2016. 02. 12. 12:50
MTI nyomán

Áttörés: egy héten belül elhallgathatnak a fegyverek Szíriában

Legalábbis a kormányerők és az amerikaiak támogatta "mérsékelt ellenzék" között. Moszkva és Washington végre zöld ágra vergődött egymással Szíria ügyében.

Megállapodás született péntek hajnalban a szíriai ellenségeskedések leállításáról a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén. A tűzszünet nem vonatkozik az olyan terrorista csoportokra, mint az Iszlám Állam és az An-Núszra Front - közölte John Kerry amerikai külügyminiszter röviddel csütörtök éjfél után.

A harcok leállítását az egész országban a kormányerők és az úgynevezett mérsékelt ellenzék fegyveresei között

egy héten belül,

fokozatosan akarják elérni a nagyhatalmak.

Oroszország egyelőre nem fejezi be a szélsőségesek ellen indított légi hadjáratát.

Ugyancsak megállapodtak abban, hogy az ENSZ keretében munkacsoportot alkotnak a humanitárius segélyek eljuttatására mindkét fél területére. A részleteket pénteken, Genfben dolgozzák ki azzal a céllal, hogy már ezen a héten elkezdődhessenek a szállítások közúton és a levegőből. Ezenkívül célcsoportot alakítanak, amely szintén egy héten belül kidolgozza a tűzszüneti megállapodás részleteit. Ezeknek a csoportoknak

Kerry és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lesz a társelnöke,

tagjai pedig katonai vezetők és diplomaták, illetve azon országok képviselői is, amelyek támogatják a Szíriában harcoló különböző fegyveres csoportokat. A tűzszünet részleteit a szíriai kormánynak és ellenzékének is el kell fogadnia.

Aszad ráér később távozni

Kerry Lavrovval és Staffan de Mistura ENSZ-megbízottal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a fegyvernyugvás csak akkor lehet tartós, ha a szíriai válság tárgyalásos megoldásában érdekelt összes fél együttműködik Oroszországgal. Az amerikai politikus elmagyarázta, hogy nem hivatalos tűzszünetről lenne szó, mert annak vannak bizonyos, a nemzetközi jogban lefektetett előírásai, míg az ellenségeskedés leállításának nincsenek. Egy rendes tűzszüneti megállapodás kidolgozásához több idő kell. Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásáról azt mondta, hogy

azzal később kell foglalkozni

a tárgyalóasztalnál. Ezzel - bár nyilván nyíltan nem mondják ki - lényegében

Washington lemondott arról, hogy Aszadot belátható időn belül lemondassák.

Ez azért különösen jelentős fejlemény, mert az elnök távozásának kikényszerítése a háború kezdete óta az amerikai külpolitika egyik legfontosabb célja volt Szíriában. Moszkva már korábban hangsúlyozta, hogy nem ragaszkodik minden áron a jelenlegi rezsimhez, de annak leváltását csak kompromisszumos úton tudja elfogadni.

Amerikai-orosz együttműködés

Lavrov a maga részéről azt emelte ki, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államok vezette szíriai koalíciónak egyaránt szándékában áll

együttműködnie katonai téren.

Fontos, hogy a tűzszüneti célcsoport mandátumába beletartozzon azoknak a területeknek a meghatározása, amelyeket a terroristák kezén lévőknek tekintenek. Azt is hangsúlyozta, hogy a genfi béketárgyalásokat folytatni kell minden "ultimátum és előfeltétel nélkül", valamint, hogy a damaszkuszi hatalom átadása nem mehet át "puccsba", ennek módját el kell fogadnia mind a szíriai kormánynak, mind ellenzékének.

Az ellenségeskedések leállításának igazi próbája az lesz, hogy minden érintett fél tartja-e magát a megállapodáshoz - mondták mindannyian.

Az öt órán át tartó tárgyaláson mintegy tucatnyi ország képviselői vettek részt.