Bár letagadnák a szegénységet, de szeptember óta már negyvenen fagytak halálra Magyarországon

Az óév végéig negyvenen fagytak meg Magyarországon, közülük tizennyolcan fűtetlen otthonukban hűltek ki – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum (MSZF) az újév első napján.
 

Egészen elkeserítő,

de december második felében csaknem háromszor annyian hűltek ki fűtetlen otthonukban, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt.

A Magyar Szociális Fórum szerint a tragédia hátterében az áll, hogy sok embernek választania kell,

egyen vagy fűtsön,

mert mindkettőre nem futja a szerény jövedelemből. Elsősorban a magányosan élő, magukra maradt idős emberek életét fenyegeti a zord időjárás - figyelmeztet a szervezet.

A tények arra utalnak, hogy a szociális ellátó rendszer sok kívánni valót hagy maga után, ezért a Magyar Szociális Fórum a lakosságtól kér fokozott segítséget. Arra kéri az embereket, hogy jobban figyeljenek oda és segítsenek a nehéz körülmények között élőkre, különösen az egyedül élő idős emberekre. Legfőképpen az érintettek szomszédjait kéri fokozott segítőkészségre.

Szolidaritással életet lehet menteni

– hangsúlyozza az emberjogi szervezet.

Ősztől december közepéig 25-en szenvedtek fagyhalált, december közepe óta pedig tizenöten hunytak el, köztük öt nő. Az év végéig nyolcra nőtt a megfagyott nők száma, és 32-re a férfiaké.

Az áldozatok 45 százaléka (18 fő) saját fűtetlen otthonában lelte halálát, 37,5 százalékuk (15 fő) a szabad ég alatt, 17,5 százalékuk (7 fő) pedig kórházba szállításuk közben, illetve odaérkezésük után halt meg, mert már nem tudták őket megmenteni - összegez a szervezet.

Amint korábban írtuk,

a magyar kormány felügyelete alá tartozó Központi Statisztikai Hivatal elhatározta, hogy eltüntet kétmillió szegény embert. Így a megmásított statisztika jobban illeszkedhet majd a kormány dübörgő sikerpropagandájához.

Nyilván, a szegények eltüntetése nemcsak statisztikai módon lehetséges...

Az MSZF újból közreadta a vészhelyzet esetén hívható telefonszámokat: 104, 107, 112, 06-1-3384186.