Bombanővel a békéért

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) meghívta a Miss Universe szépségverseny kolumbiai győztesét a bogotái kormánnyal Havannában zajló béketárgyalásokra.

A 22 éves Paulina Vega maga vetette fel, hogy elutazna a kubai fővárosban folyó egyeztetésekre, a FARC pedig üdvözölte ezt - közölte a marxista gerillaszervezet a honlapján helyi idő szerint pénteken.

Tájékoztatásuk szerint a lázadók informálni akarják a világszépét a Havannában folyó tárgyalások menetéről, az elért haladásról, valamint a "hatalmas erőfeszítésekről", amelyekkel a béke pártolói - köztük a szépségkirálynő - hozzájárultak a folyamathoz.

A közgazdasági tanulmányokat folytató Paulina Vega január végén nyerte el a Miss Universe címet. Egy kolumbiai lapnak azt mondta, készen áll Havannába utazni, hogy elősegítse a békét.

A FARC 1964 óta vív háborút a kormány és a nagyvállalatok ellen. A szervezetnek még mindig hozzávetőleg nyolcezer fegyverese van. Hivatalos források szerint Latin-Amerika leghosszabb ideje tartó fegyveres konfliktusában mintegy 220 ezren vesztették életüket. A bogotái kormány és a gerillák 2012-ben kezdtek béketárgyalásokat.

Forrás
MTI