2014. 12. 12. 14:09

Az Európai Unió érdeke, hogy bezárják a márkushegyi bányát

Adjátok vissza a Márkushegyet! - erre szólította fel Kepli Lajos, a Jobbik szakpolitikusa a kormányt és a Magyar Villamos Művek Zrt.-t (MVM) a vállalat bejárata előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón. A sajtóeseményen megjelentek a bányászok képviselői is, akiktől lapunk megtudta, hogy a kormányzat részéről eddig semmilyen egyeztetés nem történt a dolgozókkal, egyedül a nemzeti párt képviseli az ügyüket.

A mai napon tartja a MVM a közgyűlését, amelyen eldől a márkushegyi szénbánya és az oroszlányi erőmű sorsa is – mondta el Kepli Lajos.

Azért demonstrálunk, hogy kifejezzük azt a meggyőződésünket, hogy a szénbányát nem szabad bezárni, hiszen egy olyan jelentős szénvagyont rejt magában, ami Magyarország számára rendkivűl hasznos - hangsúlyozta a képviselő. Mint ismert, a kormány december 31-ével bezárja a márkushegyi szénbányát, ezzel 500 bányász munkahelye szűnik meg, és kerül veszélybe a családjaik megélhetése.

a

A kormány az EU érdekeit tartja fontosabbnak

A Jobbik országgyűlési képviselője megállapította, különösen érdekes a kormány döntése, főleg annak tükrében, hogy az utóbbi időben számos geopolitikai tényező akadt, ami energiaellátási problémához vezethet - utalt a Déli Áramlat megbuktatására a politikus. Véleménye szerint az Európai Unió nyomására született meg döntés a bánya bezárásáról.

Nemcsak kérjük, de fel is szólítjuk a kormányt, hogy találjon megoldást! - szögezte le Kepli Lajos. Ez nemcsak energiabiztonságról, hanem több mint 500 bányász munkahelyéről, közvetve több ezer ember megélhetéséről is szól – figyelmeztetett.

Nem zárhatják be Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányáját, ahol több millió tonna szénvagyon van a föld alatt, és amivel hozzájárulhatnánk a magyar energiafüggetlenséghez, egy a mostaninál korszerűbb, de szénre alapozott, villamos energiát termelő erőművel – hangsúlyozta Kepli. Abból a pénzből, amit reorganizációra és a bánya bezárására fordítanak, megvalósítható lenne a beruházás – árulta el.

A nemzeti párt képviselője emlékeztettet: már 2011-ben letették a terveiket a MVM asztalára. A vértesi erőmű átalakításáról szóló tanulmányban leírták, hogy továbbra is széntüzelésre alapozva fokozatosan „tiszta szén” technológiájú erőművé kellene átalakítani a létesítményt. Ez lehetővé tette volna a bánya megmentését, sőt új munkahelyeket is teremtett volna, modern, környezetbarát technológiát felhasználva. Kepli úgy látja, ez a tanulmány nem talált meghallgatásra a döntés meghozatalakor, ugyanakkor elmondta azt is, hogy hallott arról, hogy kormányközelben is próbáltak kísérletet tenni a bánya megmentéséért; a kudarc okát az EU-ból érkező nyomással magyarázta.

Ezzel kapcsolatban elmondta, nem érti ezt a kettős mércét. Amíg Németországban az atomenergiát kivonják, közben új bányákat és szénerőműveket nyitnak, tehát áttérnek a széntüzelésre. Ami azt jelenti, hogy kétféle állam, kétféle elbírálás létezik az EU-ban: van olyan ország, amelyik működtethet széntüzelésű erőműveket, valamelyik pedig nem – értékelte a helyzetet Kepli.

A jobbikos képviselő kifejezte elégedetlenségét a szénkvóta miatt is. Szerinte az értékesítés helyett inkább szénbányák megnyitására kellett volna fordítani ezeket a forrásokat.

Kepli Lajos ígéretet tett, a Jobbik december 31-e után sem fogja feladni a márkushegyi bánya bezárása ellen vívott küzdelmét, és ezt nemcsak a helyiek érdekében tesszük, de ez az érdeke az országnak is, mind energetikai szempontból, mind pedig munkahelyek megóvása miatt – emelte ki a képviselő.

Bányászból biztonsági őr

A demonstráción a bányászok képviseletében Szabó György jelent meg. Lapunk kíváncsi volt arra, hogy miképp látják a főszereplők az aggasztó helyzetet.

Szabó György szerint gazdasági folyamatok zajlanak a háttérben, a német szénnek akarnak ezzel a döntéssel piacot nyitni. Ebből a szempontból visszásnak tartja az elindított vájárképzést is, úgy látja, hogy ezzel csak Németországnak képzünk szakembereket.

Léteznek különböző átképzési programok – válaszolta Szabó György arra a kérdésünkre, hogy mitévők lesznek a munkájukat elvesztő bányászok -, de aki ledolgozott a bányában 20-22 évet, nem tud elmenni egy multihoz dolgozni, de nem lehet belőle biztonsági őr sem – tette hozzá.

Elmondása szerint jelenleg logisztikai és biztonsági őri munkakörökre való átképzésre kaphatnak támogatást, de nem valószínű, hogy a bányásztársadalom ezekben helyt tudna állni – tette hozzá. Elszomorítónak találta, hogy a kormány egyszerűen eltörli a bányászkultúrát, azt a hagyományt, ami apáról fiúra száll, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy Oroszlány térsége is Ózd sorsára jut, ahol szintén bezárt korábban a bánya, és csak idén tudott a város felocsúdni a veszteségből.

Megtudtuk azt is, hogy a kormány egyáltalán nem állt szóba a bányászokkal. Nem történtek egyeztetések, egyedül a Jobbik támogatta a bányászok ügyét. A szakember álláspontja szerint a tiszta szén technológiával megmenthető lenne a márkushegyi bánya, és új iparágak költöztethetőek a térségbe, ezáltal új munkahelyek létesülnének.

alfahir.hu