2015. 01. 30. 13:39
MTI

Botrány: korrupció miatt őrizetbe vették a volt miniszterelnök-helyettest

Korrupcióval gyanúsítják Romániában Adriean Videanu volt gazdasági minisztert, korábbi miniszterelnök-helyettest, ezért elrendelték őrizetbe vételét - közölte pénteken a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A DNA szerint tavaly februárban Alina Bica, a román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) - időközben előzetes letartóztatásba helyezett - főügyésze törvénysértő módon elrendelte a vagyonzár feloldását Videanu egyik cégénél: emiatt Bicát hatalommal való visszaéléssel, Videanut pedig bűnrészességgel gyanúsítják.

Videanu vagyonát azért zárolta a DIICOT, mert egy másik ügyben azzal gyanúsítják, hogy gazdasági miniszterként 11 millió dolláros kárt okozott a román államnak azzal, hogy kedvezményes áron biztosított földgázt az egyik legnagyobb román gabonatermesztőnek. A DNA szerint Bica törvénytelenül nyúlt át az esetet vizsgáló ügyész feje felett és segítette hozzá Videanut, hogy értékesítse a biztosíték gyanánt zárolt részvényeit.

A román sajtó szerint a DNA-nál egymásnak adják a kilincset Traian Basescu volt államfő korábbi támogatói: csütörtökön Elena Udrea volt turisztikai miniszter, a Basescu védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt elnöke ellen indítottak bűnvádi eljárást.

Videanu a 2000-es évek eleje óta vezető politikusa volt annak a jobbközép Demokrata Pártnak (később Demokrata Liberális Pártnak), amelynek éléről 2004-ben Basescu államfővé választották.

Videanut ötször választották parlamenti képviselővé, 2004-2005-ben a Tariceanu-kormány gazdasági miniszterelnök-helyettese volt, majd az államfővé választott Basescut váltotta Bukarest főpolgármesteri székében. 2008-2010 között ismét gazdasági miniszter volt az első és második Boc-kormányban. 200 millió euróra (2009-es adat) becsült vagyonát márvány-kitermeléssel, építőanyag-kereskedéssel és ingatlanok adásvételével alapozta meg.