2016. 12. 29. 07:54
MTI

Befejezték az orosz gép utáni kutatás intenzív szakaszát a Fekete-tengeren

Befejezték az orosz védelmi minisztérium Fekete-tengerbe zuhant gépe utáni kutatás intenzív szakaszát - tájékoztatta a TASZSZ orosz állami hírügynökséget a kutatást végző csoport egyik vezetője.

A nevének elhallgatását kérő illetékes szerint gyakorlatilag a gép valamennyi darabját a felszínre hozták.

Csütörtök reggelre a kutatásban és a gép törzsének kiemelésében részt vevő hajók elhagyták a szerencsétlenség körzetét.

Rövidesen az adatrögzítő berendezések elemzését is befejezik - közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel egy nevének elhallgatását kérő rendvédelmi vezető.

"A pilóták beszélgetését, illetve a repülőgép paramétereit rögzítő berendezések elemzése folytatódik. A munka rövidesen - akár holnap - befejeződhet"

- mondta az illetékes, aki szerint mindkét adagrögzítő jó állapotban van. Előzőleg azt mondta, hogy a farokban található, harmadik feketedoboz tönkrement. Károsodást szenvedett a benne lévő szalag, de részlegesen elemezni lehet.

Az illetékes szerint a szerencsétlenül járt gép eddig megtalált mind az 1800 darabját a felszínre hozták.

Az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó gépe - fedélzetén 84 utassal és a 8 tagú személyzettel - vasárnap reggel zuhant a Fekete-tengerbe két perccel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről.

A gépen katonák, újságírók és egy ismert segélymunkás mellett a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja, valamint művészeti vezetője utazott újévi koncertet adni a hmejmimi orosz légi támaszponton.

Az orosz hatóságok szerint terrorcselekmény nem szerepel a szerencsétlenség fő lehetséges okai között.

A gép roncsait a szerencsétlenség után néhány órával Szocsi térségében, a parttól másfél kilométernyire találták meg 50-70 méteres mélységben.

Használható az orosz gép fekete doboza

"Az adatrögzítő nem túl nagy mélységben feküdt a tenger mélyén két napig. Tekintettel arra, hogy a védőburok nem szenvedett súlyos sérüléseket, kijelenthetjük, hogy ennek a feketedoboznak az állapota lehetővé teszi, hogy információkat nyerjünk ki belőle"- mondta a nevének elhallgatását kérő illetékes.A három feketedoboz egyikét kedden a légierőnek a Moszkva melletti Ljuberciben működő Központi Tudományos Kutató Intézetébe szállították.