2014. 12. 12. 19:00

Bizonytalanság és kiábrándultság terjed a Fideszben

fideszOrbánnak és holdudvarának már nemcsak a nemzetközi hátterű, egyre elhatalmasodó kitiltási botránnyal, Simicska erőfitogtatásával, valamint az eltaktikázott kormányzati intézkedések és ötletek nyomán kialakult népszerűségvesztéssel, hanem a Fidesz párttagságának bizalomvesztésével is meg kell küzdenie.

Egyre több olyan hang hallatszik ki a Fideszből, hogy a párt vezetését is uraló kormány elszakadt a valóságtól. Az újabb és újabb közfelháborodást kiváltó tervek, illetve javaslatok pedig robbantásos merénylettel érnek fel a bebetonozottnak hitt kétharmad illúziója ellen. Bár a kormányzat kampánygépezete kétségbeesetten próbálja zuhanó népszerűsége ellenszereként Orbán Viktort bevetni, a közvélemény mellett a Fidesz tagságában is erősödnek a kritikus vélemények.

Orbán elszigetelődött, tanácsadói bűvöletébe került

Csupán apró, de mindenképpen jelzésértékű mozzanata volt a párt belső válságának, hogy hétfőn három önkormányzati képviselő hagyta el az ózdi Fidesz–KDNP-frakciót. A fideszesek a frakciófegyelem ellen lázadtak fel, mert nem akartak a központi utasításnak megfelelően szándékos kerékkötői lenni Ózd működésének és fejlődésének.

A pártvezetéssel és a kormányzattal való szembekerülés a Fidesz belső holdudvarának közelében is téma. A parlament folyosóján olyan pletykák terjednek, hogy Orbán Viktor túlságosan szűk tanácsadói körének bűvöletébe került, amely elszigetelte a valóságtól, ez pedig egyre több kárt okoz a kormánynak és a pártnak is. A „rejtélyes” miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád neve szitokszóként hangzik el a fideszesek szájából. Többen őt okolják a kormány népszerűtlensége miatt, szerintük Habony „elcsavarta” a miniszterelnök fejét. Ráadásul Orbán központi szerepének gyengülése felerősítette a pártban dúló vezetői rivalizálást, amely szintén erodáló tényező a Fideszben.

Hercegek és jobbágyok a Fideszben

Információnk szerint az M0-s fizetőssé tételének hírére először lefagytak a Pest megyei és budapesti fideszesek, mert maguk sem hitték el, hogy ezt komolyan keresztül akarja verni a kormány. Most, hogy egyre nyilvánvalóbb, és Orbán Viktor is elkötelezte magát mellette, nyílt szembefordulás látszik kialakulni a Fideszen belül. A tagság, de főként azok, akik önkormányzati tisztséget viselnek, súlyos közlekedési hatásokra figyelmeztetnek, még jobban aggódnak azonban a választópolgárok ellenszenve miatt. „Sohasem volt még a tagság véleménye olyan messze a vezetés akaratától, mint most” – árulta el portálunknak egy budapesti Fidesz-tag. Szerinte a kormánynak és a pártnak van egy luxusban élő vezetői rétege, amely az egyszerű tagságra is csak „jobbágyként, talpasként” tekint. „Már a véleményünkre sem kíváncsiak, csak utasításokat kapunk, de a visszajelzéseinket nem veszik figyelembe, miközben hercegekként viselkednek” – számolt be az Alfahírnek a névtelenséget kérő Fidesz-tag.

"Már nem vagyunk benne biztosak, hogy a jó oldalon állunk”

A közvélemény-kutatások drámai eredményei csak tovább demoralizálták a párt tagságát. A Jobbik egyértelmű erősödése általánosságban megosztja a fideszeseket, tehetetlennek érzik magukat, ugyanakkor a kiábrándult tagság egy része egyre nyíltabban szimpatizál a nemzeti párttal. Az Alfahír úgy tudja, hogy főleg a vidéki szervezetek soraiban hajlamosabbak a Jobbik felé kacsintgatni. Portálunknak nyilatkozó vidéki forrásunk arról beszélt, hogy az ózdi fideszes bukás fordulópont volt, a kormányzati dilettantizmus pedig csak fokozta a tagságban a kiábrándultságot. „A nemzeti elkötelezettség volt az oka, hogy beléptünk a Fideszbe. De amikor azt látjuk, hogy a kormány az emberek érdekei ellen dolgozik, már nem vagyunk benne biztosak, hogy a jó oldalon állunk” – vallott érzéseiről egy borsodi Fidesz-tag. Hozzátette: egyre többen látják azt a Jobbikban, amiért anno beléptek a Fideszbe. „A Fidesz néhány vezető és vállalkozó érdekpártjává vált, elfelejtettek minket, az embereket. Ma már többször halljuk azt a jobbikosok szájából, amit mi is gondolunk, mint Orbánéktól” – mondta a kiábrándult fideszes.

A Fidesz bár még így is Magyarország legerősebb pártjának látszik, a repedések, a hierarchiában lévő frontvonalak mélyülése, a bizalmatlanság, a párton belüli zűrzavar és Orbán Viktor pozíciójának gyengülése egy elfáradt, önmarcangoló, megújulni képtelen politikai erő képét mutatja.

NT

Fotó: MTI

alfahir.hu