Brutális terrortámadás rázta meg Párizst, Iszlám Állam: ez csak a kezdet

Párizsban péntek este merényletsorozatra került sor. A támadók pokolgépet robbantottak a francia válogatott mérkőzése alatt a stadion mellett, valamint öngyilkos merénylők is felrobbantották magukat. Egy étteremben AK-47-essel nyitottak tüzet, és több tucat emberrel végeztek. Összesen hat helyszínen volt összehangolt támadás. Egy koncert helyszínén túszokat ejtettek, és amíg a hatóságok le nem lőtték őket, illetve fel nem robbantották magukat, mintegy hetven emberrel végeztek. Az Iszlám Állam újabb támadásokra szólította fel európai szimpatizánsait, a szélsőségesek az interneten örömködnek.

Röviden az este legfontosabb eseményei:

Robbanások - Franciaország-Németország barátságos labdarúgó mérkőzésre akart bejutni két merénylő, de a biztonságiak megfogták őket, ezért felrobbantották magukat.

Lövöldözések - AK-47-estől származhattak a számos halálos áldozattal járó lövések, amelyek egy Le Petit Cambodge nevű étteremben hallatszódtak. A helyszínen tartózkodó egyik szemtanú szerint a fegyveresek "Allah Akbar" kiáltásokkal nyitottak tüzet az étteremben. Ezen kívül még több helyszínen voltak lövöldözések.

Túszejtés - A Bataclan koncertteremben az Eagles of Death Metal koncertje zajlott éppen akkor, amikor fegyveresek jelentek meg az épületben. A fiatal, beszámolók szerint 25 év alatti túszejtők négyen voltak, hármuk felrobbantta magát, egyet lelőttek a kommandósok. A teremben kb. 70 emberrel végeztek.

A 128 ember halálát követelő támadássorozatot az Iszlám Állam vállalta magára. 

Menekültek - A támadók közül legalább egy személy biztosan menekültként érkezett Franciaországba, mivel útlevelét október 3-án a görögök regisztrálták be.

Alább olvasható a tudósításunk percről percre:

A végső esetben Macedónia kerítést emelhet Görögországgal közös határszakaszán, „de nem azért, hogy megállítsa, hanem hogy korlátozza és irányítani tudja a migránsáradatot” - döntött szombat éjszakai ülésén a macedón biztonsági tanács.

"Úgy tűnik, a menekültek által kiépített útvonalat már nemcsak a migránsok, hanem a külföldi terrorista harcosok is használják"

 - fogalmazott Gjorge Ivanov macedón elnök a macedón-görög határon tett látogatásakor.

Párizs Montreuil elővárosában megtalálták a pénteki terrorakció során használt egyik gépkocsit, és őrizetbe vettek hat embert a már azonosított merénylő környezetéből - közölte francia rendőrség vasárnap. A Seat gépkocsiról feltételezik, hogy a merénylők a 10. kerületben lévő Le Petit Cambodge étterem és a Le Carillon bárnál végrehajtott terrorakcióban használták.

Még több merényletre kell készülni Európában, mert a terroristák számára is világos, hogy a kontinens nem elég felkészült, hogy elhárítsa a támadásokat - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő vasárnap reggel az M1 aktuális csatorna műsorában. A szakértő szerint azt nehéz megjósolni, hogy pontosan hol csapnak le legközelebb a terroristák, de biztosan próbálkozni fognak.

A horvát RTL televízió úgy értesült vasárnap, hogy Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak. Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták.

Washingtonban összeült a Nemzetbiztonsági Tanács

A párizsi terrortámadásokra vonatkozó hírszerzési információkról és a francia hatóságokkal való együttműködésről kapott tájékoztatást szombaton Barack Obama elnök az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács washingtoni ülésén, mielőtt elutazott volna a G20 csoport törökországi csúcstalálkozójára. Az elnök csapata a Fehér Házban folytatott eszmecsere során megállapította, hogy Washington nincs birtokában olyan információnak, amely ellentmondana annak az előzetes francia megállapításnak, miszerint a történtekért az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet a felelős.

Szíriában járhatott az azonosított merénylő

Nem kizárt, hogy Szíriában járt tavaly a párizsi terrorcselekmények első, azonosított merénylője, akinek kilétét ujjlenyomata alapján állapították meg - jelentette vasárnapra reggel a francia média. A hatóságok még vizsgálják, hogy a férfi tavaly valóban járt-e a közel-keleti országban.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások helyszínén találtak egy szíriai és egy egyiptomi útlevelet két öngyilkos merénylő maradványai mellett. A CNN hírtelevíziós nyomozati forrásokra hivatkozva közölte vasárnap, hogy az egyiptomi útlevél feltehetően hamis. A másik útlevélnek a tulajdonosát októberben regisztráltál Lérosz szigetén. Menekültként érkezett Törökországból, de a hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy az illető azonos az egyik merénylővel.

Allahra esküszöm, elfoglaljuk Rómát, ahogy azt szeretett prófétánk ígérte nekünk írta ki nemrég Twitter-üzenetében egy hétköznapi ISIS-harcos. Egy másik posztjában azt is hozzátette, hogy a rómaiakat Dabiq-ban fogják legyőzni.

Dabiq egy észak-szíriai kis település, ahol még 1516-ban csapott össze az Oszmán Birodalom és a Mameluk Szultánság. Azóta a szent iratok alapján úgy vélik, Dabiq lehet az egyik olyan hely, ahol a muszlimok legjobb harcosai majd összecsapnak Róma (ma: a Nyugat) seregeivel, és győzelmet aratnak, ezzel egy lépést téve a világ vége felé. Részben ezt az összecsapást akarják kiprovokálni a támadásokkal.

Az Iszlám Állam tényleg ezen a szektás szinten mozog.