Bűnösök vagyunk, és azok is maradunk

A holokauszt áldozataira emlékeztek vasárnap Budapesten: délelőtt konferenciát rendeztek az antiszemitizmus európai és magyarországi jelenlétéről, délután pedig az Élet menete résztvevői az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Keleti pályaudvarhoz vonultak. A Terror Háza Múzeumnál Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Schmidt Mária főigazgató emlékezett a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára.

A felvonulás alatt a Szabad sajtó úttól a Kossuth Lajos utcán, a Rákóczi úton át a Keleti pályaudvarig atrocitás sehol sem történt, senki nem provokálta vagy szidalmazta a vonulókat. A menet kevéssel délután öt óra után érkezett meg a Keleti pályaudvarhoz.

s

Bűnösök vagyunk

A Keleti pályaudvar parkolójában óriás kivetítőket és nagyméretű színpadot állítottak. Simon Peresz, a napjainkban is fegyverrel gyarmatosító Izrael elnöke videoüzenetében azt mondta, a holokauszt fájdalma felejthetetlen, és nem is szabad elfelejtenünk, ezért leckeként kell felhasználnunk a fiatalabb generációk számára, hogy óvakodjanak beengedni az antiszemitizmust, a gyűlöletet, a rasszizmust az életükbe. Kiemelte: Magyarország történelmében igen sok dicső momentum van, de "a soá eseményei még mindig szégyenként szennyezik be".

s

Douglas Davidson, az Egyesült Államok külügyminisztériumának antiszemitizmus- és holokausztügyekkel foglalkozó különmegbízott nagykövete arról beszélt, hogy "bizonyosan fájdalmas a magyaroknak bevallani, hogy a nácik nem egyedül hajtották végre ezeket a deportálásokat", hanem "helyi segítséget vettek igénybe rémtetteik végrehajtásához”.

Reményét fejezte ki, hogy amikor a magyar kormány új kerettantervet dolgoz ki, illetve emlékműveket és emlékhelyeket épít a 70 évvel ezelőtti eseményeknek, emlékezni fog arra, hogy a holokauszt "azért történt meg, mert személyek és kormányok törvényesítették és aktívan részt vettek a bizonyos csoportok elleni diszkriminációban".

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete a megemlékezés során az MTI-nek azt mondta, Izraelben kiemelten figyelnek a magyarországi holokauszt megemlékezésekre a 70. évfordulón. Továbbá a nagykövet azt is bebizonyította, hogy valódi tudásanyag nélkül, előítéletekre alapozva végzi munkáját, hiszen álláspontja szerint –amely egyezik az „izraeli állásponttal”- a Jobbiknak "neonáci programja van" (keressen neonáci részleteket, ide kattintva!).

Pofavízit

Az Élet menetén részt vett mások mellett Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Rogán Antal, aki a most záruló ciklusban a Fidesz parlamenti frakcióvezetője volt, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Szanyi Tibor az MSZP EP-képviselőjelöltje, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, Schiffer András és Szél Bernadett, az LMP társelnökei, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Vadai Ágnes, a DK alelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, illetve Mécs Imre volt liberális és szocialista képviselő.

a

s

s

Vonat indult Auschwitzba

Egy 600 fős magyar delegáció a rendezvény után vonattal indult Auschwitzba. Csatlakozik hozzájuk a Phiren Amenca (Járj velünk) nemzetközi ifjúsági szervezet koordinálásában 30 cigány középiskolás is.

a

A délelőtti nemzetközi konferencián a felszólalók azt hangoztatták: minden antiszemita demonstráció és megmozdulás ellen fel kell lépni, a nyugati társadalmaknak együtt, összefogva kell leküzdeniük az antiszemitizmust, amely a legrégebbi és legkitartóbb gyűlöletforma.

a

a

Eközben a tel-avivi egyetem vasárnap, az izraeli holokauszt-emléknap előestéjén kiadott jelentésében azt írta, tavaly világszerte csökkent az erőszakos antiszemita támadások száma, de Európában egyre elterjedtebb az antiszemitizmus. A legtöbb, szám szerint 116 támadás a Franciaországban élő zsidókat érte. Kilencvenötöt rögzítettek Nagy-Britanniában, tizeneggyel többet, mint 2012-ben. Szintén emelkedett ez a szám Kanadában, Németországban, Ukrajnában, Oroszországban és Magyarországon, ahol tavaly tizennégy „támadást” –azaz falfirkákat- regisztráltak.

Fotók: BB

MTI nyomán – alfahir.hu