2014. 03. 31. 07:08

Bejelentette győzelmét Erdogan

Bejelentette pártja győzelmét a kulcsfontosságúnak tekintett helyhatósági választáson hétfőre virradóra Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, és üzent ellenlábasainak is: mit mondta, megfizetnek azért, amiért összeesküvést szőttek a megbuktatására.

A szavazatok 85 százalékának összesítése alapján az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a korrupciós botrányok és bírálatok ellenére a szavazatok csaknem 45 százalékát gyűjtötte össze, és valószínűleg győzelmet aratott a kulcsfontosságúnak tartott Ankarában is. Az ellenzéki Köztársaság Néppárt (CHP) a voksok 29 százalékával a második helyen van, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) pártja pedig közel 15 százaléknyi voksot szerzett.

Az iszlám vallásban gyökerező, konzervatív AKP 2002-ben a szavazatok 38,8 százalékával nyert, 2009-ben pedig közel 50 százalékig jutott el.

"Csalatkozniuk kell azoknak, akik támadták Törökországot" - hangoztatta pártszékháza erkélyéről Erdogan több ezer híve előtt.

"Nem az utcán győztünk, hanem politikai eszközökkel, a demokrácia és a választások révén. Nem adjuk meg magunkat Pennsylvaniának, és az onnan kinyúló csápoknak" - mondta Erdogan. A miniszterelnök az egyesült államokbeli Pennsylvániában élő Fethullah Gülen befolyásos hitszónokra, fő belpolitikai ellenfelére utalt, aki az elmúlt évtizedekben jelentős befolyásra tett szert a rendőrségre és az igazságszolgáltatásra. Törökországban Erdoganhoz hasonlóan sokan gondolják úgy, hogy Gülen Pártja, a Hizmet (Szolgálat) áll a kormányfő tekintélyét megtépázó korrupciós botrányok mögött.

Erdogan azzal fenyegetőzött, hogy most számonkérés következik, és "megfizetnek" azok, akik veszélybe sodorták az ország nemzetbiztonságát. "Holnaptól valószínűleg lesznek egyesek, akik menekülni fognak" - hangoztatta Erdogan.

MTI - alfahir.hu