Népszabadság felháborodva közölte, hogy Kövér László egy március 14-i Szombathelyen mondott beszédében „öngyilkosságra szólított fel.” Kövér a következőket mondta: "Szóval egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát, hogyha így gondoljuk, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet, meg egy viszonylag erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat. Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják sulykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elöl jó példával. És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk."

Kubatov és a nyuggerek

Kubatov Gábor, a Fidesz országos pártigazgatója, országgyűlési képviselő (nem mellékesen mostanság a Ferencvárosi Torna Club elnöke is), akinek nevét a róla elnevezett listákról ismerte meg a szélesebb közvélemény. Egy 2010 tavaszán nyilvánosságra került hangfelvételen, amely 2009. szeptember elsején a fideszes fiatalok balatonszárszói nyári egyetemén készült, Kubatov arról beszélt, hogy a pécsi időközi polgármester-választáson mind a 36 500 szavazót „személyesen ismerték”, mindegyikről tudták, hogy hívják, hány esztendős, milyen erős Fidesz-támogató, mi a telefonszáma, mi a mobilszáma, mi az e-mail címe. Kubatov elmondása szerint még azt is tudták, hogy „kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták.” A YouTube-ra feltett videóban a következő is elhangzik (amely miatt most Kubatov Gábor bekerült a barikad.hu összeállításában): "az MSZP is csinált egy hasonló kampányt, a HírTV úgy nevezte, hogy invázió. Ott 2000, 2200 nyuggert leküldtek. És a 2200 nyugger elment, és kopogtatott minden ajtón (...). A teljes letámadásnak annak nem sok értelme van, mert hogyha nem a saját bázisodhoz mész, a másik tábor bázisát is aktivizálod.” Kubatov, csak egy évvel később, a kormányváltás után kért bocsánatot a nyugdíjasoktól és hangsúlyozta: nem akart senkit megbántani, csupán fiataloknak tartott előadást, ezért szleng kifejezéseket használt, amit próbálnak kiforgatni.

Lázár János életvezetési tanácsai, akinek jó parti lesz a fia

Kubatov mellett egy másik fideszes nagyágyúnak, Lázár Jánosnak (korábban a Fidesz frakcióvezetője és hódmezővásárhelyi polgármestere volt, most éppen a Miniszterelnökséget vezető államtitkár) is „kiforgatták” a szavait. 2011 márciusában az egész hazai sajtónak és politikának témát szolgáltatott egy 2008 tavaszán, a Hódmezővásárhely közgyűlésén készült felvétel, melyben Lázár arról beszélt, hogy „akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér”. A fia viszont „jó parti” lehet úgy húsz év múlva, ha jól alakul a forint-euró árfolyam. A hatalmas közfelháborodás után a politikus elnézést kért a botrányért és nyilvánosságra hozta az elhangzott mondatok előzményeit is. A teljes, vágatlan hangfelvételt itt meghallgathatja.

Deutsch Tamás a mocskos kezű twitteres

Bár összeállításunk utolsó szereplőjének a szája helyett, az "ujjából ömlenek" a bulvár mélységű megnyilatkozásuk, amelyek nem is egyedi társadalomkritikaként értelmezhető gondolatokat közvetítenek, hanem öncélű kinyilatkozásokat, mégis úgy gondoltuk, a sorban itt a helye a legalján. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője (volt ő már sok minden) - akit inkább ismerünk zajos magánélete, mint politikai tevékenysége miatt - mostanság twitter-rockerként építi imidzsét. Állítása szerint névnapi ajándék volt saját magának, hogy twitterezni kezdett.. hát ajándék, pontosabban aranybánya lett az egész hazai sajtónak is. Legelőször talán Gyurcsány Ferencre mozdult rá twitter falán Deutsch, aki a következőket ütögette be billentyűzetén: "Vannak rosszindulatú örültek. Vannak irtózatos gecik. Vannak gusztustalan rohadékok. És van Gyurcsány." Egyszer pedig azt írta: "Egy jóérzésű, tisztességes ember azt gondolja Gyurcsány mai Facebook-bejegyzése kapcsán, hogy egyszer és mindenkorra elmehet a picsába.” Gyurcsány aznap Schmitt Plágium (aki 12 oldalas doktori disszertációján kívül nyelvújító tehetségéről is ismertté vált) "tisztázatlan" múltjáról írt facebook-profilján. Deutsch azonban saját párttársait sem kíméli a twitteren: „Úgy látszik, a legjobb fideszes barátaim körében is tombol a járványos meghülyülés. Most kéne egy pillanatra megállni, megnyugodni." A fideszes EP-képviselő megannyi gyöngyszeme után billentyűzetét a magyar zenei élet ellen fordította és őszinte véleményét fejtette ki az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe jutott, Magyarországot képviselő Compact Disco-ról: "Az eurovíziós dalfesztiválos-azerbajdzsános-kompaktdisznós marketing fos dömping elleni tiltakozásul Dolly Rollt hallgatok".

barikad.hu összeállítás