Gyurcsányék jól szórakoztak a szemkilövetők perén (frissítve)

Ma kezdődött meg Bene László nyugállományú rendőr altábornagy, volt országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter nyugállományú rendőr vezérőrnagy, volt budapesti rendőrfőkapitány, továbbá 12 társuk 2006 őszi fővárosi eseményekkel összefüggő büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A 2006. őszi jogsértettek és jogvédők tüntetést szerveztek. Gyurcsányt kétszer is leköpték.

gergenyi

A 2006. szeptember 18-án este a tévészékháznál, illetve a 2006. szeptember 19-21. között és október 23-án Budapest utcáin történtekkel összefüggésben 15 pontban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya.

Az ügyészség többnyire felfüggesztett szabadságvesztést, esetenként pénzbüntetést indítványozott, álláspontja szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg.

Sajtóhírek szerint a büntetőperben több mint száz tanúra és több mint félszáz tárgyalásra lehet számítani, elsőfokú döntést egy év múlva hozhat a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa. (A vádpontokról ITT olvashat többet!)

Gyurcsányt leköpték


A 2006. őszi jogsértettek és jogvédők közösen tüntetést szerveztek kedd délelőttre a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épülete elé. A Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete a vádirat súlyos hiányosságai miatt tiltakozik, mivel Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőt terrorizmus miatt nem állították bíróság elé.

A tüntetésen felszólalt Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő és Gonda László, a Kossuth téri tüntetések egyik vezéralakja is. A szónokok nevetségesnek tartják a vádat, és „államilag jóváhagyott terrorizmusról” beszéltek.

morvai

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési frakciójának tagja jogi bohózatnak nevezte a volt rendőri vezetők és társaik elleni, a 2006 őszi eseményekkel összefüggő eljárást. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője mindezt azzal indokolta, hogy a felelősöket nem azért vonják felelősségre, amit elkövetettek, illetve szerinte nem azokat vonják felelősségre, akik elkövették a bűnöket, vagyis Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, aki a "terrorszervezeti működés élén állt".

gaudi

Gaudi-Nagy Tamás szerint nem volt teljes körű a kártérítések kifizetése, mert bár kétszáz ember kapott pénzt, ám például a Kossuth téri és a Nádor utcai oszlatás áldozatait nem hajlandó kárpótolni a kormányzat. Mint mondta: arra törekednek, hogy ne csak a 2006 őszi jogsértettek, hanem a 2002 és 2010 közötti valamennyi jogsértés áldozata egységes elbírálás alá kerüljön. Példaként említette a 2009-es Szabadság téri gárdista tüntetésen részt vevőket ért jogsértéseket, amikor szerinte kétszáz embert jogtalanul állítottak elő. Gaudi-Nagy Tamás úgy vélli elakadt az a folyamat, amely a semmisségi törvény alapján elindult, a "koncepciós perben elítélteket nem megfelelő ütemben mentesítik a következmények alól, mert a bírói kar elszabotálja ezt a folyamatot".

A tüntetők hiányolták a vádlottak közül Gyurcsány Ferencet, aki azonban kevéssel kilenc óra előtt váratlanul megjelent Vadai Ágnes kíséretében – számolt be az Index. Azonnal felzengett a „Gyurcsány, takarodj!”, és a liberális portál munkatársa szerint valaki le is köpte a bukott szocialista miniszterelnököt. A demonstrálók egyebek mellett "Hol a főkolompos, hibbant Néró?", "Miért nem terrorizmus a vád a terroristákkal szemben?", "A túszok ejtésére tett utasítás nem terrorizmus?" feliratú táblákat, molinókat emeltek a magasba. Nagy volt a rendőri készültség, egyesével kísérték be az embereket a bíróságra. Bene László volt országos rendőrkapitányt, a per elsőrendű vádlottját, füttyszóval és pfújolással fogadták. Gergényi Péter nyugállományú rendőr vezérőrnagy, volt budapesti rendőrfőkapitány, a per másodrendű vádlottja már korábban megérkezett a bíróságra.

bene

Bene László volt országos rendőrkapitány, elsőrendű vádlott érkezik a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez

Bene László volt országos főkapitány sietve, merev arccal vágott át a tömegen – írja a lap. Gaudi-Nagy Tamás jobbikos parlamenti képviselő azt mondta, Gergényi Péter nyolc óra körül „patkány módjára érkezett, nehogy találkozzon a tüntetőkkel”. Gyurcsány Ferenc a biztonsági ellenőrzésre várakozó újságíróknak azt mondta: annak idején, a történtek után, nem váltotta le Bene László volt országos rendőrfőkapitányt, mert nem tartotta őt felelősnek.

