2016. 11. 10. 19:50
MTI

Barack Obama és Donald Trump másfél óráig tárgyaltak egymással és összebarátkoztak

Barack Obama és Donald Trump másfél órán át tárgyalt egymással csütörtökön a Fehér Házban.

A még hivatalban lévő és a megválasztott amerikai elnök - mint Obama rövid nyilatkozatában elmondta - széleskörű megbeszéléseket folytatott, amelyben bel- és külpolitikai kérdéseket egyaránt érintettek. Ez volt a hatalomátadás első hivatalos lépése.

Obama elnök "kiválónak" nevezte a megbeszélést, Trump pedig közölte: számít a leköszönő elnök tanácsaira. A találkozó után a két politikus nem tartott sajtótájékoztatót, hanem a közös fotózás alkalmával pár mondatos nyilatkozatot tett. Obama elnök azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az ország újraegyesítése, annak érdekében is, hogy az Egyesült Államok szembe tudjon nézni a kihívásokkal.

Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ön sikeres lehessen fordult Obama Trumphoz. Obama nagyon bátorítónak nevezte, hogy Donald Trump kifejezett érdeklődést tanúsított a közös munka iránt, az ország jövője szempontjából fontosnak nevezte az együttműködést. 

Szintén rövid nyilatkozatában Donald Trump kifejtette: megtisztelve érzi magát, hogy megbeszélést folytathatott Obama elnökkel, akivel - mint állította - korábban soha nem találkozott, és "jó embernek" nevezte a leköszönő elnököt. Elmondta: sok fontos kérdést megbeszéltek, köztük nehéz ügyeket. Donald Trump elmondta: arra számít, hogy még több találkozója lesz Barack Obamával, és számít a tanácsaira is.
Míg a két politikus tárgyalt, a jelenlegi first lady, Michelle Obama megmutatta a Fehér Házat a leendő first ladynek, Melania Trumpnak. Közben a két politikus tájékoztatójára várakozó újságírók felfigyeltek arra, hogy Trump veje, Jared Kushner hosszasan beszélgetett Denis McDonough Fehér Ház-i kabinetfőnökkel, és ebből azt a következtetést vonták le, hogy a Trump kampányában befolyásos szerepet játszó Kushner lehet a következő kabinetfőnök a Fehér Házban. 

A megbeszélés után Donald Trump és kísérete a Capitoliumra indult, ahol republikánus és demokrata párti törvényhozókkal találkozik. 
Délután Joe Biden alelnök és felesége találkozik Mike Pence leendő alelnökkel és feleségével.