2014. 12. 10. 14:39

Az egyházak miatt ugrik egymásnak a Fidesz és a KDNP

Elfogadhatatlannak tartja Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, hogy a Fidesz a német modell alapján kidolgozott új egyházi és vallási törvényt akar elfogadni - számol be az Index.

Trócsányi László államtitkár kollégáival együtt két hónapja dolgozik az új törvény koncepcióján, melyet még idén szeretnének benyújtani, tavasszal pedig meg is szavaztatnák azt az Országgyűléssel. A törvény módosítaná a sokat kritizált egyházzá nyilvánítás szabályait. A tervezet alapjául a német modell szolgál, ahol az egyház szigorúan elválasztott, ugyanakkor az állam nem közömbös, hanem pozitív semlegességet tanúsít az egyházak irányába.

Magyarán az állam számos területen együttműködik az egyházakkal, melyek közjogi státusszal is rendelkeznek, így adókedvezményben, illeték- és költségmentességben részesülnek.

A KDNP viszont nem szeretne új törvényt. A jelenlegi alapját épp ők készítették el, igaz, mivel a Fidesz azt túl liberálisnak találta, a vita utolsó perceiben megváltoztatta. A kereszténydemokraták azt szeretnék, ha inkább az ő eredeti verziójukat fogadnák el. Semjén határozottan ellenzi a német modellt, azt mondta, mindent be fognak vetni, hogy megakadályozzák annak bevezetését.

alfahir.hu