2014. 09. 11. 10:48

Belvárosi luxuséttermet is bezárat a NAV

Két éttermet és egy kávézót várhatóan be fognak zárni Budapest belvárosában, miután rövid időn belül kétszer derült ki, hogy eltitkolják a bevételeiket. A NAV azt közölte, egy külföldi érdekeltségű, exkluzív étteremben sem online pénztárgépet nem használtak, sem nyugtát nem adtak. A minap egy cukrászda NAV feliratú csészét készíttetett, annyiszor látogatták meg a revizorok – írja a hvg.hu.

Az elmúlt napokban gyakorlatilag megszállták a várost a NAV emberei, több mint 200 vendéglátóhelyet ellenőriztek. Az esetek több mint harmadában állapítottak meg jogsértést. Két étteremre és egy kávézóra lakat is kerülhet.

Nem adnak számlát

A jogsértések 40 százaléka még mindig abból eredt, hogy a vendéglátóhelyek vagy egyáltalán nem adtak nyugtát, vagy formai, tartalmi hiányosságok miatt a kibocsátott bizonylat nem volt szabályos.

A közlemény szerint a NAV az utóbbi évek "legnagyobb szabású, összehangolt ellenőrzésével" folytatta a vendéglátóhelyek vizsgálatát. A főváros frekventált helyszíneire koncentráló akcióra az ország valamennyi régiójából érkeztek ellenőrök. A kétszáz revizor és pénzügyőr kora délutántól hajnalig mintegy kétszáz éttermet, kávézót, kocsmát és fagylaltozót ellenőrzött, s elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy betartják-e a bevételek bizonylatolására és az online pénztárgépekre vonatkozó előírásokat a kiválasztott helyeken.

A nagyszabású akcióra a vendéglátóhelyeken is felfigyeltek, az Auguszt cukrászda a Facebook-oldalára azt írta, az elmúlt hetekben olyan sokszor jártak náluk az adóellenőrök, hogy egy törzsvendégeknek járó bögrét is készítettek "NAV" felirattal.

Voltak ugyan olyan vállalkozások, amelyek adózási fegyelme láthatóan javult az augusztus elején kezdődött fokozott ellenőrzések hatására, a vendéglátóhelyek több mint harmada azonban még mindig sok szabálytalanságot követ el.

Még online pénztárgépük sem volt

Különösen kirívó volt egy külföldi érdekeltségű, exkluzív étterem esete, amelyben a frekventált helyszín és a magas árak ellenére nemhogy online pénztárgépet nem használtak, de még nyugtát sem adtak a revizoroknak, a pénzügyőrök jövedéki szabálysértést is megállapítottak – írja a NAV.

MTI és HVG nyomán – alfahir.hu