Bajnai Gyurcsányt is bevenné a buliba

képBajnai Gordon szerint kívánatos lenne, hogy a Demokratikus Koalíció is az ellenzéki összefogás része legyen. Az Együtt-PM szövetség vezetője lát esélyt arra, hogy pártja az MSZP-nél jobb listás eredményt érjen el a választáson.

A volt kormányfőt más témában tartott pénteki sajtótájékoztatóján az ellenzéki együttműködésről kérdezték újságírók. Az MTI kérdésére azt mondta, a DK mögött álló választók fontos és értékes részei a kormányváltók táborának, szükség lenne rájuk a szövetségben.

Hangsúlyozta, olyan megállapodást kötöttek az MSZP-vel, amely lehetővé tette kisebb pártok csatlakozását, az Együtt-PM egyéni választókerületekről mondott le, hogy "helyet csináljon" másoknak (ez elegáns megfogalmazása annak, hogy nem tudtak minden körzetben életképes jelölteket találni - a szerk.). Bajnai Gordon azt mondta, az MSZP vállalta, hogy lefolytatja a további tárgyalásokat. Ő azonban továbbra is kívánatosnak tartaná, hogy a DK valamilyen módon csatlakozzon az ellenzéki együttműködéshez.

Úgy fogalmazott, bátorítaná az MSZP-t és a DK-t, hogy az eredménytelenül záruló tárgyalások után fontolják meg újra álláspontjukat. Azt a kérdést ugyanakkor korainak tartotta, hogy mit válaszolnak arra, ha Gyurcsány Ferenc tavasszal visszalépteti a DK jelöltjeit a körzetek többségében, és cserébe ugyanezt kéri a fennmaradó választókerületekben a szocialistáktól és az Együtt-PM-től.

Bajnai Gordon szintén kérdésre elmondta, lát esélyt arra, hogy pártja több szavazatot szerez listán, mint az MSZP, és így - a megállapodásuknak megfelelően - ők jelölhetik a miniszterelnököt. Hangsúlyozta azonban, hogy ezt nem a szocialista szavazók átcsábításával akarják elérni - ez ugyanis nem segítené a kormányváltást -, hanem pártnélküli bizonytalanok megnyerésével.

Arról is beszélt, hogy szeptemberben elkezdik bemutatni 31 egyéni választókerületi jelöltjüket. Cáfolta, hogy van olyan körzet, ahol még nincs jelöltjük, elmondása szerint olyan van, ahol még nem döntötték el, hogy a lehetséges indulók közül kit válasszanak.

MTI - alfahir.hu