Az Anonymous bosszút állt a kanadai hírszerzésen

A Kanadai Biztonsági Hírszerző Szolgálat (CSIS) tevékenységére vonatkozó dokumentumot szivárogtatott ki a sajtónak az Anonymous elnevezésű internetes kalózcsoport, miután a megítélése szerint a kanadai szövetségi rendőrség nem járt el megfelelően az egyik szimpatizánsa halálának tisztázásának ügyében.

Az iratból az derült ki, hogy a CSIS-nek, az észak-amerikai ország fő hírszerző szervének nemcsak Washingtonban, Londonban és Párizsban van külföldi képviselete, ahogy azt korábban hivatalosan tudni lehetett, hanem a szolgálat 25 országban állomásoztat embereket. Több állomás "fejlődő országokban és/vagy instabil környezetben" található.

Az Anonymous közzétett egy videót is, amelyben azt állítja, hogy a jelhírszerzésre szakosodott Kanadai Kommunikációbiztonsági Intézmény (CSE) Stephen Harper kanadai miniszterelnök utasítására megpróbált Barack Obama amerikai elnök után kémkedni. A "hacktivisták" szerint a kísérlet lelepleződött, ami veszélybe sodorta a tervezett Keystone XL kőolajvezeték sorsát, amelyen keresztül a Mexikói-öböl partvidékén működő finomítókba szállítanák az Alberta tartományban bányászott olajat. Kijelentéseit a csoport nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

Az Anonymous újabb leleplező dokumentumok közzétételét helyezte kilátásba. A csoport azért lendült akcióba, mert július folyamán korábban Brit Columbia tartományban rendőrök lelőtték az egyik szimpatizánsát, James McIntyre -t és a "hacktivisták" szerint a szövetségi hatóságok a felelősöket nem tartóztatták le.

A 48 éves tányérmosó McIntyre Dawson Creekben egy tervezett vízerőművel kapcsolatos közmeghallgatás helyszíne előtt vesztette életét. A hivatalos verzió szerint a maszkot viselő férfi nem engedelmeskedett a rendőröknek és egy kést is elővett.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. szeptember 16. | 21:20
Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, s ezeknek csak töredékét, csupán 7-8 százalékát dolgozzák fel újra; a PTE így "intézményi szinten is támogatja a környezettudatosságot" a döntéssel.