Az ISIS-ről muszlim szemmel

A magát Levantei Iszlám Államnak (ISIS) nevező csoportosulás térhódításával kezdenek felerősödni a kereszténységet és az iszlámot egymással szembeállító hangok. Muszlimokat kérdeztünk arról, hogy mi állhat a szervezet mögött, mi mozgatja, és mennyiben képviseli a valódi iszlámot.

Nemrég az ISIS az iraki keresztények házait egy arab N betűvel jelölte meg (ez a naszráni szót jelképezi, ami keresztényt jelent), és embertelen választás elé állította őket: vagy kifizetnek egy hatalmas méretű adót, vagy áttérnek az iszlámra, vagy pedig meghalnak. A hír hallatán keresztények tömegei adtak felháborodásuknak hangot, tüntetéseket szerveztek, és sokan a közösségi oldalakon önként cserélték le profilképüket az iraki keresztények házaira rajzolt jelre, így fejezve ki szolidaritásukat.

Miközben a világ túlnyomórésze egyetért abban, hogy az ISIS kegyetlenkedései elítélendőek, úgy tűnik, hogy sokak számára a szervezet működése kívánatos, mégpedig elsősorban politikai célok érdekében, ugyanakkor más mozgatórugók működését is felfedezni vélik a háttérben. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az emberek egy egyértelműen emberellenes ténykedést folytató szervezetet azonosítsanak az iszlámmal, így kiéleződjön egy hamis keresztény-iszlám ellentét, és felerősödjön egy félreértelmezésből fakadó iszlámellenesség.

Hogy jobban megértsük a helyzetet, megkerestünk muszlimokat, hogy segítsenek megérteni az ISIS-t, mondják el, ők hogyan látják a szervezet ténykedését, szerintük mi mozgatja, és mennyiben képviseli az a valódi iszlámot.

Én nem bontanám le az atrocitásokat keresztények ellen elkövetettre és nem keresztények ellenire - kezdte válaszát Jaszer, egy húsz éve hazánkban élő muszlim üzletember. Szerinte ugyanis fontos lenne azt hangsúlyozni, hogy a kegyetlenkedések átfogóan az összes helyi lakost érintik vallástól függetlenül. Hozzátette, a nép egységesen utálja az ISIS-t, pontosan abból fakadóan, hogy sem kereszténynek, sem jóérzésű muszlimnak nem vállalható. Egy másik megkérdezett úgy fogalmazott, hogy a muszlimok 99,9%-a nem támogatja a szervezetet, mégpedig azért nem, mert azt amerikaiak és izraeliek támogatják, hogy zűrzavar keletkezzen a Nyugat és Izrael számára kiemelt fontosságú régióban. Kiemelte, kifejezetten a cionista törekvésnek az érdeke az, hogy érveket tudjon hozni a térségben folytatott gyilkos és hódító tevékenységéhez.

Szerintem az ISIS a nyugat "B-terve". A korábbi Háfiz, majd bassári rendszer Izrael biztonsága szempontból ideális volt: nyugatról a Camp David-i egyezmény óta "megvett" Egyiptom, délről a '80-as évek második felétől a zsidó államot szintén elismerő, így azzal békeviszonyban álló Jordánia állt. Északkeletről a saját részben szovjet befolyással bíró, és elavult szovjet fegyvereket felhasználó, katonai diktatúráját kiépítő, és azt saját népe ellen bevető aszadi Szíria volt a szomszédja, viszont az ellenségeskedés csak papíron volt meg, gyakorlatban Szíria nem is tudott volna, vagy nem akart Izraellel nyílt konfrontációba kerülni. A Szíria által körbevett, és Irán, valamint korábban a PFSZ által ugródeszkának használt gyengécske államról, Libanonról most nem is szólva - fejtette ki Ismail, aki teológiát oktat Törökországban.

