Az ISIS-ről muszlim szemmel

A magát Levantei Iszlám Államnak (ISIS) nevező csoportosulás térhódításával kezdenek felerősödni a kereszténységet és az iszlámot egymással szembeállító hangok. Muszlimokat kérdeztünk arról, hogy mi állhat a szervezet mögött, mi mozgatja, és mennyiben képviseli a valódi iszlámot.

Nemrég az ISIS az iraki keresztények házait egy arab N betűvel jelölte meg (ez a naszráni szót jelképezi, ami keresztényt jelent), és embertelen választás elé állította őket: vagy kifizetnek egy hatalmas méretű adót, vagy áttérnek az iszlámra, vagy pedig meghalnak. A hír hallatán keresztények tömegei adtak felháborodásuknak hangot, tüntetéseket szerveztek, és sokan a közösségi oldalakon önként cserélték le profilképüket az iraki keresztények házaira rajzolt jelre, így fejezve ki szolidaritásukat.

Miközben a világ túlnyomórésze egyetért abban, hogy az ISIS kegyetlenkedései elítélendőek, úgy tűnik, hogy sokak számára a szervezet működése kívánatos, mégpedig elsősorban politikai célok érdekében, ugyanakkor más mozgatórugók működését is felfedezni vélik a háttérben. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az emberek egy egyértelműen emberellenes ténykedést folytató szervezetet azonosítsanak az iszlámmal, így kiéleződjön egy hamis keresztény-iszlám ellentét, és felerősödjön egy félreértelmezésből fakadó iszlámellenesség.

Hogy jobban megértsük a helyzetet, megkerestünk muszlimokat, hogy segítsenek megérteni az ISIS-t, mondják el, ők hogyan látják a szervezet ténykedését, szerintük mi mozgatja, és mennyiben képviseli az a valódi iszlámot.

Én nem bontanám le az atrocitásokat keresztények ellen elkövetettre és nem keresztények ellenire - kezdte válaszát Jaszer, egy húsz éve hazánkban élő muszlim üzletember. Szerinte ugyanis fontos lenne azt hangsúlyozni, hogy a kegyetlenkedések átfogóan az összes helyi lakost érintik vallástól függetlenül. Hozzátette, a nép egységesen utálja az ISIS-t, pontosan abból fakadóan, hogy sem kereszténynek, sem jóérzésű muszlimnak nem vállalható. Egy másik megkérdezett úgy fogalmazott, hogy a muszlimok 99,9%-a nem támogatja a szervezetet, mégpedig azért nem, mert azt amerikaiak és izraeliek támogatják, hogy zűrzavar keletkezzen a Nyugat és Izrael számára kiemelt fontosságú régióban. Kiemelte, kifejezetten a cionista törekvésnek az érdeke az, hogy érveket tudjon hozni a térségben folytatott gyilkos és hódító tevékenységéhez.

Szerintem az ISIS a nyugat "B-terve". A korábbi Háfiz, majd bassári rendszer Izrael biztonsága szempontból ideális volt: nyugatról a Camp David-i egyezmény óta "megvett" Egyiptom, délről a '80-as évek második felétől a zsidó államot szintén elismerő, így azzal békeviszonyban álló Jordánia állt. Északkeletről a saját részben szovjet befolyással bíró, és elavult szovjet fegyvereket felhasználó, katonai diktatúráját kiépítő, és azt saját népe ellen bevető aszadi Szíria volt a szomszédja, viszont az ellenségeskedés csak papíron volt meg, gyakorlatban Szíria nem is tudott volna, vagy nem akart Izraellel nyílt konfrontációba kerülni. A Szíria által körbevett, és Irán, valamint korábban a PFSZ által ugródeszkának használt gyengécske államról, Libanonról most nem is szólva - fejtette ki Ismail, aki teológiát oktat Törökországban.

A kezdődő, először valóban békés szíriai tüntetésekre úgy emlékezett vissza, hogy azokat véresen torolta meg az aszadi hadsereg és a titkosszolgálat, az elharapózó erőszakot pedig nem tudta, vagy nem akarta megfékezni. Hozzátéve, hogy még a török közvetítés sem tudott akkor közvetlenül hatással lenni Bassárra. A felkelők közben egyre sikeresebbek, szervezettebbek és jól felszereltek kezdtek lenni, meséli tovább, majd hozzáteszi, hogy az események valószínűleg legalább annyira felkészületlenül érték Izraelt és a Nyugatot, mint az aszadi hadsereget, így mire bárki észbe kaphatott volna, az FSA (Szabad Szíriai Hadsereg) egyre nagyobb győzelmeket aratott.

