Burkába bújnának a svéd szurkolók, hogy eltakarják arcukat?

A svéd belügyminisztérium javaslata megtiltaná az arc eltakarását az ország sportlétesítményeiben, kivéve, ha vallási oka van, így például a muszlim nők által viselt burkára nem vonatkozna a tiltás. Ám a svéd rendőrség jogi igazgatója életképtelennek nevezte a tervezetet.

A javaslat a szurkolói huliganizmust és erőszakot lenne hivatott felszámolni a stadionokban, de értelemszerűen a lefátyolozott muszlim nőket nem érintené.

Lars Tonneman, a svéd rendőrség jogi igazgatója az SVT közszolgálati televízióban azt mondta:

a nézők aligha tudhatják majd, hogy hol húzódik a határ a megengedett és a tiltott arceltakarás között.

Tonneman szerint a kivétel szinte ellehetetlenítené a rendőrök munkáját, mert nem lennének képesek megállapítani, ki az, aki valóban vallási okokból takarja el az arcát, és ki az, akinek ez csak ürügy.

"Nyilván lennének következményei, ha például betiltanák a teljes testet és arcot eltakaró burkát, de a dologhoz hozzátartozik az is, hogy viszonylag kevés burkát hordó nő látogatja a stadionokat, így ez a tiltás nem sokakat érintene"

- mondta Lars Tonneman.

Svédországban a futballhuliganizmus miatt került napirendre az arc eltakarásának tiltása a stadionokban.

Áprilisban petárdát dobtak a pályára, ezért meg kellett szakítani a Göteborg-Malmö mérkőzést. Hétfőn egy néző berohant a pályára, és megtámadta az Östersund kapusát a Jönköpinggel való összecsapáson. 2014-ben pedig meghalt a Djurgarden egyik szurkolója, mert a Helsingborg hívei megtámadták az utcán.

Forrás
MTI nyomán