Budapesten tárgyalnak a Török Áramlatról

A Déli Áramlat helyett tervbe vett Török Áramlat megvalósítása és annak Közép-Európába vezetése a fő téma a mai tárgyaláson, ahol az érintett országok külügyminiszterei egyeztetnek a magyar fővárosban - adta hírül a Magyar Nemzet.

Moszkva a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításának uniós vétója után Törökország felé vette az irányt, a Török Áramlatra keresztelt rendszer évente 63 milliárd köbméter gázt szállíthat, amiből Közép-Európa is kaphat, köszönhetően a Tesla vezetéknek.

Oroszország már egyeztetett Ankarával a leendő tervekről, viszont ezekben még nem nyert jelentős teret a Déli Áramlat elvetése után új lehetőséget kereső európai államok érdeke. A Tesla vezetékről ma Budapesten tárgyalnak az érintett országok külügyminiszterei, köztük a török Európa-ügyi miniszter, a Görögországon, Macedónián és Szerbián át hazánkba érkező jövőbeli földgáz szállítóról.

A Kreml tervei szerint 2019 után kiiktatja a rendszerből az Ukrajnán keresztül vezető tranzitútvonalat, de ez lehetetlen helyzetbe hozná Közép-Európát. Az Európai Unió elképzelései az Adria-gázvezeték (TAP) megépítése felé irányulnak, de ennek útvonala Dél-Olaszország felé halad, így nem kapcsolódna a rendszerhez sem Közép-Európa, sem a Balkán.

A Tesla alapvetően jó ötlet, viszont a projekt finaszírozása egy sokkal égetőbb és nehezebb kérdés.