A kezdődő, először valóban békés szíriai tüntetésekre úgy emlékezett vissza, hogy azokat véresen torolta meg az aszadi hadsereg és a titkosszolgálat, az elharapózó erőszakot pedig nem tudta, vagy nem akarta megfékezni. Hozzátéve, hogy még a török közvetítés sem tudott akkor közvetlenül hatással lenni Bassárra. A felkelők közben egyre sikeresebbek, szervezettebbek és jól felszereltek kezdtek lenni, meséli tovább, majd hozzáteszi, hogy az események valószínűleg legalább annyira felkészületlenül érték Izraelt és a Nyugatot, mint az aszadi hadsereget, így mire bárki észbe kaphatott volna, az FSA (Szabad Szíriai Hadsereg) egyre nagyobb győzelmeket aratott.

Szerinte körülbelül ekkor (az ellenzék felfelé ívelésekor) jött el az a pont, amikortól bejött az ISIS a képbe, mert Izraelnek és a vele szövetségben lévő Nyugatnak sem érdeke egy deklaráltan vallásos muszlim állam. Így a "B-terv" az lehet, ami legalábbis rendkívül jól jön most Izraelnek, hogy a muszlimok egymást gyilkolják, de Izraelt még véletlenül se támadják meg - mutat rá. Ez összhangban van azzal, hogy kb. 3 hete volt egy nyilatkozata az ISIS-nek, hogy nem támadják meg Izraelt egészen addig, amíg az "nem avatkozik bele a széthúzásba", de hogy ez utóbbi alatt mit értett, az rejtély.

Arról, hogy az ISIS által képviselt iszlám mennyiben mutat valós képet a vallásról, arra az általunk megkérdezett muszlimok határozottan azt felelték, hogy semennyire. Mint sorolták, az ISIS a muszlim műemlékek (általuk vallásilag helytelennek ítélt) türbék, sírok lerombolásával is fenyeget, mecseteket dönt le, sőt, még a Kába-követ is elpusztítaná. Az ISIS egy ún. tekfíri irányzatot képvisel, mutat rá egyikük, azaz önkényesen nevez más muszlimokat nem muszlimoknak. Hozzátette, a Nyugat által al-kaidásnak kikiáltott el nuszra is mérsékeltnek számít hozzájuk képest, míg az ISIS a káoszból él, abból a káoszból, amit részben maga teremt meg, felforgatva az egész régiót.

A területet Krisztus után 800-tól a muszlimok lakják, de az ehhez hasonló szélsőséges szervezetek kegyetlenkedéseit leszámítva nem éri bántódás a keresztényeket, ugyanis a muszlimok a könyv népének hívják őket, akik védelem alatt állnak. Ez a terrorista szervezet a muszlimokat is ugyanúgy fenyegeti és gyilkolja a szúfikat, és mindenkit az ellenségének tekint, vallástól függetlenül, aki nem támogatja a világhódító törekvéseit - mutat rá Bászel, aki nemrég Szíriából menekült átmenetileg hazánkba.

Emlékezetes, hogy nemrég jelentette az ENSZ egyik koordinátora, hogy az ISIS elrendelte, hogy az iraki Moszul városában csonkítsák meg a nők nemiszervét. Ezzel az ún. fatvával (vallásjogi döntéssel) kapcsolatban muszlim megkérdezetteink leszögezték, ez egy nagyon partikuláris törzsi szokás, és az iszlámban nincs ilyen vallási előírás. Amennyiben a hír igaz, úgy ezt az embertelen "rendeletet" semmi esetre sem szabad összemosni az iszlámmal, tették hozzá, hiszen a Koránban sem található semmilyen utalás a nők megcsonkítására, körülmetélésére vonatkozóan.

Öszességében elmondható, hogy az ISIS kapóra jön a nyugati és az izraeli érdekeknek, és felforgató, embertelen tevékenységét egy vallási hagyomány köntösébe bújtatva végzi. Meghallgatva azonban számos muszlim véleményét, jól látható, hogy valójában nem mondható el a szervezetről, hogy az iszlám hagyományt követi, sokkal inkább egy ellenhagyományt képvisel, ami bár ránézésre megtévesztő módon hasonlít rá, mozgatórugóhját, törekvését és végcélját tekintve azonban pontosan ellentétes vele.

alfahir.hu