Budapest Pride: ítélet a BRFK ellen

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést és zaklatást valósított meg, amikor 2012 áprilisában a közlekedés ellehetetlenülésére hivatkozva megtiltotta a Budapest Pride felvonulás megrendezését. A döntés értelmében a rendőrségnek magánlevélben kell kifejeznie sajnálkozását a „jogsértés” miatt.

Az Indexen megjelent cikk szerint a BRFK nem először próbálkozott lépéseket tenni a deviánsok utcára vonulása ellen, hiszen már 2011-ben megtiltotta a Meleg Méltóság Menetének megtartását. Sikertelenül, ugyanis döntésüket a bíróság hatályon kívül helyezte, mondván, érveik – a közlekedés ellehetetlenítése – nem megalapozottak. Ennek ellenére 2012-ben ismét próbálkoztak, mely a fent leírtakhoz vezetett.

A BRFK ellen a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a Háttér Társaság a Melegekért és egy magánszemély indított pert. A Fővárosi Ítélőtábla első fokon mindkét felperes vonatkozásában megállapította, hogy őket a BRFK hátrányosan megkülönböztette, mivel velük szemben szexuális irányultságuk miatt kedvezőtlenebb bánásmódot alkalmazott, mint más, engedélyezett demonstrációk résztvevőivel szemben (pl. Békemenet, melynek esetében nem hivatkoztak a közlekedési problémákra) – írta az Index.

Az elsőfokú bíróság szerint a BRFK zaklatást is elkövetett, hiszen döntése hozzájárult a felperesek számára megalázó, ellenséges és megfélemlítő (!) környezet kialakulásához és megerősödéséhez (!), szexuális irányultságukkal összefüggésben. Ez pedig tovább fokozhatja a társadalomban ellenük amúgy is meglévő, az ellentüntetésekben is testet öltő (persze, „teljesen jogtalan” – a szerk.) ellenségességet, hiszen a hatóság döntései példát szolgáltatnak az állampolgárok számára.

A döntés ellen a BRFK fellebbezést nyújtott be, ezt a két felperes szintén megtette (a magánszemély felperes kártérítése érdekében). A Fővárosi Ítélőtábla szerint a csoportját ért jogsértés miatt a magánszemély nem lett volna jogosult pert indítani, így az ő keresetét elutasították. A Háttér Társaság keresetét azonban nem, mondván. a BRFK semmilyen nyomós érvet nem tud felhozni hasonló rendezvények eltérő kezelésére. Így a jelen állás szerint a rendőrség szexuális a melegfelvonulás betiltásával irányultságon alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést és zaklatást valósított meg.

 

index.hu – alfahir.hu