Bálint-nap a magyar hagyományban

A keresztény szentek sorába iktatott Bálint ókeresztény vértanú volt, aki meggyógyította a hozzá forduló betegeket, pogányt és keresztényt egyaránt. Később ismerünk egy passau-i gyógyítót, akit szintén Bálintnak nevezték, ő különleges keresztjével gyógyított.

balintHazánkban már korán nagy népszerűségnek örvendett a februári közepi időpont, elképzelhető, hogy egy ősi, azóta feledésbe merült magyar kultuszt gyakoroltak ezen a napon, így őrizték meg őseink táltos hagyományukat keresztény köntösben.

Különös hiedelmek

A nap reggele különös erővel bírt, ilyenkor különleges módszerekkel akarták megvédeni jószágaikat, úgy vélték, hogy bizonyos ősi, táltos időkig visszavezethető tettek megóvják tárgyaikat, állataikat. Voltak olyan falvak, ahol azon a napon, amelyre Bálint napja esik, egész esztendőben nem ültettek aprójószágot. Máshol Bálint nap reggelén a jószág itatóvizébe szenteltvizet csöppentettek, hogy egészséges legyenek egész évben. Bizonyos helyeken még az ősi Napköszöntő szokás is megmaradt. Cserszegtomajban a gazdák Bálint-napkor már hajnalban, napfelkelte előtt felkeltek, megkerülték a birtokot. Ez a mágikus kört azért tették meg, hogy távol tartsák a madarakat és a tolvajokat a szőlőtől. A Balatonnál hasonló célból metszették meg a szőlő négy sarkán lévő tőkét.

Németté vált szokások

Bálint Sándor gyűjtéséből tudjuk, hogy a felvidéki Szepesbéla lakói közül sokan karácsony estéjén kimentek arra a helyre, ahol hajdanában Szent Bálint temploma állt. Ott megmosdottak, hogy a rontás egész esztendőn át elkerülje őket. Ezt a magyar néprajzos ugyan német szokásnak írta le, de elképzelhető, hogy az oda beköltözők tanulták el a magyaroktól ezt a nagyon ősi, táltos hitű tisztító szertartást, ilyen ugyanis sokszor előfordult más ünnepnapokon. A palócok átalában Bálint nevét emlegették nyavalyatörésnél, ami általában az epilepszia népies elnevezése volt. Voltak olyan települések, ahol ezen a napon az asszonyok böjtöltek, sőt a nyavalyatörős beteg is így tett. Mások templomba mentek imádkozni a gyógyulásért.

OB