2014. 04. 10. 07:00

Áprilisi időjóslás

A népi megfigyelés bolondosnak tartja az április hónapot, mert akár napról napra változik az időjárás. Néhány naphoz különös hiedelmek fűződnek.

hjNépi rigmusok

Azt mondják, hogy áprilisban hét tél és hét nyár van, ami arra utal, hogy ilyenkor nagyon változó az időjárás. Mondják azt is, hogy április hava esős legyen, hogy a gyökér igyon-egyen, jó bor legyen a szőlőhegyen.  De ha túlságosan nedves, a csigáknak  kedvez. Ismert regula az is, hogy az áprilisi hőség után ritka a bőség. Áprilisban a hó és a fagy kevés takarmányt hagy. Ha a tölgy május előtt zöld, a nyár jó terméssel jön. Azt is tartják, hogyha tavasszal először buborékos eső esik, akkor abban az évben sok eső várható.  

Nemcsak a májusi, hanem az áprilisi eső is értékes, ezért régen a kislányok kiálltak az esőre és így fohászkodtak: Ess eső, ess. Holnap délig ess. Búza bokrosodjék. zab szaporodjék. Az én hajam olyan legyen, mint a csikó farka. A túl sok eső azonban nem tesz jót a növényeknek. A nagypénteki eső pedig egyenesen kártékonynak tartották.

Egész április folyamán  nagyon figyeltek az égi jelekre. Azt mondják, hogyha újholdkor felfelé áll a Hold szarva, akkor abban a hónapban sok eső esik, ha lefelé, akkor kevés. Ha a hangyák rajzanak, akkor eső várható.

Napokhoz fűződő hiedelmek

Gyula napja, április 12-e a hónap egyik fontos időjós napja, amilyen az időjárás ezen a napon, a következő negyven napban annak az ellenkezője várható. Ha Tibor napjára, vagyis április 14-re a rétek meg nem zöldülnek, a parasztok nem reménykednek a föld termékenységében, ha viszont ez a hónap nedves bőséget várnak. A Szent György napi eső bőséges termés előjele, akárcsak ha ezt megelőzően megdörren az ég. Más megfigyelések szerint, ha e nap előtt megszólalnak a békák az korai vagy száraz nyarat jelezhet. Akkor lesz bő termés, jó év, ha Szent György napján akkora eső esik, hogy még az áldomásozók orra is besározódik. Április 25-én, Márk napján figyelni kell a fülemüle énekére, mert ha megszólal, akkor szép tavasz várható. Április utolsó napja, ha jó időt hoz, vele hozza a jó termést is, ha meg rossz az idő, viszi a hasznot. 

OB