Brutális leépítésbe kezdett Simicska

Egyre nehezebben bírja a Közgép. Nincsenek megrendelések, nem ad munkát az állam: dolgozóinak felétől megválik Simicska cége.

Csoportos létszámleépítést jelentett be a Közgép a munkaügyi központnál. A társaság kedden közölte, az építőipari beruházások drasztikus visszaesése miatt 350 dolgozójától kényszerül megválni. A csoportos létszámleépítés a Közgép minden második alkalmazottját, 283 szellemi foglalkozású és 67 fizikai dolgozót érint - írja az Index.

Szerintük a létszámcsökkentés azért elkerülhetetlen, mert "a hazai mélyépítő piac jelentősen csökkenő beruházás-állománya miatt lehetetlen a korábbi évekhez hasonló volumenű megrendelésekhez jutni."

A Közgép a dolgozók jogszabályi előírásoknak megfelelő járandóságát fizeti majd. A létszámcsökkentéstől függetlenül a cég a megbízásait szerződés szerint teljesíteni fogja, folyamatban lévő projektjein változatlanul dolgozik.

Mint ismert, Simicska Lajos korábban a közbeszerzéseken szárnyaló cégét kizárták a közbeszerzésekből. Úgy volt, hogy három évig egy közbeszerzésen sem indulhat, mert egy kikötőfelújításra kiírt pályázatra a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) szerint hamis adatokat adott be. A Közgép megtámadta az eltiltó határozatot a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. A bíróság kimondta, felfüggeszti a KDB eltiltó határozatának végrehajtását, de a lap szerint Simicska Lajos cége továbbra is a kitiltottak között szerepel. A Közbeszerzési Hivatal (KH) honlapján ugyanis továbbra is ott van a Közgép a hamis adatszolgáltatás miatt eltiltott ajánlattevőket felsoroló listán, csak egy Megjegyzések rovat került a neve mellé a kitiltás felfüggesztéséről, illetve a KH saját jogi ellenlépéseinek kilátásba helyezéséről - írja a lap.