Szerinte körülbelül ekkor (az ellenzék felfelé ívelésekor) jött el az a pont, amikortól bejött az ISIS a képbe, mert Izraelnek és a vele szövetségben lévő Nyugatnak sem érdeke egy deklaráltan vallásos muszlim állam. Így a "B-terv" az lehet, ami legalábbis rendkívül jól jön most Izraelnek, hogy a muszlimok egymást gyilkolják, de Izraelt még véletlenül se támadják meg - mutat rá. Ez összhangban van azzal, hogy kb. 3 hete volt egy nyilatkozata az ISIS-nek, hogy nem támadják meg Izraelt egészen addig, amíg az "nem avatkozik bele a széthúzásba", de hogy ez utóbbi alatt mit értett, az rejtély.

Arról, hogy az ISIS által képviselt iszlám mennyiben mutat valós képet a vallásról, arra az általunk megkérdezett muszlimok határozottan azt felelték, hogy semennyire. Mint sorolták, az ISIS a muszlim műemlékek (általuk vallásilag helytelennek ítélt) türbék, sírok lerombolásával is fenyeget, mecseteket dönt le, sőt, még a Kába-követ is elpusztítaná. Az ISIS egy ún. tekfíri irányzatot képvisel, mutat rá egyikük, azaz önkényesen nevez más muszlimokat nem muszlimoknak. Hozzátette, a Nyugat által al-kaidásnak kikiáltott el nuszra is mérsékeltnek számít hozzájuk képest, míg az ISIS a káoszból él, abból a káoszból, amit részben maga teremt meg, felforgatva az egész régiót.

A területet Krisztus után 800-tól a muszlimok lakják, de az ehhez hasonló szélsőséges szervezetek kegyetlenkedéseit leszámítva nem éri bántódás a keresztényeket, ugyanis a muszlimok a könyv népének hívják őket, akik védelem alatt állnak. Ez a terrorista szervezet a muszlimokat is ugyanúgy fenyegeti és gyilkolja a szúfikat, és mindenkit az ellenségének tekint, vallástól függetlenül, aki nem támogatja a világhódító törekvéseit - mutat rá Bászel, aki nemrég Szíriából menekült átmenetileg hazánkba.

Emlékezetes, hogy nemrég jelentette az ENSZ egyik koordinátora, hogy az ISIS elrendelte, hogy az iraki Moszul városában csonkítsák meg a nők nemiszervét. Ezzel az ún. fatvával (vallásjogi döntéssel) kapcsolatban muszlim megkérdezetteink leszögezték, ez egy nagyon partikuláris törzsi szokás, és az iszlámban nincs ilyen vallási előírás. Amennyiben a hír igaz, úgy ezt az embertelen "rendeletet" semmi esetre sem szabad összemosni az iszlámmal, tették hozzá, hiszen a Koránban sem található semmilyen utalás a nők megcsonkítására, körülmetélésére vonatkozóan.

Öszességében elmondható, hogy az ISIS kapóra jön a nyugati és az izraeli érdekeknek, és felforgató, embertelen tevékenységét egy vallási hagyomány köntösébe bújtatva végzi. Meghallgatva azonban számos muszlim véleményét, jól látható, hogy valójában nem mondható el a szervezetről, hogy az iszlám hagyományt követi, sokkal inkább egy ellenhagyományt képvisel, ami bár ránézésre megtévesztő módon hasonlít rá, mozgatórugóhját, törekvését és végcélját tekintve azonban pontosan ellentétes vele.

alfahir.hu

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

Utoljára 1995 elején nyerte meg az NFL nagydöntőjét a San Francisco 49ers csapata, akkor a vezetőedzőjüket Mike Shanahannek hívták. A kaliforniai csapat most a Green Bay Packers legyőzésével újra a siker kapujában áll, a vezetőedzőjüket pedig Kyle Shanahannek hívják. A végső győzelemre azonban a Tennessee Titanst megállító Kansas City Chiefsnek is fáj a foga.