Többes jelöltek a bizniszpártoknál

Korábbi cikkünkben beszámoltunk már az Új Magyarország Párt nevű bizniszpártról, mely devizahitel-témával és Nagy-Magyarországos képpel győzködi a választókat, más kérdés, hogy vezetőjük az a Táncsics Péter, aki 2004-ig az MSZP sorait erősítette, ám két társával együtt kizárták a pártból, mivel fizetett cigányokkal duzzasztották föl a Vas megyei alapszervezetet.

Az átlátszó.hu információi szerint Táncsicshoz köthető egy másik kamuszervezet, az Új Dimenzió Párt is. ÚMP elnökségi tagjai között a szintén Táncsics által vezetett Magyar Snapszerszövetséghez, és a szövetség tulajdonában álló Kőszegi Sportszolgáltató Kft.-hez kötődő tagok vannak, például Lévai Zoltán, Horváth József és Kovács Szabolcs. A portál némi netes keresgélés után egy másik új pártban is talált egy Kovács Szabolcsot, aki nyilvános Facebook-adatlapja szerint az Új Dimenzió Pártnál dolgozik, bírósági adatok szerint ő a párt képviselője.

Van ennél egyértelműbb kapcsolódási pont is a két párt között: nemrégiben a Heti Válasz túrta ki, hogy a budapesti Új Dimenzió Pártot (ÚDP), a zalaegerszegi Új Magyarország Pártot (ÚMP) és a Mindenki Pártját is Táncsics kőszegi ingatlanában hozták létre, vagy onnan működtetik azokat.

Nagy üzlet a bizniszpárt

Korábban megírtuk: a bizniszpártok könnyedén nyúlhatják le az állami százmilliókat. Ha listát állítanak, készpénzben kapják meg a támogatást, amelyet akkor sem kell visszafizetniük, ha a lista egyetlen szavazatot sem kap. Nincs szigorú számadás, az ÁSZ csak az éves beszámolót ellenőrzi.

Mindehhez különösebb megerőltetés sem szükséges: a korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a képviselőjelölt-állítás feltételei, hiszen 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13 500 aláírás összegyűjtésével már országos lista állítható. Ez pedig többeket arra sarkallhat, hogy az állami milliárdok megcsapolásáért pártokat hozzanak létre. Ha az ilyen bizniszpártoknak sikerül 106 jelöltet elindítaniuk, akkor akár 597 millió forint is a zsebükbe folyhat. Sok kamupárt fizetett aktivistákkal szedi össze az aláírásokat, amennyiben sikerrel járnak, a kiadások többszörösét húzhatják be a százmilliós kampánytámogatásokból.

Zsigár József mit művel?

Táncsics pártjának, az Új Magyarország Pártnak a jelöltje volt Zsigár József, aki Pest megye 11. számú választókerületében gyűjtötte az aláírásokat. Le is adta, ám a jelek szerint nem eleget: február 28-án elutasították a nyilvántartásba vételét. Zsigárt a jelek szerint azonban nem olyan fából faragták, akit egy ilyen kudarc eltántorít: elindult a másik szervezet, az ÚDP jelöltjeként is, ráadásul a jelek szerint néhány nap alatt  ismét összeszedett  500 körüli aláírást, jelenleg a bizottság döntésére vár.

Jelen állás szerint az ÚDP-nek 15, az ÚMP-nek 26 jelöltje indulhat el a választásokon, Táncsicsék tehát nagyot kaszálhatnak.

alfahir.hu