Az EU minden, számára kellemetlen dologért Putyint teszi felelőssé

Az Uniós Külső Politikák Főigazgatósága legújabb, a "populizmus elleni küzdelem" jegyében fogant jelentésében gyakorlatilag az elmúlt évek minden, az EU számára kedvezőtlen fordulatért Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz propagandát teszi felelőssé, írja az Express.

Az Elnökök Értekezlete (az Európai Parlament pártelnökeit és Martin Schulz, EP-elnököt tömörítő testület - a szerk.) számára készült dokumentum a nagyhatalom számlájára írja a Brexitet, a végül sikertelen skót függetlenségi népszavazást és az európai nemzeti mozgalmak megerősödését is.

A jelentést jövő hétfőn tárják a Strasbourgban ülésező pártvezetők elé, akik arról tanácskozna majd, hogyan szabhatnak gátat az Európában egyre erősödő "populizmusnak".

A portál információi szerint a dokumentum arról számol be, hogy az oroszok közvetlenül befolyásolták mid a skót népszavazás, mind a Brexit eredményét, de a titkos kormányzati iratokat kiszivárogtató, Julian Assange nevével fémjelzett Wikileaks portál mögött is ők állnak.

A háttéranyag külön kitér az európai nemzeti mozgalmakra, pártokra is, és leszögezi: ezek a politikai alakulatok veszélyt jelentenek az EU integritására.

Oroszország stratégiájával kapcsolatban leszögezi:

Moszkva arra törekszik, hogy meggyőzze az európaiakat, hogy az unió csak az Oroszország irányából érkező "képzelt fenyegetésekre" koncentrál, míg a valós veszélyeket figyelmen kívül hagyja, és folyamatosan beavatkozik a kényes vagy megosztó európai ügyekbe.

A 35 oldalas jelentésben az is szerepel, hogy Európa az elmúlt években szisztematikus, "stratégiai kommunikációs kampányok" célpontjává vált, melyek az EU gyengeségeire összpontosítanak és amiket Oroszország irányít.

A dokumentumot nagy valószínűséggel a portálnak kiszivárogtató Mike Hookem, UKIP-es EP-képviselő (aki arról vált hírhedté, hogy nemrég kiütötte egyik párttársát) szerint azonban az egész csak azt mutatja

"mennyire aggódnak az EU vezetői amiatt, hogy az emberek kezdenek rájönni: átverték őket".

Szerinte

"az EU projekt épp azokat az embereket hagyja cserben, akiket meg kellene mentenie".