2014. 08. 21. 15:19

Befolyásos zsidó segélyszervezet élén áll Falus Ferenc

A kormányközeli Heti Válasz a baloldal budapesti főpolgármester-jelöltjéről, Falus Ferencről és hátteréről ír legfrissebb számában. A lap felidézi, hogy Falus a kilencvenes években az otthon ápolás egyik vezéralakjaként tűnt fel, mikor ügyvezetője lett az amerikai kézben lévő Harris Egészségügyi Szolgáltató Kft-nek, amely mára az ő többségi tulajdonában van.

falus

Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

"A baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltjének első milliói jelenős társadalombiztosítási támogatással jöttek létre a ’90-es években" – írja a Heti Válasz. A lap idéz az Állami Számvevőszék akkori jelentéséből, amelyből kiderül: a Falus vezette cég által nyújtott otthonápolási szolgáltatások többe kerültek a biztosítónak, mintha dunai panorámás szállodában helyezték volna el a betegeket – számol be a kormányközlei lap. Az Állami Számvevőszék azt kifogásolta, hogy a Harris debreceni leányvállalata a tb-től kapott 9 millió forintos támogatásból négyet anélkül költött el, hogy igazolni tudták volna, hogy betegápolásra ment el a pénz.

A Heti Válasz szerint Falus baloldali hátszele már ekkor is érzékelhető volt, a bőkezű kuratóriumot, amely a támogatások mögött állt, Kárpáti Zsuzsanna, az MSZP későbbi országgyűlési képviselője vezette. Az országgyűlés vizsgálóbizottsága később azt derítette ki, hogy a Harris a Horn-kormány által adott állami támogatás mellett a Soros Alapítványtól is kapott pénzeket.

Falus Ferenc 2001-ben lépett be az MSZP-be, ezután került a Nyírő Gyula Kórház élére. A lap megjegyzi, hogy a bírálóbizottság nem Falust tartotta a legalkalmasabbnak a posztra. A kórházról az Országos Egészségbiztosítási Pénztár később kiderítette, hogy egy szülész-nőgyógyász főorvos magáncégével kötöttek szerződést műtétek elvégzésére, a főorvost pedig idén nyáron nem jogerősen bűnösnek mondták ki 67 rendbeli elkövetésében. A Heti Válasz arra hívja fel a figyelmet, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje korábban kiállt orvosa mellett, ráadásul úgy nevezte ki, hogy "embere okirat-hamisítást elkövetve 'biztosította' az osztályvezetéshez szüjséges vezetői tapasztalatot" az igazgató pedig ennek dacára a helyén hagyta.

Továbbá a lap arra is emlékeztet, hogy Falus Ferenc tisztiorvossága idején zajlott a kórházprivatizáció. De az is kiderült róla, hogy kuratóriumi elnöke a holokauszttúlélők legnagyobb magyarországi alapítványának, a Magyarországi Zsidó Szocviális Segély Alapítványnak.

Heti Válasz – alfahir.hu