Baján is cigányok láncszavaztatásával nyert a Fidesz?

képMegóvják a balliberális pártok a vasárnapi, bajai időközi önkormányzati választás eredményét, mivel állításuk szerint videófelvételek bizonyítják, hogy a Fidesz a helyi roma önkormányzat vezetőjével egyeztetve láncszavazással nyert.

Választási csalásról számolt be hétfői sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, a PM és Harangozó Tamás, az MSZP képviselője. Karácsony elmondta, a kampány során a Fidesz túlment a törvényességi határokon, mivel videófelvételek bizonyítják, hogy az egyik szavazókörben szervezett módon vitték az állampolgárokat szavazni. Hangsúlyozta, a Fidesz jelöltje csak abban a kerületben kapott jóval több szavazatot, ahol a „legkiszolgáltatottabb és legnehezebb helyzetben élők” laknak, éppen ott, ahol a helyi roma önkormányzat vezetője „folyamatosan levezényelte a választást”

A sajtótájékoztató után Együtt 2014 név alatt egy videót tettek közzé, amelyen a következő párbeszéd hangzik el: „Elnök úr! Van olyan, hogy ha háromszor itt vagyok, vagy akár tízszer, ez valami törvény vétség?” Mire a válasz: „Semmi, semmi, akár ötvenszer is jöhetsz!”

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője az esetet úgy kommentálta: a baloldal a bizonyítványát magyarázza azután, hogy a bajaiak világosan eldöntötték: nem kérnek a "Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai" jelöltből. Zsigó hangsúlyozta, míg a baloldali pártok két beadvánnyal fordultak a helyi választási bizottsághoz, a Fidesz három bejelentést is tett: kettőt kampánycsend-sértés, egyet pedig a választók törvénytelen utaztatása miatt, amit ők is felvételekkel tudnak bizonyítani. A szóvivő úgy tudja, a testület kedden bírálja el beadványaikat.

Ismerős arcok

Az ATV megkereste a választási csalással hírbe hozott Ajtai Tibort, aki azonban nem járult hozzá, hogy szavait idézzék. A Lungo Drom-os cigány vezető, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányi tagja ismerős lehet az Alfahír olvasóinak. Ő az a politikus, aki egy hangfelvétel tanúsága szerint a 2010-es kiskunfélegyházi önkormányzati választáson „mesteri módon” megszervezte Kapus Krisztián polgármester győzelmét, ami abból állt, hogy 11 autóval szállíttatta láncszavazni a helyi cigányokat.

Lebukása után azzal a magyarázattal állt elő, hogy a hangfelvétel „megrendezett” volt, és ő csak „próbából” mondta fel az elhangzottakat, mert a helyi Fidelitas ezzel az anyaggal akarta megpuccsolni a városvezetőt. (Az ominózus hangfelvételt – az Index és az ATV állításaival ellentétben – először az alfahir.hu elődje, a barikad.hu portál hozta nyilvánosságra – a szerk.)

Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást, ahol 467 szavazattal a Fidesz jelöltje, Kovács Csaba nyert. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a DK közös jelöltje végzett 406 szavazattal, a harmadik helyet a Jobbik szerezte meg.

alfahir.hu

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

1