Basescu: Pofátlanok a magyar politikusok, nem lesz több Tusványos!

„A magyarországi politikusok nagyon pofátlanokká váltak, valószínűleg jövőben már nem járulunk hozzá a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megtartásához” – jelentette be az erdélyi maszol.ro információi szerint hétfő délelőtt Traian Băsescu a 11. Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján. A román államfő hozzátette, országa kész vezető szerepet vállalni Magyarország rendreutasításában. A magyar külügy egy nappal ezelőt stratégiai partnerségről beszélt, most hallgat.

„Az idei volt az utolsó év, amikor a teljes magyarországi politikai elit zavartalanul lófrált Hargita és Kovászna megyében. Ami sok, az sok, és ez többé nem fordulhat elő” – fogalmazott Băsescu a külhoni románok nyári táborában. Hozzátette, eddig azt hitte, hogy „tudnak rendesen viselkedni”, de idén "pofátlanokká" váltak a magyarországi politikusok.

Az államfő szerint meg kell vizsgálni Tőkés László EP-képviselő, „román állampolgár” viselkedését, aki Tusványoson azt javasolta, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi státust" az erdélyiek felett, mint Ausztria Dél-Tirol felett. Korábban Victor Ponta miniszterelnök is kifogásolta Tőkés László kijelentéseit, „sértőnek és büntetendőnek” nevezve a volt püspök kérését.

kép

Orbán Viktor és Traian Băsescu korábbi közös előadása a betiltani kívánt Tusványoson

Traian Băsescu arról is biztosította a marosfői hallgatóságot, hogy „soha nem szervezik át etnikai alapon az országot”. Szerinte sztálinista módon gondolkodnak azok, akik ilyen terveket szőnek, hiszen annak idején a szovjet diktátor hozta létre a Magyar Autonóm Tartományt. „Ilyen Romániában többé soha nem lesz, a demokratikusan elfogadott alkotmány egységes államként határozza meg Romániát" – üzent a köztársasági elnök.

Magyarország az "instabilitás tűzfészke"

Az MTI hétfő délelőtti tudósítása szerint a külhoni románság képviselőinek jelenlétében rendezett fórumon Basescu kijelentette: a székelyföldi rendezvények "túllépték az illendőség határát, és ez többé nem ismétlődhet meg". "Románia nagyon gyorsan lépni fog, más országokkal együtt, mert Magyarország az instabilitás tűzfészkévé vált a kisebbségi kérdésben (...) Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest rendreutasításában" - jelentette ki Marosfőn a román államfő.

A Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmány kapcsán a magyar politikusoknak azt üzente, egyetlen alkotmányos küszöböt sem lehet vita tárgyává tenni vagy átlépni. "Jöhet Hargita és Kovászna megyébe az egész magyar politikai elit. Egyébként valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy ezt ilyen lazán megtehették. Őszintén szólva államfőként kíváncsi voltam, meddig mennek el. Ebben az évben elértek egy olyan határt, amelyre azt mondom innen, ahol ők is jártak: ez túlzás, és nem fog megismétlődni" - fogalmazott a román elnök az MTI szerint.

Tőkés László európai parlamenti képviselőre, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökére utalva Basescu azt mondta: aki védhatalmat kér egy másik államtól Erdély fölé, az nem érdemli meg a román állampolgárságot. Mint ismert, július 23. és 28. között a székelyföldi Tusnádfürdőn több magyarországi és erdélyi politikus bírálta azt a bukaresti közigazgatási átszervezési tervet, amely a Székelyföldet (az ott élők akarata ellenére) román többségű régióba olvasztaná be. A román sajtóban nagy visszhangot kapott Tőkés László azon javaslata, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi státust" az erdélyiek érdekében.

A kormány stratégiai partnerségről beszél

A magyar Külügyminisztérium vasárnap délután, a román külügy fenyegető hangvételű közleményére egy két mondatos közleménnyel reagált. Eszerint "a Jobbik ellenzéki párt, amely nem vesz részt a magyar kormányzat munkájában és nem is osztozik annak felelősségében, továbbá a magyar kormány elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség alapelvei mellett és célkitűzései iránt".

