"Az egészségügy nem egy vállalkozás, hanem kötelező feladatellátás"

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés múlt heti ülésén a Jobbik Dr. Csiba Gábort, a Csillagpont Megyei Kórház főigazgatóját, kormánypárti képviselőt kérdezte a szikszói kórház egynapos sebészetének bezárásáról. Korábban már erre a sorsra jutott a szülészet, a labor egyes elemei, miközben megindult a járó-beteg ellátás leépítése, végül a civilek és a szakma tiltakozása ellenére az egynapos sebészet is megszűnt - Hocza Tamás, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője és Hegedűs Edgár, a Jobbik választókerületi elnöke által jegyzett közleményben.

Csiba Gábor válasza a jobbikos politikusok szerint megdöbbentő volt: "a sebészet nem bezárt, csupán áthelyezésre került, köszönhetően annak, hogy az ellátás Európai Unió által elvárt fenntartási időszaka megszűnt Szikszón". De hivatkozott az orvoshiányra, az egyébként is elöregedő abaúji társadalomra, és arra, hogy az osztály nem tudta magát anyagilag fenntartani - olvasható a közleményben.

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz vállalkozásként tekint az egészségügyre és nem kötelező állami feladatvállalásként.

Felháborítónak tartjuk azt is, hogy Abaúj több mint 80 településének lakosai, köztük az „elöregedő” nyugdíjasok adott esetben több átszállással, akár 60-80 kilométereket utazva csak Miskolcon tudják igénybe venni a szükséges ellátást - szögezi le Hocza Tamás és Hegedűs Edgár, majd hozzáteszik: a kormány hazudott, amikor a helyi igényeket kielégítő egészségügyi modellről beszélt.

A nemzeti párt politikusai arra szólítják fel a Fideszt:

"ne játszanak az emberek egészségével, hanem emeljék a GDP-ből az európai országokhoz hasonló mértékűre az egészségügyi ráfordítást, továbbá biztosítsanak elfogadható bértáblát az orvostársadalom számára, különben hamarosan nem lesz, aki gyógyítson".

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss

Van ugyanis mit megtéríteniük az országnak. Vélemény.
Olyan súlyos az utasok helyzete, hogy azonnal ki kellene kötniük.