2014. 03. 18. 09:54

Bunda a FIFA-nál: Katar megvette a vébét

Újabb információ látott napvilágot az eddig is gyanúsnak tűnő katari focivébével kapcsolatban. Az arabok kétmillió dollárral fizették le a FIFA egykori alelnökét, hogy rájuk szavazzon a helyszín kiválasztása során - derítette ki a Telegraph.

Az angol szövetség képviselője, Lord Triesman vezetésével már 2011-ben vizsgálat indult, az angolok ugyanis már akkor úgy sejtették, hogy Katar súlyos vesztegetések sorával szerezte meg a vb-rendezés jogát. Az akkori vádak szerint a paraguayi Nicolas Léozt, az elefántcsontparti Jacques Anoumát és a kameruni Issa Hayatou-t fizették le, de gyanúba keveredett a FIFA akkori alelnöke, Jack Warner is. Utóbbi állítólag 4 millió dollárt követelt, azt a vádat azonban nem sikerült bebizonyítani.

A Telegraph azonban most kinyomozta: egy katari vb-rendezéshez köthető helyi vállalat 1,2 millió dollárt utalt át Warnernek, 800 ezret pedig volt FIFA-alelnök fiának.

A trinidadi Warner nem először keveredik botrányos ügybe: a politikus hét évig ragaszkodott hozzá, hogy a trinidadi vb-búnuszok az ő számlájára érkezzenek, de szép összegeket nyúlt le a haiti katasztrófa áldozatainak összegyűjtött alapból. Egyes állítások szerint a 2018-as vb-helyszín meghatározása előtt vesztegetésre szólította fel az angolokat is, de benne volt a FIFA jegyértékesítési, és a tv-jogdíjak körül kirobbant botrányaiban is.

origo.hu - alfahir.hu