Portálunk a mai nap folyamán megkereste a Külügyminisztériumot, hogy Basescu durva magyarellenes kirohanására milyen válasszal készülnek, illetve továbbra is fenntartják-e a jószomszédi viszonyra és stratégiai partnerségre vonatkozó korábbi megállapításaikat. A tárca válaszát természetesen amint megkapjuk, közzétesszük.

A Jobbik nem hagyja megfélemlíteni magát

SzávayA Jobbik nem hagyja megfélemlíteni magát és erdélyi tagjait – jelentette be hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján Szávay István. A párt külhoni magyarokért felelős országgyűlési képviselője egyeztetett erdélyi csoportjainak szervezőivel, akik továbbra is kitartnak azon célok mellett, amelyekért Jobbik az anyaországban és a Kárpát-medencében küzd. „Erdélyi bajtársainkat minden eszközzel meg fogjuk védeni” - szögzte le a politikus.

A jobbikos képviselő végtelen szomorúsággal olvasta a magyar külügy „nyúlfarknyi nyilatkozatát”, amely szerinte akaratán kívül is alátámasztotta a Jobbik álláspontját a magyar-román viszonyról. Amennyiben a Jobbik kormányra kerül, a külpolitikában és a diplomáciában a külhoni magyarok lesznek a fontosak, a stratégiai és uniós együttműködések csak ezt követhetik.

A Jobbik továbbá arra szólítja fel a Külügyminisztériumot, tegye világossá, Magyarország nem hagyja, hogy erdélyi magyar embereket (köztük magyar állampolgárokat) politikai hovatartozásuk miatt megfélemlítsenek. „Ez a román hatalom újabb megfélemlítési kísérlete, amely az egész erdélyi magyar közösség ellen irányul, a Jobbik ehhez csak ürügy” - fogalmazott Szávay. A képviselő hozzátette: „Az egyoldalú gesztusokkal és mosolydiplomáciával nem lehet eredményeket elérni. Vannak olyan helyzetek, amikor keményen a sarkunkra kell állni, és meg kell fogalmazni nemzeti érdekeinket, és ez egy ilyen helyzet.”

Bár Szávay István sajtótájékoztatóján Basescu legdurvább magyarellenes kijelentései még nem voltak ismertek, a jobbikos politikus elmondta, bízik benne, hogy Orbán Viktor közismert barátjának kijelentései nem fogják azt eredményezni, hogy magyar rendezvényeket tiltsanak be, vagy magyar embereket vegzáljanak politikai hovatartozásuk miatt.

Ismert magyarellenes képviselő lázít

DiaconuBár Traian Basescu autonómiaellenes álláspontja közismert, a Vona Gábor kitoloncolását követelő Bogdan Diaconu is szép lajstrommal rendelkezik. A szélsőséges magyarellenes megnyilvánulásairól hírhedt román kormánypárti politikus korábban aról beszélt, hogy egy magyar zászló kitétele egy román iskolára olyan, mint ha horogkeresztet rajzolnának egy zsidó tanintézményre.

Diaconu szerint a románok már akkor is Erdélyben voltak, amikor a magyarok ezer évvel ezelőtt „barbár, primitív hordaként” beözönlöttek a Kárpát-medencébe.

Az ellenzék is kitiltaná Vonát

A kormánypárti Diaconu után az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, Vasile Blaga is a Jobbik elnökének Romániából való kitiltása mellett foglalt állást. Blaga szerint annak ellenére, hogy Vona nem rendelkezik diplomata státusszal (vasárnap a román külügyminisztérium közölte: csak diplomatákat nyilváníthatnak nemkívánatos személlyé - a szerk.), vannak eszközök, amelyekkel megakadályozható Vona Romániába utazása.

