Az indexes újságíró CIA-ügynökkel találkozhatott

Mióta megjelent az Indexen a nagy "leleplezés" Kovács Béláról, pontosabban a jobbikos politikus feleségéről, a cikket szerző Dezső András folyamatosan járja TV-stúdiókat, adja az interjúkat, de arról nem igazán beszél, hogy milyen titkosszolgálati segítséget kapott a "nyomozása során".

Az oroszok szerint egyértelmű

Az ATV még hétfőn szemlézte az orosz Regnum hírportált, amelynek egy cikkéből néhány részletet tett közzé. Ezek a Kovács Béla elleni kémvád gyengeségét támasztották alá. Az orosz portál ugyanis kiemeli például, hogy a modern titkosszolgálatok már nem személyesen tartják a kapcsolatot az ügynökeikkel, így Kovács Béla találkozói az orosz diplomatákkal nem erősítik a kémtörténetet. Ugyanitt írnak arról is, hogy a magyar ügyészség által terjesztett konspiratív találkozók nem voltak szükségesek, hiszen Kovács az EP-tevékenysége alatt nyíltan találkozhatott orosz és más diplomatákkal, valamint a felesége előéletének felhasználása is azt mutatja, hogy a jobbikos európai parlamenti képviselő elleni kémvád gyenge lábakon áll.

Az ATV azonban kihagyott még néhány fontos részletet a Regnum cikkéből, amelyre azért még érdemes ráirányítani a figyelmet. Így például arra, hogy az oroszok szerint Dezső András "oknyomozó" cikke nem annyira Kovácsot, inkább az amerikai titkosszolgálatot hozza kellemetlen helyzetbe. Ugyanis az, hogy egy japánul nem beszélő magyar újságíró teljesen egyedül rábukkan egy 1975-ös vidéki japán lapra, teljesen hihetetlen, és külső, titkosszolgálati segítség nélkül erre nem lehetett képes.

Az orosz lap arra is rámutat, hogy Dezső az "önálló nyomozásai" alatt bevallottan találkozott KGB ügynökkel, konkrétan Stanislav Levcsenkóval, aki jelenleg az Egyesült Államokban él. Miután Levcsenkót 1981-ben távollétében halálra ítélték, így ahhoz, hogy egy teljesen ismeretlen külföldi újságíróval találkozhasson, egyértelmű, hogy az őt felügyelő és védő CIA engedélye kellett. Az Index újságírója ugyan azt állítja, hogy interneten keresztül lépett kapcsolatba a KGB-ssel, ez a lap szerint abszolút elképzelhetetlen. Így szinte biztos, hogy az újságíró jelentős segítséget kapott nyugati és amerikai titkosszolgálatoktól, de valószínűleg a japán titkosszolgák is nagy segítséget adtak neki.

Ezt egyébként alátámasztja Dezső korábbi Facebook posztja is, amit csak az ismerősei láthattak, és azóta el is távolított, de egy képernyőkép tanúsága szerint szó szerint ezt írta: "Természetesen a legtöbb segítséget az amerikai titkosszolgálatoktól kaptam és most nyugodtan le is írhatom, mert mindenki azt hiszi, hogy viccelek, pedig nem."

Dezső András válaszolt

Egy elkeveredett levél miatt csak a cikkünk megjelenése után tudott válaszolni kérdéseinkre az indexes újságíró. Arra a kérdésre, hogy találkozott-e személyesen Levcsenkóval, azt válaszolta, hogy nem.

A Facebook bejegyzéséről elmondta, hogy azt viccnek szánta, mint fogalmazott, "szerencsére az ismerőseim többsége tudja, hogy az FB-bejegyzéseim nagy része vicc. Pont amiatt írtam ki, mert a Jobbik ezt sejtette, ezt pedig nevetségesnek tartottam (érdekes duplakontracsavaros humorérzéke lehet, mert szó szerint ezt írta: "nyugodtan le is írhatom, mert mindenki azt hiszi, hogy viccelek, pedig nem." - a szerk.). Amúgy az összes Kovács Bélás posztot eltávolítottam az FB-oldalamról, aminek egyszerű az oka: már elegem volt, hogy tele van a privát falam ezzel a témával. Ahogy azt a cikkem végén is jeleztem, a munkám során konzultáltam olyan emberekkel, akik jól ismerik a hazai és az orosz (valamint a volt szovjet) titkosszolgálatok működését, köztük kutatók és olyanok, akik egykor ezen a területen dolgoztak, de már nem aktívak, így például a cikkben említett Preobrazsenszkij."

