Antal Nimród is esélyes a Grammy-re

Ötvenhetedik alkalommal osztják ki vasárnap az amerikai zenei szakma legrangosabb elismeréseit, a Grammy-díjakat. A jelöltek között van Antal Nimród Metallica Through the Never című zenés filmje is.

A legtöbb, egyaránt hat jelölést Beyoncé, Pharrell Williams és a brit Sam Smith kapta. Hiába volt az övé a tavalyi év legsikeresebb albuma, amelyből világszerte hatmillió példány kelt el, Taylor Swift 1989 című lemeze túl későn jelent meg ahhoz, hogy figyelembe vegyék az idei díjátadón. Az énekesnő így ezúttal csak három kategóriában esélyes, mégpedig Shake It Off című száma révén.

Várakozások szerint a díjátadó Sam Smith nagy sikerét hozhatja. A 22 éves brit szerepel a négy legfontosabb kategória - az év albuma, az év dala, az év felvétele és az év legkiemelkedőbb új előadója - jelöltjei között. A Grammyk történetében mindössze egy előadó volt, aki nála is fiatalabb volt, amikor hasonló teljesítményt ért el: Mariah Carey 20 éves korában mondhatta el ezt magáról.

Smith, Pharrell Williams, Beyoncé és Swift mellett díjban reménykedhet Iggy Azalea, Sia, Meghan Trainor, a Coldplay, Chris Brown ("X"), Mali Music, Jhené Aiko, a Black Keys, Ryan Adams, Jack White, Beck és Paramore is.

Az eredetileg Gramophone Díjnak nevezett Grammyt 1958-ban alapították, akkoriban mindössze 22 kategóriában tüntette ki a lemezszakma a zenei élet kiválóságait.

Az idei Grammyn 83 kategóriában nyújtanak át díjakat a raptől a rockon és a gospelen át a countryig számos zenei műfajban, beleértve a klasszikus zenei produkciókat is. Az elismerésekről az amerikai lemezakadémia tagjai döntenek, akik elsősorban szakmai szempontokat vesznek figyelembe az eladási adatok vagy a slágerlisták rangsorai helyett.

A Grammy legjei között tartják számon, hogy 1971-ben elsőként Paul Simonnak sikerült a Bridge Over Troubled Water című lemezével elnyernie az év albumáért, felvételéért és daláért járó díjat is. A férfi énekesek közül Michael Jacksonnak sikerült egyetlen lemezzel a legtöbb díjat elnyerni: 1984-ben nyolc Grammyt gyűjtött össze a Thrillerrel és az azon szereplő Beat It című számmal. Az együttesek közül a Santana tartja a rekordot: 2000-ben egyetlen estén szintén nyolc Grammyt kapott Supernatural című albumáért. Az is Grammy-történeti tény, hogy a néhai magyar karmester, Solti György kapta pályafutása során a legtöbb, 32 Grammyt, köztük az életműért járó díjat is.

A díjátadó gála rendszerint nagy nézettségű műsor a televízióban. A vasárnapi, háromórásra tervezett ceremónián olyan sztárok lépnek fel, mint Lady Gaga - aki Tony Bennett-tel áll közösen színpadra -, a Maroon 5 énekese, Adam Levine, aki Gwen Stefanival fog énekelni, illetve Annie Lennox, Ariana Grande, Miranda Lambert, Madonna, Usher és Pharrell Williams. Énekelni fog Katy Perry is, aki hiába kapott eddig 13 jelölést, még egy Grammyt se tudott nyerni.

Hiába a nagy nevek és az esetleges győzelem, a Billboard magazin egy közelmúltban készült felmérése azt mutatta, hogy a Grammy-gálán való fellépés csak a második legjobb alkalom hírnevet szerezni. Az első helyen a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjének, a Super Bowlnak a félideje áll. Idén épp Katy Perry volt hallható a szünetben.
 

Forrás
MTI