2017. 01. 07. 18:53

Az MNB simán megmagyarázta, hogy miért tapsolják el az ország devizatartalékát

Ha pénzszórásról van szó, akkor a Matolcsy György vezette MNB kiválóan teljesít. Az év végi százmilliós bónuszosztás mellett jut idő az ország devizatartalékainak elköltésére is. Egy év alatt 6 milliárd eurót, mintegy 1800 milliárd forintot sikerült eltapsolni, így most jelenleg 24 milliárd euró van az MNB kasszájában - tudta meg az Index. Az már csak hab a tortán, hogy az aranytartalék teljes egészét is határidős ügyletekre kötötték. Matolcsyék szerint mindez rendben van.

Utoljára 2008-ban volt ilyen kevés valutatartaléka az országnak. Tavaly decemberben 767 millió euróval csökkent a devizatartalék, ez azonban csupán bagó. Márciusban 4,16 milliárdnak sikerült a seggére verni.

Az MNB szerint ezt a megfelelést tükrözik a piaci folyamatok is, a magyar állampapírok hozamai stabilan historikusan alacsony szinten állnak, az árfolyam volatilitása alacsony, illetve kiemelten a jegybanki programoknak köszönhetően az elmúlt egy évben mindhárom nagy hitelminősítő intézetnél újra befektetésre ajánlott kategóriába került Magyarország.

A jegybanki devizatartalék alakulását számos tényező befolyásolja, az utóbbi időszak csökkenését elsősorban a lakossági devizahitelek forintosítása, illetve az államadósság belső, forintból történő finanszírozása, azaz az önfinanszírozási program magyarázza - közölte az MNB.

Az aranytartalékkal is seftelnek

Az utóbbi napokban megjelent "téves híradásokkal" ellentétben az MNB ezt a hozzávetőleg 100 ezer uncia mennyiségű aranyat nem értékesítette, hanem a piaci lehetőségekhez igazodva csereügyleteken keresztül befektette - hangsúlyozta a jegybank.

Nem kis pénzek: volt olyan ingatlan, amit dupla áron vásárolt meg az MNB

az 5,68 milliárd forinton nyilvántartott Millenáris Irodaház Classicért 7,93 milliárdot fizettek ki, azaz közel 40 százalékkal adtak többet; a Millenáris Irodaház Avantgarde-ért annak 998 milliós könyv szerinti értékének több mint a dupláját, 2,11 milliárdot fizettek ki, a Széll Kálmán téri egykori postaszékházat - újdonsült nevén Buda Palotát - csaknem 83 százalékkal magasabb áron, 6,45 milliárdért vásárolták meg.