Cigánykérdés Szlovákiában - "már csak a gázkamrák hiányoznak"

Szlovákiában is előtérbe került a cigánykérdés: több önkormányzat is csatlakozott ahhoz a petíciós eljáráshoz, melyet Simonyi, Nyitrabánya és Garamszentkereszt polgármesterei kezdeményeztek - írja a Magyar Nemzet.

A kiáltványban a rendes emberek jogait korlátozó személyekkel szembeni törvényi szankciók szigorítását kérik. Az említett városokban az elmúlt időszakban számos olyan eset történt, amikor a tisztességes polgárokat érték támadások az aszociális – többségében cigány – lakosok részéről. A felvidéki bumm.sk hírportál néhány napja arról írt, hogy Simonyban akadnak olyan panelházak, ahová a postásnő csak rendőri kísérettel mer belépni, egy nyugdíjast nemrég a központban támadtak meg, míg egy taxist csak azért vertek össze augusztus végén, mert szolgáltatásáért fizetséget kért.

Simony polgármestere, Jozef Božik abban bízik, hogy a petíció országos méreteket ölt, s végül rákényszeríti a parlamentet, hogy meghozza a szükséges törvényeket, melyek a tisztességes embereket védik. Egyebek mellett a büntetőjogi felelősség 14-ről 12 évre csökkentését szeretnék elérni, továbbá azt is, hogy a 12 évnél fiatalabb bűnelkövetők szüleit lehessen felelősségre vonni, valamint hogy a szociális segélyt munkához kössék.

Már csak a gázkamrák hiányoznak

A Szlovákiai Roma Parlament romaellenesnek minősítette a petíciót, amely szerintük csak „kiélezi a többség és kisebbség közötti viszony válságát“. A Roma Parlament egyúttal felszólította tagjait, hogy ne hagyják magukat provokálni, s tartózkodjanak a magyarországi, Daflics ezredes-féle roma gárdához hasonló szervezet megalakításától. Felszólították a cigányokat, hogy saját műveltségükkel, képességeikkel küzdjenek céljaikért.

A roma parlament elítélte azt is, hogy nyáron hat településen építettek kerítést vagy betonfalat a cigánytelepek köré. Egyes cigány aktivisták szerint a helyzet a második világháborúra emlékeztet, a falak mellől "már csak a gázkamrák hiányoznak."

Nem volt gyilkosság a 63 éves férfi megölése

Tovább borzolhatja a kedélyeket, hogy a tegnapi nap folyamán a Nagyszombati Kerületi Bíróság megszüntette a Pöstyéni Járásbíróság májusi döntését, melyben két cigány fiatalt rasszista indíttatású gyilkosságért 13 év börtönbüntetésre ítéltek. A két fiatal egy rendezvényen randalírozott, azt kiabálva, hogy szétverik a rendezvényt, és megmutatják a fehéreknek, hogy ki az úr a faluban. Ezt követően megvertek egy 63 éves helyi lakost, aki kéthetes kórházi kezelés után belehalt sérüléseibe. A kerületi bíróság szerint a támadást tévesen ítélték gyilkosságnak, mert a szlovák büntető törvénykönyv szerint csak "halált okozó súlyos testi sértésről" van szó.

Magyar Nemzet - bumm.sk - barikad.hu