2016. 11. 26. 10:03

Brit segélyből robbantottak a brüsszeli terroristák

Egy Nagy-Britanniában élő iszlamista az állami segélyből kapott pénzből spórolta össze a Mohamed Abrini által tervezett merénylet előkészületeinek költségeit – írja a the Independent nyomán a Magyar Idők.

A nyomozás derítette ki, hogy az iszlamisták brüsszeli gyilkolását brit segélyekből finanszírozhatták. A 31 éves Mohamed Abrini 2015 nyarán az Egyesült Királyságban járt, ahol közvetítőkön keresztül kapcsolatba lépett Anwar Haddouchival. Haddouchi 2014-ben Szíriában is harcolt az Iszlám Állam soraiban. Brit segélyekből élt, ebből tett félre a merénylete elkövetésére.

Abrini egy Birminghamhez közeli erdőben vette át a brit adófizetők jóvoltából folyósított pénzt, ebből a terrortámadásban használt eszközök beszerzését finanszírozta.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. A sajtóban a „kalapos férfiként„ ismertté vált Abrini a robbantások előtt néhány perccel még együtt tűnt fel a két öngyilkos merénylővel a légikikötő biztonsági kameráinak felvételein. A férfi azonban feltehetően elbizonytalanodott és mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről.