2014. 12. 25. 16:00

Boldog karácsonyt: leépítés az egészségügyben

Intézmények megszüntetésével és közel 150 dolgozó kirúgásával spórolna 500 millió forintot a kormány az egészségügyben, írja a Népszabadság.

xcv17 háttérintézményéből csak az Országos Mentőszolgálatot és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot nem érinti az átszervezés. A többi intézményt az államháztartási reform részeként legkésőbb április végéig centralizálják, a 15 intézményből összesen 150 embert bocsátanának el. A lap szerint az átalakítás terve konfliktusokat gerjesztett a szaktárca és a Miniszterelnökség között, a szaktárca több kérdésben más állásponton volt. A vita miatt a már elkészült kormányzati javaslat ismét az Államreform Bizottság elé kerül.

A lap szerint ezeket az intézményeket érinti a leépítés, pardon: "átalakítás":

1. Teljesen megszüntetik az Országos Igazságügyi Orvostani Intézetet, jogutódja a Semmelweis Egyetem lesz.
    
2. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) kerülnek a betegirányítással és a kapacitáselosztással kapcsolatos szervezési és irányítási munkák a kórházfenntartótól. Az OEP viszont csak a feladatot kapja meg, az eddig ezzel foglalkozó 45-50 embert kirúgják.
    
3. Az Országos Tisztiorvosi Hivatalból (OTH) és további nyolc országos intézményéből négy – az OTH, az Országos Közegészségügyi Központ, az Országos Epidemiológiai Központ és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet – maradhat csak meg.
    
4. Az Országos Egészségfejlesztési Intézetet átalakítják és új nevet kap, várhatóan Országos Népegészségügyi Intézetnek hívják majd. Ide olvasztják be az Országos Alapellátási és az Országos Gyermek-egészségügyi Intézetet.
    
A parlament arról már döntött, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) helyett jogutódként az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) gyakorolja majd a tulajdonosi jogokat az egészségügyi szakellátásokhoz használt állami vagyon fölött. Önállósodik viszont a gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti Intézet.
   
A GYEMSZI informatikai főosztályáról 30 embert bocsáthatnak el.
   
Az Országos Vérellátó Szolgálatot a szakállamtitkárság helyett a kórházfenntartó hivatal irányítja majd. A GYEMSZI 609 munkatársából papíron 90-nek kellene az Államreform Bizottság javaslata szerint távoznia, de a lap szerint "csak" ötvenen számíthatnak valódi elbocsátásra.

alfahir.hu