Arra a kérdésre, hogy ki ajánlotta a figyelmébe a Kovács Béla feleségéről szóló 1975-ös japán újságot így válaszolt: "A munkám során több emberrel is beszéltem Kovács és felesége környezetéből, a családot ismerőkkel, köztük Japánban élőkkel. Így jutottam el ahhoz az információhoz is, hogy a nő szerepelt már a japán sajtóban. Japánban élő magyarokat kértem fel a kutatásra, legalább másfél-két hónapba telt, mire sikerült rátalálni az említett cikkekre. Közben volt egy-két zsákutca is. Egyszer például egy olyan cikkbe botlottam így bele, ami egy 19. századi szerelmi történet volt és szintén Szvetlanának hívták a nőt. Tehát egyáltalán nem volt egyszerű a dolog. A Mokkában is arra utaltam, hogy a kutatás elején nem tudtam, hogy létezik bármi nyom a japán sajtóban a nőről, csak később jutottam ehhez az információhoz. Az, hogy a forrásaimat védem, nem jelenti azt, hogy bármilyen titkosszolgálat is segített volna nekem, de ezzel szerintem mindenki, aki újságírással foglalkozik, tisztában van."

Valamint nemcsak a nyugati titkosszolgálati kapcsolatait tagadta, de kérdésünkre arra is nemleges választ adott, hogy segítette-e őt valamilyen eszközzel a magyar titkosszolgálat.

Kiknek állhat érdekében és miért?

Könnyen belátható, hogy milyen érdekek állhatnak a háttérben, amiért nyugati titkosszolgálatok segíthettek a cikk megírásában, sőt, akár az is elképzelhető, hogy különböző információkkal kifejezetten ők inspirálták a cikk megírására a nagy olvasottsággal bíró hírportált. Nem is kell olyan messzire menni az időben, elég ha visszaemlékezünk a magát cionistának nevező Joe Biden májusi telefonhívására, amely során Orbán Viktorral arról beszélt, hogy milyen fontos volna megroppantani a Jobbikot még az európai parlamenti választás előtt (és akkor máris világos, hogy miért az önkormányzati választás hajrájában jelenik meg az újabb "leleplezés" a Jobbik képviselőjéről).

Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi alelnöke, aki szerint az Egyesült Államok legfőbb közel-keleti szövetségese Izrael, és büszke arra, hogy fia egy zsidó nőt vett feleségül (annak ellenére, hogy Biden eredetileg nem zsidó, bár cionistának vallja magát). Tehát Biden egyrészt izraeli érdekek miatt aggódhat a Jobbik erősödése miatt, de más is állhat a háttérben.

Az amerikai alelnök fia ugyanis nemrég egy ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja lett. A Burisma tulajdonosa Nyikolaj Zlocsevszki, a megbuktatott Viktor Janukovics ukrán elnök környezetvédelemért és természeti kincsekért felelős volt minisztere. A cég egyike annak a maroknyi ukrán magánvállalatnak, amelyek együttesen az ország gázkitermelésének valamivel több, mint 10 százalékát ellenőrzik. Régóta köztudott, hogy az ukrán válságba több ízben is beavatkozó Egyesült Államok földgázt szeretne exportálni Ukrajnába. John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke nemrégiben azt sürgette, hogy Obama a földgázexport haladéktalan engedélyezésével csökkentse "az Egyesült Államok barátainak Oroszországtól való függőségét Európában és szerte a világon".

Márpedig amennyiben Magyarországon a második legerősebb párt nyíltan szembehelyezkedik a cionista Izrael érdekeivel, és erős orosz és más keleti kapcsolatokkal rendelkezik, akkor már két kifejezetten nyomós oka van Joe Bidennek, hogy még a magyar miniszterelnököt is felhívja. Vélhetően pedig nem Biden az egyedüli a nyugati politikában, aki bármit megtenne a Jobbik népszerűségének letörése érdekében, így a Kovács Béla elleni vádak, "oknyomozó cikkek" máris más megvilágításba kerülnek.

alfahir.hu