2011. 05. 04. 15:23

Budapesten találkoznak a jövő technológiáinak fejlesztői

A jövő technológiáinak fejlesztői, a legmodernebb tudományok művelői találkoznak és mutatják be legújabb fejlesztéseiket a fet11 - A jövő technológiái (Future and Emerging Technologies) elnevezésű európai konferencián és kiállításon Budapesten szerdától.

Az Európai Bizottság által a magyar EU-elnökség ideje alatt rendezett háromnapos konferencia teret biztosít az egyes tudományágak közötti párbeszédnek. A fet11 a különféle tudományágakat és közösségeket összekapcsoló hidak építését tűzte ki célul, valamint támogatja a tudomány, a politika és a társadalom közötti párbeszédet.
   
A konferencián ismert tudósok  tartanak előadást jövőbe mutató, kockázatos és hosszú távú információtudományos és technológiai kutatásokról. A hozzávetőlegesen 800 résztvevő száz előadást hallgathat meg harminc tematikus szekció keretében. Felszólal mások között Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, Artur Ekert, az Oxfordi Egyetem kvantumfizika-professzora, Rodney Douglas neuroinformatikus és Prószéky Gábor, Magyarország első nyelvtechnológiai vállalata, a Morphologic igazgatója.
   
A konferencia látogatói az előadásokkal párhuzamosan kiállítás keretében testközelből ismerkedhetnek meg Európa leginnovatívabb projektjei közül huszonnyolccal, köztük emberszabású robotok képességeit, valamint az emberi agy és a számítógép kapcsolatának lehetőségeit bemutató modellekkel és projektekkel.
   
A fet11 konferencia alkalmával Neelie Kroes bejelenti azt a hat FET-zászlóshajó programot, amelyek közül 2012-ben kettőt választanak ki. E két projekt a következő tíz évben egyenként évente százmillió eurós költségvetéssel működhet majd. A FET-zászlóshajók olyan nagy léptékű tudományos kutatási programok, amelyek keretében a részt vevő együttműködő partnerek tudományos és technológia áttörést igyekeznek elérni.
   


mti - barikad.hu