Az RMDSZ már el is határolódott

Kelemen HunorA Romániai Demokrata Szövetség elnöke a román kirohanás helyett Vona Gábor szavaitól határolódott el, miszerint ha a magyar érdek csupán a Romániával való konfliktus árán képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell. „A 21. században elfogadhatatlan a szélsőséges pártok befolyása a társadalomra. Az RMDSZ-nek semmilyen intézményes kapcsolata nincs a Jobbikkal és más szélsőséges erőkkel, Vona kijelentései nem segítettek rajtunk semmit. Elutasítjuk ezeket a nyilatkozatokat” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke megállapította: a magyarországi politikusok az Erdélyben tett kijelentéseik után autóba ülnek és hazamennek. „Mi pedig itt maradunk, és itt kell megoldanunk a problémáinkat. Ezért világos az álláspontunk: semmi szükség nincs ilyen nyilatkozatokra, de hát a 21. században, az Európai Unióban az árukhoz hasonlóan a gondolatok, még ha butaságok is, szabadon mozoghatnak” – jelentette ki.

Feljelentik a román médiát az EMI-tábor szervezői

A román média EMI-táborhoz való szégyenteljes hozzáállásáról beszéltek vasárnap a rendezvény szervezői - írja az itthon.ma erdélyi hÍrportál.

Soós Sándor főszervező elmondta, a román média a tavaly figyelt fel az EMI-táborra egy provokáció miatt. Mint ismeretes egy magyarországi lőgyakorlatról készült kisfilmet úgy tálaltak, mintha az az EMI-táborban történt volna. Az ügyben a táborszervezők feljelentést tettek, de a rendőrség azóta sem – vagy azért mert nem tudja, vagy mert nem akarja – derített ki részleteket az esetről. Az idén az Antena3 szégyenteljes, csúsztatásoktól hemzsegő beszámolót sugárzott egyik adásában. Annak ellenére, hogy  jelen voltak a táborban, és saját felvételeket is készítettek, hamis, félrevezető képanyagokat vágtak be. „Ezt a hozzáállást nem hagyjuk szó nélkül és feljelentést teszünk a médiahatóságnál” – jelentette ki Soós.

Fotó: itthon.ma

Bal szélen az EMI-tábor főszervezője, Soós Sándor

Lovassy Cseh Tamás szervező jelezte, hogy az EMI-tábor költségvetése nyílvános, így visszautasítanak minden olyan vádat, ami az EMI-tábort egy jó bizniszként állítja be, ezzel próbálva aláásni a rendezvény hitelét. Lovassy megjegyezte: péntek estére elérték a tízezres látogatottságot, ezért is felháborító, hogy a román sajtó csak a botránykeltéssel és a félretájékoztatással foglalkozik.

Választási érdekek Basescu kijelentései mögött?

Mircea GeoanaVálasztási érdekekkel magyarázta Traian Basescu román államfő Magyarország "rendreutasításáról" szóló kijelentését az elnök egykori riválisa, Mircea Geoana volt külügyminiszter, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

A volt külügyminiszter szerint az elnök "kétségbeesett népszerűség-hajhászása" veszélyes ellentétet szíthat, amire semmi szükség 2013-ban, az uniós tag Romániában. "A legnagyobb veszély az, ha Romániát látják instabilitási tényezőnek Európában" - mondta Geoana.

Kelemen Hunor szerint Basescu nyilatkozata csak olaj a tűzre

Bírálta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Traian Basescu román államfőt a Magyarországra vonatkozó nyilatkozata miatt, amely Kelemen szerint "túlméretezett és olajat önt a tűzre".

Az RMDSZ elnöke a Mediafax hírügynökségnek elmondta: elfogadhatatlan és rossz előjelű, hogy Basescu közvetlenül fenyegeti Magyarországot. "Az államfőnek egyensúlyt biztosító tényezőnek kell lennie, és nem szabad olajat öntenie a tűzre" - mondta Kelemen, aki szerint Basescu jócskán túllépte azt a határt és illendőséget, amihez egy államfőnek igazodnia kellene.

Alfahír összeállítás

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Stummer János, a párt országos kampányfőnöke értékeli a helyhatósági voksolás eredményét.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.