Átrajzolják a határt a szlovákok?

Bratislava VI. néven, azaz Pozsony nem létező hatodik kerületeként hirdet egy jövő novemberben elkészülő, 22 lakásos rajkai lakóparkot egy szlovák ingatlancég - írja pénteki számában a Kisalföld.

Bratislava VI. – azaz Pozsony hatodik kerülete. Így hirdeti egy készülő lakóparkját az egyik szlovák ingatlanforgalmazó. A szlovák főváros és a hozzá tartozó járás egyébként öt kerületből áll. Az elsőbe Pozsony-Óváros, a másodikba Pozsony-Püspöki, Ruzinov és Vereknye, a harmadikba Pozsony-Újváros, Récse és Szőlős, a negyedikbe Pozsony-Dévény, -Dévényújfalu, -Hidegkút, -Károlyhely, -Lamacs és -Beszterce, míg az ötödik kerületbe Pozsony-Dunacsúny, -Horvátjárfalu, -Ligetfalu és -Oroszvár tartozik. Talán ezért gondolta úgy a pozsonyi ingatlanforgalmazó, hogy a szlovákok által közkedvelt határ menti magyar települést a „hatodik kerületbe" sorolja.

A jövő év novemberére elkészülő huszonkét lakásos társasház környékéről az ingatlanos úgy fogalmaz: a közvetlenül a szlovák–magyar határon elhelyezkedő Rajka az egyik legnépszerűbb település a Magyarországon élő szlovákok számára. A leírásuk szerint Rajka mintegy háromezer lakosának már harmadát teszik ki a szlovákok. A kedvező feltételek közt említik még a kiváló tömegközlekedést Pozsonyba, a 801-es számú menetrend szerint közlekedő városi buszjáratot, de autóval is alig tíz perc a szlovák főváros.

Az ingatlanos cég internetes oldalán úgy fogalmaz: barátságos környezetet kínálnak verhetetlen áron a Pozsonyban és a környékén dolgozó szlovákoknak. Szerintük Rajka hamarosan Pozsony részévé válhat.

A Kisalföldtől értesült Kiss Vince polgármester is arról, hogy falujukat már Pozsony részeként emlegetik Szlovákiában. A településvezetőt meglepte ez a hír, ám nem kívánta bővebben kommentálni. A lap által megkérdezett rajkaiak mindegyike úgy véli: nem jó, hogy a falut összemossák a szlovák fővárossal. – Itt már Pozsony dirigál – mondja az egyik férfi indulatosan. A falunak már nem harmada, hanem fele szlovák, hiszen mára mintegy ezerötszázan laknak itt és továbbra is folyamatosak az építkezések. Ezzel együtt a megkérdezett helybéliek egyike sem érzi úgy, hogy feszültség lenne emiatt a faluban. Annak örülnek, hogy fejlődik a település, új házak épülnek, ám szerintük az lenne a jó, ha az ide költözők mindegyike adót is fizetne a falunak. – Nem csoda, hogy Pozsony kerületeként emlegetik Rajkát, hiszen még a buszjáratuk is sokkal jobb. Míg a szlovák fővárosba óránként megy a busz, addig Mosonmagyaróvárra napi néhány járattal tudunk csak eljutni – vélekedett egy másik férfi. Szerinte egyébként hamarosan az is előfordulhat, hogy a határtól néhány tíz méterre lévő „Bratislava" táblát még közelebb hozzák.

kisalfold.hu - barikad.hu