2014. 03. 25. 19:10

Balról jobbra ment át a mutyi

Sokszor került már reflektorfénybe a Bükki Nemzeti Park borsodi körzete, de a helyzet nem javult. A kisgazdálkodók föld híján elégedetlenek.

Javában zajlhatnak a földmutyigyanús események a Bükki Nemzeti Park igazgatósága alá tartozó Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben, legalábbis erre utalnak a portálunkhoz eljutott panaszok. A korábban visszavont földbérleti pályáztatás óta mintegy 18000 hektár földet osztanak újra, de ezekből nem a helyi kisgazdák kapnak lehetőséget.

Ebben a térségben működik immár 19 éve az a Tiszatáj Közalapítvány is, amely külföldi (!) „adományokból” mintegy 1800 hektár föld felett rendelkezik. A környék legbefolyásosabbnak tartott szervezete a jelentős földbirtoklás után szintén magas támogatási pénzt kap az államtól. A Tiszatáj Közalapítványt 1995-ben alapította a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint Tiszadob Nagyközség Önkormányzata.


Célja szerint "a Tisza-völgy és tájtörténetileg hozzákapcsolódó területek, valamint az Északi-középhegység térségének természeti értékeinek feltárásával, megóvásával és megismertetésével kapcsolatos feladatokkal, továbbá az egészséges emberi környezet kialakítása érdekében szükséges tennivalók szervezésével kapcsolatos feladatok ellátásának segítésével, szervezésével és megvalósításával” foglalkoznak.

Az ügy nem tegnap kezdődött. 2011-ben már forgatott a Hír TV Célpont című műsora arról, hogy gyanús a hatalmas földterülettel rendelkező, közpénzből élő szervezet működése. A Vidékfejlesztési Minisztérium is vizsgálta a nemzeti park és az alapítvány közötti összefonódást, s ekkor megállapította, hogy a viszonyrendszer nehezen áttekinthető, különös tekintettel a védett természeti területek tulajdonosi és vagyonkezelői összetételére. Mint megállapították, a vizsgált állapot – noha esetenként kétségkívül kedvező lehet – alkalmat adhat visszaélésre – vonta le a konklúziót a tárca jelentése.

sInformációink szerint Bodnár Mihály, a közalapítvány volt titkára a Nemzeti Park helyi tájegységvezetőjeként is tevékenykedett, aki közismerten kiváló MSZP-s és SZDSZ-es kapcsolatokkal rendelkezett. 2010-ben összeférhetetlenség miatt leváltották, de most már a nyíltan fideszes Kisgazda Polgári Egyesület BAZ megyei alelnökeként tevékenykedik.

A közalapítvány védnökségét Dr. Danis György, a nemrég elhunyt volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő látta el. Az ő helyét tavaly áprilisban nem más, mint Wittner Mária fideszes képviselő vette át, aki szerint van különbség „közalapítvány és közalapítvány között”, és az említett szervezetet nem az állami pénzek lehúzására hozták létre. Ezt nyilatkozta a Célpont c. műsornak Legány András elnök is, aki szerint a földek külföldre való átjátszásának gyanúja csak rosszindulatú híresztelés.

A nemzeti park körzetében dúló ügyek közül külön érdekesség, hogy a terület vízrendezésére kiírt igazgatósági közbeszerzési pályázatra információink szerint csaknem 400 millió forintos uniós támogatást vettek fel, annak kivitelezését pedig egy konzorcium tagjaként nem más végezheti, mint Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármesterének cége.

alfahir.hu