Gyurcsány közben a Facebookon is provokált: újnáciknak nevezi a 2006. őszi jogsértetteket és jogvédőket, miközben mártírt játszik: „Üvöltenek, ütnek, köpnek. Volt benne részünk. Ha ez az ára, hogy itt legyünk, hát megfizetjük.” Ennél sokkal többet kellett elviselnie azoknak, akik elszenvedői voltak a Gyurcsány miniszterelnöksége alatt kibontakozó 2006. őszi rendőrterrornak.

terror

A 2006-os igazságtétel még nem fejeződött be

A héten jogerősen 1,9 millió forintos kártérítést, annak hétévi kamatát, továbbá félmillió forintos perköltséget ítélt meg a Fővárosi Ítélőtábla Lévay Attilának, akit 2006. október 23-án a fővárosi Károly körúton bántalmazott a rendőrség.

Gaudi-Nagy Tamás az Alfahír megkeresésére korábban azt mondta, a mostani eset egy tökéletes bizonyítéka annak, hogy a 2006-os igazságtétel még nem fejeződött be. Elárulta, hogy jelen esetben arról volt szó, hogy a sértett nem fogadta el a Belügyminisztérium 2010-eskártérítési ajánlatát, hanem tovább vitte az ügyet – ilyen egyébként, mint megtudtuk, többször is előfordult. A jogvédő aláhúzta: Még nagy számban vannak rendezetlen ügyek, bár tény, hogy közel 200 ember kapott eddig jelentős kártérítést. Azonban ennél még többen vannak olyanok, akik nem, például a „Nádor utcaiak”, az „Alkotmány utcaiak” és a „Kossuth tériek”.

A nemzeti jogvédők elégedetlenek a felelősségre vonással is, mert „csupán egy-kétkisrendőr elítélése történt meg”, de a vezetők és politikusok teljes körűen nem ülnek vádlottak padján – közölte Gaudi. Bene László, korábbi országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány pere is csupán arról fog szólni, hogy miért nem tudták megvédeni 2006 őszén a tévészékházat. Arról azonban nincs szó, hogy miképp lőhettek ki szemeket, verhettek össze embereket rendőrök Budapest utcáin.

Morvait is meghallgatják

Volt kormánytagokat, az Országgyűlés honvédelmi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak vezetőit is tanúként kívánja meghallgatni a bíróság a volt rendőri vezetők és társaik 2006 őszi eseményekkel összefüggő, kedden megkezdődött büntetőperében - ismertette az eljáró bíró a tárgyaláson.

gergenyi2

rendorok

A bíró felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak, akiknek az eljárás folyamán tanúként kell majd megjelenniük a tárgyaláson, el kell hagyniuk a termet. Tájékoztatása szerint a 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben készült jelentések - köztük az úgynevezett Ignácz- és Morvai-jelentés - készítőit is meg fogják hallgatni. Mindezek alapján várhatóan sem Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, sem Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő sem lehet jelen a keddi tárgyaláson.

rohognek

Balról jobbra Vadai Ágnes, Niedermüller Péter és Gyurcsány Ferenc - szerintük mulatságos, hogy emberek szemét lőtték ki 2006 őszén

Gaudi: "terrorcselekmény csoportban történő elkövetése" állapítható meg

A bíró közlése szerint jövő év áprilisáig száz tárgyalási napot tűzött ki az ügyben és 115 tanú meghallgatását tervezi. A tárgyalás kezdetekor Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési frakciójának tagja ügyvédként jelezte: a 2006-os őszi események három sérültjének sértetti képviselőjeként kíván eljárni az ügyben, ezt azonban a bíróság elutasította, illetve sem a vád, sem a védelem nem támogatta a kérést. Gaudi-Nagy Tamás érvelése szerint a vád alkalmas a vádkiterjesztésre és úgy vélte, "terrorcselekmény csoportban történő elkövetése" állapítható meg, a lakosság megfélemlítését kívánták elérni. A bíró szerint azonban katonai bűncselekményről van szó és a sértettek nem katonák.

Gyurcsány vihogott, majd megint leköpték

A perről távozóban ismét leköpték Gyurcsány Ferencet, aki a tárgyalás szünetében újságíróknak azt mondta, nem kíván „újnácik véleményével” vitatkozni. A bukott kormányfő, a szélsőséges Demokratikus Koalíció elnöke rendőrök gyűrűjében távozott a bíróság épületéből, miközben folyamatosan a "Gyurcsány, takarodj!" rigmus zengett, valamint sípok és kereplők szóltak.

Dániel Péter élessel lövetett volna

Nem bírt szótlan maradni a hírhedt szoborrongáló, magát büszke cionista zsidónak tartó ügyvéd sem. Kommentárjában így írt ma:

Szerintem két dologban is nagyot hibáztak a magyar rendvédelmi szervek 2006-ban. Az egyik, hogy éles lőszert is használniuk kellett volna a törvénytelen puccskísérlet leverése érdekében. A másik, hogy a köztörvényes lázadás leverése után azonnal le kellett volna tartóztatni és a Btk. 139. § (1) szerint, az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának kísérletének vádjával bíróság elé kellett volna állítani O. Viktort és bűntársait. Akkor most nem lenne gond sem a jobbikos operettnyilas brigantikkal, sem pedig a fideszes bűnözőkkel. Szóval legközelebb majd valahogy így...

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

MTI és Index nyomán - alfahir.hu