2014. 03. 06. 19:42

Az észt külügyminiszter elismerte a hangfelvétel hitelességét

Nemzetközi sajtószemle

2014-03-06

L!FE NEWS

www.lifenews.ru

A Jobbik Magyarországért Mozgalom parlementi képviselője, Gyöngyösi Márton a LifeNews orosz televíziónak adott interjújában támogatta Oroszország álláspontját a krími helyzettel kapcsolatban, és kifejtette, miért nem érdemes Ukrajnának belépnie az Európai Unióba. Mint elmondta: az elmúlt hónapokban Brüsszel és Washington komolyan beleavatkozott Ukrajna szuverenitásába, és hatalmas nyomást gyakoroltak Kijevre. A Jobbik képviselője szerint a jelenlegi ukrán kormány nem legitim, bár Janukovicsot sem védi, aki szintén sokat tett a jelenlegi káoszért. Törvénytelen kormánnyal az EU-társulás se lenne legitim. Véleménye szerint a helyzet békés úton nem rendeződhet. Míg Washington és Brüsszel kéz a kézben mindent megtett azért, hogy az ellenzék kerüljön hatalomra, addig Oroszország kezébe vette az irányítást honfitársai védelmében. Gyöngyösi azt is elmondta: Oroszország volt az egyetlen, amely nem avatkozott bele az ukrán belügyekbe, egészen addig, amíg nem bizonyosodott meg arról, hogy Ukrajna orosz lakossága veszélyben van a soviniszta ellenzéki csoportosulások miatt. Szerinte Oroszország helyében minden felelősségteljes ország ezt tenné, hogy megvédje a kisebbségek jogait, akik sorsa mellesleg nem is aggasztja a Nyugatot. Az EU kettős mérce politikáját elítélte, főleg titkosszolgálatainak aktív működése miatt és a Majdanon jelen levő uniós vezetők miatt. Feltette a kérdést: mi ez, ha nem a nemzeti szuverenitásba való beleavatkozás? A jelenlegi eseményeket a Nyugat és Oroszország közötti geopolitikai játszmának nevezte, melyet a Nyugat már a 2004-es kijevi tüntetésekkel elkezdett. Ha Ukrajna csatlakozik az Unióhoz, két részre szakadhat, mivel ellene van a lakosság legalább fele. Végül Magyarország EU-csatlakozásának negatív eredményeivel zárta az interjút, ami miatt az ország gazdasága erőteljesen visszaesett, köszönhetően a keleti, főként orosz partnerekkel megszűnő kereskedelmi kapcsolatoknak, valamint az uniós országokból Magyarországra érkező nemzetközi vállalatoknak, melyek a nemzeti piacon a külföldi rossz minőségű import árukkal kezdtek kereskedni, kiszorítva ezzel a magyar termékeket.

 

RIA NOVOSTI

www.ria.ru

Észtország külügyminisztere megerősítette a hitelességét annak az interneten megjelent telefonos beszélgetésnek, melyen ő és az Európai Unió külföldi ügyekért felelős magas szintű képviselője, Catherine Ashton az ukrajnai eseményekről társalogtak (link: http://www.youtube.com/watch?v=8I-jdN3al-s ). A beszélgetés február 26-án zajlott, az után, hogy Urmas Paet észt külügyminiszter visszatért kijevi látogatásából. Paet egy, a Majdanon dolgozó medikusra hivatkozva a következőket mondta: minden nyom arra utal, hogy a lövedékektől meghalt tüntetőkre és rendőrökre ugyanazokból a fegyverekből tüzeltek. Hozzátette: az emberek gyanakodni kezdtek, hogy ezek mögött nem Janukovics áll, hanem az új ellenzéki koalíció. Paet egyelőre nem kívánta kommentálni a felvételt, csak annyit fűzött hozzá, hogy sajnálatosnak tartja, hogy ilyen lehallgatás létezhet. 

 

KRONEN ZEITUNG

www.krone.at

Heinz Fischer osztrák elnök szerint Oroszország súlyos hibát követett el, és megsértette a nemzetközi jogot, amikor beavatkozott az ukrajnai eseményekbe – írja a jobboldali osztrák lap. Ugyanakkor hangot adott kételyeinek is az új ukrán vezetéssel szemben is, és kifejezte aggodalmát a jobboldali nacionalista folyamatok miatt. Mindezt a szlovák kollégájával, Gasparovic-csal folytatott megbeszélése során nyilatkozta. A szlovák fél ugyancsak jogsértőnek találta az orosz intervenciót, azonban hozzátette: óvatosnak kell lenni az esetleges Oroszországot sújtó nemzetközi szankciókkal.

 

RADIO FREE EUROPE / RADIO LIBERTY

www.rferl.org

Együttműködési megállapodást írt alá a Tatár Köztársaság elnöke és az új krími kormány miniszterelnöke Szimferopolban. Rusztam Minnikhanov, az oroszországi Tatárföld vezetője reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú együttműködés részleteit egy hónapon belül fel tudják vázolni. Az elnök krími parlamenti képviselőkkel és a helyi tatár kissebség képviselőivel is találkozott.

 

RZECZPOSPOLITA , THE WARSAW VOICE

www.rp.pl , www.warsawvoice.pl

Lengyelország a közeljövőben 2,7 milliárd eurót fog költeni orosz energiafüggősége megszüntetésére. A konzervatív napilap szerint a Gazprommal folytatott sorozatos gázárviták és a jelenlegi ukrán válság bebizonyította, hogy megéri belevágni ezekbe a befektetésekbe: így már egy év múlva behajózhat az első, Katarból érkező cseppfolyósított gázszállítmány a lengyel kikötőkbe, mellyel az ország energiaigényének akár tíz százalékát is fedezhetik.

*

Az orosz gázszállítások felmondása nagyobb gazdasági problémákat okozna Oroszországnak, mint Lengyelországnak - nyilatkozta Janusz Piechocinski miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter. Feltette a kérdést: mit csinálna Oroszország azzal a temérdek gázzal, ha többé nem vásárolnának tőle.

 

ITAR-TASS

www.itar-tass.com

Az orosz külügyminisztérium nyilvánosságra hozott néhány titkosított dokumentumot a Szovjetunió idejéből, melyek az ukrán nacionalisták a II. világháború alatti tevékenységéről szólnak. Az iratok tanúsítják, hogy az ukrán Felkelő Hadsereg együttműködött a német megszállókkal, és részük volt békés lakosok lemészárlásában. 1942-ben a Kisensko-Orelskij régiót a németek az ukránok segítségével tisztították meg minden „szovjet tényezőtől”.

 

TRT HABER

www.trthaber.com

Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be: befejezi az aktív politizálást, amennyiben pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nem végez az első helyen a március 30-ai helyhatósági választásokon.

AL JAZEERA BALKAN

balkans.aljazeera.net

2015 helyett már idén áprilisra kiírják az országgyűlési választásokat Macedóniában. Az időközi választások oka a kormánykoalíció pártjainak nézeteltérése, ám az ellenzéki erők szerint mindössze színjátékról van szó: a két párt a háttérben összejátszik és ugyanolyan korrupt.

 

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu