Az MSZP fogta, és felborította a bilit

Állítólag szó nélkül módosították azt a közös megállapodást, amit a baloldali pártok kötöttek, felosztva a fővárosi kerületeket és körzeteket.

Bár hétfőn a három baloldali párt, az MSZP, a DK és az Együtt-PM elvileg már megegyeztek a fővárosi kerületek felosztásában, a szocialisták csak pénteken mondtak volna végleges igent a tervezetre, közte a főpolgármesteri jelölésre. Az Index viszont úgy tudja, az MSZMP utódpártja végül nem pontosan ugyan arra mondott igent, mint a többi párt várta volna, hanem több helyet is lenyúltak.

Ilyen Óbuda, ahol egy, Angyalföld, ahol kettő, és Zugló is, ahol négy önkormányzati képviselői körzetet vettek el az Együtt-PM-től és a DK-tól. Ebből viszont még komoly gondok lehetnek, az előzetes megállapodások során ugyanis minden párt engedményeket tett  - ezekre hányt most fittyet a szocialista párt, amikor olyan körzeteket és jelölteket fogadott el, amiket a két másik erő kifejezetten kért, hogy kerüljenek.

A Magyar Nemzet csütörtöki cikkében szocialista forrásokra hivatkozva írta, egyes kerületi alapszervezetek egyáltalán nem hajlandóak a Gyurcsányhoz és Bajnaihoz köthető pártokkal együttműködni: A keddi párttanácson pedig állítólag 15 támogató voks mellett 11 ellenezte (három, a III., az V., és a XIII. kerület nemmel szavazott, míg további nyolc tartózkodott) a közös megállapodást.

Az Együtt-PM már külön indulással fenyeget

Az Együtt-PM szombaton arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne veszélyeztesse az ellenzék budapesti megállapodását.

A párt MTI-hez eljuttatott közleményében sajtóhírekre hivatkozva azt írta: megdöbbentőnek tartják, hogy a szocialista párt budapesti szervezete pénteken egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló, hétfőn megkötött megállapodást, a Demokratikus Koalícióra (DK) és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányos megállapodás-változatot hagyott jóvá.

Az Együtt-PM azt üdvözölte, hogy az MSZP elfogadta Falus Ferenc főpolgármester-jelöltet, ugyanakkor szerintük a megállapodás-csomag bárminemű egyoldalú megváltoztatása aláássa az ellenzéki pártok közötti bizalmat.

A pártszövetség arra vár választ az MSZP-től, hogy pontosan azt a megállapodást fogadták-e el, amit a három párt tárgyalódelegációja elfogadott. Felszólították a szocialistákat, hogy "a bizalmi viszony helyreállítása érdekében egyoldalúan semmilyen kerületi szocialista érdek miatt ne módosítsák a megállapodást", mert az a teljes megállapodás felrúgását jelentené.

"Amennyiben az MSZP nem tudja rendezni a saját körein belül ezt a helyzetet, az Együtt-PM Szövetség a megkötött megállapodást semmisnek tekinti, és önállóan indul az őszi önkormányzati választásokon, Budapesten" - fogalmazott a párt.

index.hu, MTI – alfahir.hu