2014. 08. 03. 10:20

Az izraeli terrorbombázások elítélése antiszemitizmus

Közismert, hogy Izraellel szemben nem lehet kritikákat megfogalmazni. Ha, azonban valaki mégis erre vetemülne, akkor arra azonnal rásütik az antiszemita bélyeget.

Az antiszemitizmus vádja – amely a mesterségesen gerjesztett hisztéria útján terjed, mint egy vírus - az egyik leghatásosabb fegyver arra, hogy rasszistának állítsanak be, illetve elhallgattassanak, vagy hiteltelenné tegyenek olyan embereket, szervezeteket, akik meg merik kérdőjelezni Izrael politikáját. Az antiszemitizmus azonban nem egyenlő az anticionizmussal, vagy az agresszív izraeli érdekérvényesítés kritikájával, bár a cél az, hogy az izraeli politikával szembeni fellépést minden esetben a rasszizmusra vezessék vissza.

A valasz.hu összegyűjtötte, hogy a hollywoodi sztárok, hogyan vélekednek az izraeli-palesztin konfliktusról. Azért szerencsére bőven akadnak olyanok is, akik elítélik az izraeli népirtást.  Úgy tűnik, hogy a zsidó állam most messze túllőtt a célon, és minden igyekezetük ellenére maguk ellen hangolták a színész- és sztárvilág többségét.

„Olyan ember írja e sorokat akinek két útlevele van – izraeli és palesztin. Szomorú szívvel írok, mert az elmúlt idők eseményei csak megerősítik azt a régi meggyőződésemet, hogy nincs katonai megoldása az izraeli–palesztin konfliktusnak. Nincs politikai sem, csak emberi megoldás” – Daniel Barenboim karmester, az izraeli–palesztin ifjúsági zenekar, a West-Eastern Divan alapítója és vezetője.

„A gyerekeket a politika fölé kell helyezni” – Vanessa Redgrave, Oscar-díjas brit színésznő, többek között a Nagyítás, a Júlia, az Isadora Duncan, a Szellem a házban főszereplője.

„Nem a politikát, a palesztin államot vagy a Hamaszt látom ebben. Ártatlan életekre és egy kultúra eltiprására gondolok. Pacifistaként soha nem szégyelltem ennyire magam, mint most” – Jonathan Demme, Oscar-díjas amerikai filmrendező, A bárányok hallgatnak, a Philadelphia alkotója.

„Ha valaki Izrael-ellenes, az Amerika-ellenes is. Izrael az egyetlen demokrácia, az egyetlen barát a Közel-Keleten, amelyik hajlandó harcolni és az igazságért kiállni. Roger Waters (a Pink Floyd alapítója, az Izrael elleni bojkott szószólója) pedig fogja be a száját” – Howard Stern, amerikai médiaszemélyiség.

„Szégyellje magát a BBC és a CNN (amiért túl rokonszenvesnek mutatja a palesztinokat). Ha New Jersey állandóan rakétákat lőne New Yorkra, eltörölnénk őket a föld színéről” – Joan Rivers, amerikai színésznő, komikus.

„Barack Obama és John Kerry nem támogatja eléggé Izraelt. Ahelyett, hogy megtiltanák a Hamasznak, hogy rakétákat lőjön a lakosságra, Izraelt figyelmeztetik, hogy ne lőjék a civileket. Ez az igazság teljes kiforgatása” – John Voight, amerikai színész, Angelina Jolie édesapja.

„A virágok Gáza ártatlan gyermekeit jelképezik. Kinek van joga elpusztítani őket? Senkinek. Fegyverszünetet! Nem támogatom a Hamaszt. Az emberi méltóságot támogatom. A békét!” – Madonna, amerikai popsztár.

„Azokat bombázni, akik nem tudnak elmenekülni, nem védelmi kérdés. Ez nem jelenti azt, hogy a Hamaszt támogatom, de ellene vagyok annak, hogy politikai kérdéseket gyilkossággal oldjanak meg” – John Cusack, amerikai színész.

„Mi Izrael hosszú távú célja Gázában? Az, hogy mindenkit megöljön? “ – Mia Farrow, amerikai színésznő.

„Szörnyű, tragikus dolog. Ártatlan életek esnek áldozatul mindkét oldalon. Borzalmas helyzet, amit egyszer helyre kell hozni, de egyelőre egyik oldalon sincs meg az akarat, a képesség. Úgy érzem, hogy az arabok nem voltak barátságosak a kezdetekben. A zsidók egy rettenetes háborúból jöttek, milliókat semmisítettek meg, üldözték őket Európában, és egy kicsi földet kaptak a sivatag közepén. Ha az arabok akkor azt mondták volna, hogy „Nézzétek, tudjuk, min mentetek keresztül, tietek ez a kis föld, barátok leszünk, segítünk nektek.” A zsidók a béke szándékával jöttek, de nem békével fogadták őket. Ez vezetett a problémákhoz, és az évek során mindkét fél sok hibát követett el. Kommunikációs hibákat, politikai hibákat. A rosszindulat, félrevezetés borzasztó ciklusa ismétlődik” – Woody Allen, amerikai filmrendező, színész.

„Mi, amerikai adófizetők is érintve vagyunk. Én is fizetek azért, hogy kegyetlen támadásokat hajtsanak végre ártatlan emberek ellen. Bűneimet akarom egy kicsit megváltani, amikor arcomat és hangomat adom egy videóhoz” – Wallace Shawn, amerikai színész, drámaíró, a Jewish Voice for Peace video narrátora.

Európai értelmiségiek nyílt levélben ítélték el az izraeli támadást, és népirtással vádolták a hadsereget. Az aláírók között van többek között Pedro Almodóvar, Aki Kaurismaki, Ken Loach, Mike Leigh filmrendezők, Javier Bardem és Penelope Cruz filmszínészek.

„A nevem John Voight, és nagyon mérges vagyok. Felháborít, hogy olyan emberek, mint Penelope Cruz és Javier Bardem antiszemitizmust szítanak az egész világon, és nagy kárt okoznak ezzel” – John Voight, amerikai színész.

Bardem tisztázta álláspontját, amikor aláírását a békéért való könyörgésnek tekintette; az izraeli hadsereg eljárását, nem pedig az izraeli népet bírálta: „Engem és feleségemet, Penelope Cruzt is antiszemitának bélyegeztek, pedig nem  vagyunk antiszemiták. Egyaránt elítéljük az antiszemitizmust és a háború borzasztó, fájdalmas következményeit”.

valasz.hu nyomán – alfahir.hu