Budapest 50 éve tűnt el egy óra alatt

Tűz ütött ki csütörtökön az Út és Vasúttervező Zrt (UVATERV) Dombóvári úti székházában. Mára kiderült, hogy a lángok anyagi károknál is nagyobb veszteségeket is okoztak. Megsemmisült Budapest ötven évének szinte minden fontos építéstörténeti dokumentuma

A pótolhatatlan veszteségről a Fortepan Facebook oldalán számolnak be. A tűzvészben elpusztult több mint százezer síkfilm amelyek, 1949-től dokumentálták a vállalat tevékenységét. A beszámoló szerint az anyagot gondozó Pálinkás Zsolt "könnyeivel küszködve" értesítette őket a történtekről.
Tegnap, egy óra alatt, megsemmisült az Uvaterv ötven éve, benne a Duna-hidak, a metrók, az Úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főutak és autópályák, buszállomások, villamos remizek, szervizállomások dokumentációjával. Sosem fogjuk látni az 56-os forradalom utáni újjáépítés lenyomatait, a budapesti szanálások, aluljáró-építkezések, foghíjbeépítések és lakótelep-tervek anyagait. 
 - írja a Fortepan. 
 
A szakemberek hónapok óta dolgoztak az anyag válogatásán, amit a digitalizáció követett volna. Ám a cég külön kérésére a dokumentációt nem lehetett elvinni a székház szuterénjéből, ahol évtizedek óta tárolták. A beszámoló szerint most elkeseredetten próbálják megmenteni az anyag legalább egy kis részét: 
 
Most nem tudom mi lesz, Zsolt a helyszínen próbálja menteni a menthetőt, az elégett dobozokból kép-részleteket kiemelve, az oltóvízben szétázott tasakokat valahogy konzerválva, de leginkább is elkeseredve, összetörve.
A Fortepan várja azok jelentkezését, akik tudnának segíteni az összeégett, elázott fotók és tekercsek megmentésében. A felhívást közzétevő Tamási Miklós szerint " sokezer negatívkocka megmentésére van esély". Akinek van kedve és türelme, holnap reggel 9-11 között, az Uvaterv parkolójából elvihet egy-egy kartondoboznyi, vagy szemeteszsáknyi részben összeégett, és szinte biztosan eláztatott negatívot. Az anyaghoz a szakemberek részletes kezelési útmutatót" is adnak.